Отговори на тема  [ 28 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Въпроси за изработка на панел. 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Въпроси за изработка на панел.
Задачата е да направя поликарбонатен или полиестерен панел за ей тая крива кутия зад който ще има LCD и тъч бутончета монтирани на платката.
http://www.polycase.com/vm-24#

Правил съм такова нещо но за кутии с по правилна форма и там се оправях някак с премлива грешка,вероятно по доста крив и трудоемък начин. Сега ми се иска да го направя както си трябва и от дадените
DWG файлове да извадя и конвертирам в Altuim за платката и Corel за лицевия панел необходимите данни.

Интересува ме кое с какъв софт и в най общи линии как се прави по принцип. Оттам нататък ще се оправям. Въпроса е да не копам в грешна посока.

Общи линии с механичните кадове съм доста зле но смятам да се пообразовам. Че това си е едно добро начало може би.

Другия въпрос е къде най евтино работят единични бройки поликарбонатни или полиестерни панели или нещо подобно. Ползвал съм услугите само на http://www.taurus93.com/ и то за повечко бройки досега и нямам база за сравнение. А сега ми трябват само два панела.

Ще се радвам на всякакво инфо по темата.

Пон Апр 09, 2012 8:18 pm
Профил

Мнение Re: Въпроси за изработка на панел.
Ами аз изпозлвам солид воркс, реално за 2d чертеж солид не ти е нужен, може и аутокад ама ... да ти кажа солида си е най добре. Обаче ако се вземе в предвид че ти имаш и графична част може направо в coreldraw да го мъчиш, ако ще имаш и печат .... ако кажеш какво точно искаш да стане на мен сигурно ще ми отнеме 10-15 минути, а ако не си се занимавал със солид или аутокад ще изгубиш доста време в борби, особенно в аутокада. Може всъщност да ползваш DraftSigh, безплатен аналог на аутокад, за големи чертежи не става, мотка се нещо, ама при теб ще е перфектно.

Пон Апр 09, 2012 9:21 pm
Профил
Ранг: Ориентиран
Ранг: Ориентиран

не мисля, че ще имаш проблеми с taurus93. Обади им се и питай, не боли :)

Пон Апр 09, 2012 9:24 pm
Профил

Гледам че тая кутия има и 3д модели, отворих един два направо са си перфектни, кажи коя е кутията и след минутка имаш и панела като контур.

Пон Апр 09, 2012 9:39 pm
Профил
Аватар

ToHu написа:
Ами аз изпозлвам солид воркс, реално за 2d чертеж солид не ти е нужен, може и аутокад ама ... да ти кажа солида си е най добре. Обаче ако се вземе в предвид че ти имаш и графична част може направо в coreldraw да го мъчиш, ако ще имаш и печат .... ако кажеш какво точно искаш да стане на мен сигурно ще ми отнеме 10-15 минути, а ако не си се занимавал със солид или аутокад ще изгубиш доста време в борби, особенно в аутокада. Може всъщност да ползваш DraftSigh, безплатен аналог на аутокад, за големи чертежи не става, мотка се нещо, ама при теб ще е перфектно.

Позлвам солида на съвсем аматьорско ниво. Въпроса е да се науча как а не някой да го направи.
Първото което искам да направя е да прехвърля контура на лицевия панел в корела. Корела дирекно отваря DWG файлове,пробвах но някак като картинка не като отделни примитиви.

Не ми е ясно и как и през какви формати да мина за да прехвърля контура на печатната платка в Altium Designer. И той в PCB-то си може уж да импортва DWG ама на практика като импортна целия чертеж всички примитиви ги набъсква на едно място. Крива история. Вероятно някакви проблеми с форматите. Ама като не съм работил с това не мога да намеря проблема.

Другото което не ми е ясно как най читаво да си синхронизирам координатите на платката и на панела. Че да мога да нарисувам на панела бутончетата точно над съответстващите на платката бутони. И да позиционирам прозорчето на панела да е над самия LCD дисплей. Тази седмица ще ми дойдат и кутиите и ще ги направя както си знам. Ама ми се иска да се науча да се справям само по тия DWG файлове да се оправям.

fuser то ясно че и с питане става. Като пратя панела на няколко фирми дето се занимават с това ще видя и най читавата оферта. Ама едно че време ще отнеме,второ едва ли знам за всички фирми които се занимават с това. И нямам идея коя фирма как е с качество и спазване на срокове. И трето някой който често прави панели в малки серии вероятно ще има доста наблюдения и може да ги сподели.
И освен всичко може и да има някакви други варианти за правене на такъв панел за които пък въобще да не знам че затова и питам. Нещо като сверяване на часовника :)

Пон Апр 09, 2012 9:43 pm
Профил

Така, щом имаш солид и горе долу с еоправяш прави следното, отвори step файла който е на твоята кутия, след това както си в асемблито си създай равнина - reference geometry- plan който да е в равнината на фронт панела, може направо да селектираш фронт панела. След това направи sketch в този план, като гонаправиш включи си view-то така че да виждаш оутлине на модела, селектирай контура на панела и от tools / sketch tools / convert enttities това ще ти генерира аналогични лини в sketch-а коЙто си направил. След това можеш да маркираш линиите от тоя чертеж и да ги пастнес в нов файл. Него може да си го запишеш и като солид файл, и save as като dwg.
относно координатите изпозлвай за отправна точка някой от монтажните отвори. Сложи си в протела там да е оригина на платката, и вземи координатите на бутоните. На онзи плейн по горе дето го направи може също да отбележиш този монтажен отвор, и спрямо него да си отбележиш къде са ти бутоните.

Така сега знам че новия алтиум работи в 3д, не знам обаче можеш ли да експортнеш платката като 3д файл, step или igis. ако можеш може направо да го импортнеш в кутията, да я сложиш на мястото и и направо в-у нея да рисуваш в скеча къде са бутони дисплей и вс. останало.

... дано съм го описал разбираемо ....става за минутки ама описването е малко по друго :)

Пон Апр 09, 2012 9:59 pm
Профил
Аватар

А,супер имам напредък. Вече по този начин през 3D Степ модела стигнах до прехвърляне на контура в Corel.

"На онзи плейн по горе дето го направи може също да отбележиш този монтажен отвор, и спрямо него да си отбележиш къде са ти бутоните."

Това обаче ми се опря. Нещо не се ориентирам как да го отбележа в този плейн.
От друга страна не съм намерил начин да му кажа на Corel-а коя да му е отправната точка на координатната система(Set Reference). Дали има такава възможност?

Вто Апр 10, 2012 12:06 am
Профил

Аааа абе идеята мие следната, вземаш един отвор като база, измерваш къде е позицията на бутоните, това направо им е в пропъртито май, и после в солида си пускаш да виждаш и невидимите контури, виждаш кой е този отвор там и спрямо неговия център рисуваш бутоните, за да ти е най-ленсо рисувай кръгчета, сложи ги for construction, така ще са пунктирани и около тях може да опишеш квадрат ако е квадратен бутона, или каквото искаш, после да ги преработваш в корел. А как, ами ако още не си изтрил тоя план със скеча, влез в единт мод и просто нарисувай 3,4,.. x кръгчета, колкото са бутоните, и след това директно нанасяш размери спрямо центъра на отвора който си избрал за базов, така ще транслираш позицията от платката на скеча, после copy pase save as и си в корел. .. ммм .... не знам дали схвана идеята. Но все пак протела .. тъй де алтиума, не експортва ли в 3d платката, за да можеш направо да я сложиш на мястото и в асемблито което имаш на кутията, и директно от там да чертаеш в скеча с контура на панела, без да си губиш времето да сваляш координати ?

Вто Апр 10, 2012 12:12 am
Профил
Аватар

Тъй,аз начин намерих как да изкарам STEP модел на платката от алтиума. Ама как да го сложа в асемблито на кутията не мога да се ориентирам още. Тоя солид си е сложничък за човек който не е работил с кадове за механиката.

Макар че обща отправна точка на панела и платката също върши работа. Всичко ше си го подредя само като задавам координатите на елементите от платката на картинките в корела.

Вто Апр 10, 2012 12:26 am
Профил

Ами лесно е, кутията ти като е отвориш като step се конвертира до асембли, запиши си го това асемблъ да го имаш. След това пак така отвори платката, зависи как е експортната тя може да с еимпортне също като асембли или като компонент, това няма значение, както и да се отвори просто го запиши. След това в асемблито с кутията отиваш на Inser/Components/existing part/assembly и си избираш записания файл на платката.
До тук си вкарал платката, сега трявба да я поставиш на място. Това става с mates, може би трябва да скриеш някой от капацият на кутията, зависи къде са колонките, остави да с евижда капака с колонката. Скриването става десен бутон на капака и избираш hide. Ще виждаш вътрешността където ще легне платката, зибери mates едно като кламер, маркирай вътрешната повърхност на монтажният отвор на колонката и след това вътрешната повърхност на монтажния отвор на платката, тези които трябва да са един над друг, след като ги селектираш те ще станат автоматично концентрични, просто климкни apply. Ако имаш и друг отвор който да пасне направи същото с него, това ще ти позиционира платката точно. Ако нямаш маркирай надлъжната стена на платката, с надлъжна стена на кутията, то трябва автоматично да направи мате за паралелност, ако не го направи избе ри го, две паралелни линии в бара от ляво.
Височината на платката може да я сетнеш по същия начин, маркираш горната повърхност на колонката и долната на платката, те сами ще с емейтнат като concident.
В мен'юто на мейтовете има едни стрелки които ги обръщат огледално, ако първия примерно ги направи концентрично но с главата на долу на платката, просто кликни тоя бутон и мейта ще се обърне, за другите всичко ще ти е наред.

След като си поставиш на мястго платката десен бутон от ляво на дървото с компоненти, на скрития компонент и му даваш show, това е. Вече всичко ти се вижда и може да чертаеш по онзи плейн.

Вто Апр 10, 2012 12:52 am
Профил
Аватар

Поне за Corel има начин да се задава началото на координатната система. Малко странно но става в Page Setup -> Rulers.

Вто Апр 10, 2012 12:54 am
Профил

Охх corel ... там има толкова странни неща, едно време го ползвах за чертежи вместо autocad, та малко го понаучих,иначе си е боза голяма, ама аз само него позлвам за графична работа, ама тя майта си е таква, таблеки, панели, инструкции ... не знам ти с кой си, аз си карам с 11 .. а лиценза ми е за 7 :(

Вто Апр 10, 2012 12:58 am
Профил

Ти щом имаш тъч ще имаш рязане и на самата кутия, с тая форма не е върхът на сладоледа, зависи на какво ще режеш, аз бих рязал на лазер, най-добре да ти направят елементарн оприспособление за установяване на капака за рязане, примерно с два щифта по колонките или нещо подобно.

Вто Апр 10, 2012 1:00 am
Профил
Аватар

ToHu написа:
Ами лесно е, кутията ти като е отвориш като step се конвертира до асембли, запиши си го това асемблъ да го имаш. След това пак така отвори платката, зависи как е експортната тя може да с еимпортне също като асембли или като компонент, това няма значение, както и да се отвори просто го запиши. След това в асемблито с кутията отиваш на Inser/Components/existing part/assembly и си избираш записания файл на платката.
До тук си вкарал платката, сега трявба да я поставиш на място. Това става с mates, може би трябва да скриеш някой от капацият на кутията, зависи къде са колонките, остави да с евижда капака с колонката. Скриването става десен бутон на капака и избираш hide. Ще виждаш вътрешността където ще легне платката, зибери mates едно като кламер, маркирай вътрешната повърхност на монтажният отвор на колонката и след това вътрешната повърхност на монтажния отвор на платката, тези които трябва да са един над друг, след като ги селектираш те ще станат автоматично концентрични, просто климкни apply. Ако имаш и друг отвор който да пасне направи същото с него, това ще ти позиционира платката точно. Ако нямаш маркирай надлъжната стена на платката, с надлъжна стена на кутията, то трябва автоматично да направи мате за паралелност, ако не го направи избе ри го, две паралелни линии в бара от ляво.
Височината на платката може да я сетнеш по същия начин, маркираш горната повърхност на колонката и долната на платката, те сами ще с емейтнат като concident.
В мен'юто на мейтовете има едни стрелки които ги обръщат огледално, ако първия примерно ги направи концентрично но с главата на долу на платката, просто кликни тоя бутон и мейта ще се обърне, за другите всичко ще ти е наред.

След като си поставиш на мястго платката десен бутон от ляво на дървото с компоненти, на скрития компонент и му даваш show, това е. Вече всичко ти се вижда и може да чертаеш по онзи плейн.

Доста добро обяснение. Мисля че ще се ориентирам ако избера този вариант. Но след като открих как да сложа центъра на координатната система на корела където искам май ще ми е най лесно в оня плейн някак да мога да си отбележа някой от монтажните отвори на кутията. И това да ми е референса на координатната система и на корела на Алтиума. Пък това за слагането на платката в кутията е готино че може да се види дали всичко си е по местата и някой компонент дали не опира някъде.

Вто Апр 10, 2012 1:02 am
Профил
Аватар

ToHu написа:
Ти щом имаш тъч ще имаш рязане и на самата кутия, с тая форма не е върхът на сладоледа, зависи на какво ще режеш, аз бих рязал на лазер, най-добре да ти направят елементарн оприспособление за установяване на капака за рязане, примерно с два щифта по колонките или нещо подобно.

Ще правя само една бройка за клиента и една която ще е при мен и мога да поосера. Ще го нарежа на ръка или на фрезата. Това не ми е проблем.

Вто Апр 10, 2012 1:05 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 28 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща