|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Авг 21, 2026 4:10 pm
|
Страница 1 от 1
|
[ 12 мнения ] |
|
| Автор |
Съобщение |
|
MIPS
Ранг: Ориентиран
|
 Led осветление .
Здравейте, колеги имам следния проблем, Имам LED осветление 9 клона по 12W всеки клон разстояние от 1 до 9 клон 20 метра. Диодите в всеки клон са 4 последователно свързани 3W топло бели. Проблема е следния те трябва да се токо ограничат и да могат да се реголира осветеността . Имам схема за реголиране с шим , но проблема е , че 9те плочки не са апсолютно еднакви и имаме различни токове в всеки клон . Вариант с токо ограничение с резистори отпада, поради голямата загуба и грене . Захранването е по два кабела , само . Някои да имам някакви идеи , друг е варианта в всеки клон да има led driver, но трябва да се пуска 3 ти кабел , ще имам ли проблем да предавам шим 20 метра 200hz ?
|
| Нед Окт 18, 2009 11:57 am |
|
 |
|
ToHu
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30754 Местоположение: София
|
Ами ... ще има да, дори и на 200 Хц ща лъчите та пушек ша се вдига. Аз ти предлагам нещо друго, на всяка платка и слагаш собствен шим, но заданието му не идва някъде от вътре а го вземаш пропорционално на захранването, така ги захранваш през един DC/DC регулируем, за да нямаш и там греене, но ги храниш с хубаво право напрежение, и те на място сигенерират ток пропорционален в някави граници на захранването. Тук има един по тънък момент, това чисто аналаогово ще стане по сложно, тъй като може да се появи нещо като осцилация,т.е. те като започнат да вдигат тока, напрежението на линията ще пада, от там те пък ще смъкват тока, напрежението ще се видга и така с някава времеконстанта, но ако минава през някое малко процесорле може да се реши тоя проблем много лесно.
Друг вариант е позахранването да пуснеш и допълнителен сигнал, да речем 1-2-кхц, просто на входа на всеки блок, и към захранването ще сложищ един филтър така че да не стига до там. Вече на тоя сигнал може да му мениш честотта и по нея да вземаш заданието за яркоста. Да го правиш ШИМ не е добре защото макар и с малко ток ще излъчва пак. Ако много искаш да се извратиш има и други методи да предаваш и захранване и данни по двупроводна линия, но дали си струва труда само ти знаеш.
П.с. със шим по линйията има и още един не по малко извратен начин, шима не отива директно на ледовете а си става DC, но отделно го вземаш и като ШИМ, по коефициента правиш задание за тока който се поддържа.
|
| Нед Окт 18, 2009 12:46 pm |
|
 |
|
MIPS
|
ами значи остава вариaнта (+) ; (-) силови + сигнален кабел , реголиране по DC LED driver , тук следва въпроса как да защитя сигналния кабел , напреженито на контрол е незначително , линията дълга , ток почти няма ,  , като се пуска климатик или нещо подобно , дали няма да става дискотека 
|
| Нед Окт 18, 2009 2:19 pm |
|
 |
|
ji4ka
|
Слагаш по един изравнителен резистор на всеки клон (около 2-3ом) и пускаш общо напрежение от DC/DC регулируемо импулсно (или "филтриран" PWM). Загубите в тия резистори ще са колкото в 1 LED и не са чак толкова големи - 20%, но печелиш опростяване на схемата.
|
| Нед Окт 18, 2009 2:40 pm |
|
 |
|
MIPS
|
пробвал съм със 20 ома на всичките плочки работи ,но имам над 50 процента загуба в резисторите в вид на топлина 9*12W = 108 W + 50 W загуби + още 6 такива клона = 1KW губи се смисъла от диодно осветление .
|
| Нед Окт 18, 2009 3:04 pm |
|
 |
|
ji4ka
|
Не си ме разбрал. Казвам ИЗРАВНИТЕЛНИ резистори, а не ОГРАНИЧИТЕЛНИ ! Изравнителните резистори имат за цел да изравнят токовете в различните клонове (с достатъчна точност) и така ще можеш да ги захраниш всичките в паралел с еднакво напрежение или ток (регулируеми). Затова и изравнителните резистори са с много малка стойност 2-3ома а може и 1ом да стане, сложи и мери тока на всеки клон. Загубите ще са най-много 20% и то при 3ома резистор. Това е най-лесния вариант, стига да те устройва.
|
| Нед Окт 18, 2009 3:13 pm |
|
 |
|
MIPS
|
ще проверя и този вариант
|
| Нед Окт 18, 2009 6:49 pm |
|
 |
|
emilvtc
Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 8:44 pm Мнения: 3179 Местоположение: Пловдив
|
Незнам дали е приложимо в твоя случай, но би могъл да свържеш всичките клонове последователно и да им управляваш силата на светене само с един генератор на ток. Той може да бъде импулсен, за да нямаш загуба на мощност.
За да елиминираш ел-магнитни излъчвания и генериране на шумове - би могъл на изхода на генератора на ток (и паралелно на последователно свързаните лед лампи) да свържеш кондензатор с подходящ капацитет. Това с кондензатора е малко "криво" решение, но при правилно оразмеряване на импулсния генератор на ток и на обратната му връзка - би могъл да "нагласиш" работният режим на схемата.
|
| Вто Окт 20, 2009 1:10 am |
|
 |
|
MIPS
|
ами минах вече на варианта led driver , по скъпо излиза но вече нямам грижа за диодите 
|
| Вто Окт 20, 2009 8:13 pm |
|
 |
|
Syrius-B
Регистриран на: Пон Яну 30, 2006 2:48 am Мнения: 1248 Местоположение: София
|
Правилното решение е с генератор на ток. Чиповете за управление на LED всъщност правят точно това - управляват тока. Отделно имат вход он/офф за ШИМ. Пада на напрежението на светодиодите в права посока е силно зависим от температурата - ссъс затоплянето намалява, което увеличава тока, при ограничетелно съпротивление и пост. напр., което увеличава тока , което намалява съпр, ит.н.
|
| Сря Окт 21, 2009 11:30 am |
|
 |
|
ji4ka
|
Е не е "и т.н." - установява се на определено ниво. "И т.н" може да има само ако няма ограничително съпротивление. Освен това по-големия ток повдига напрежението.
|
| Сря Окт 21, 2009 11:45 am |
|
 |
|
MIPS
|
Утре пристигат частите дано не стане някоя издънка , благодаря на всички за мненията и коментарите 
|
| Сря Окт 21, 2009 9:17 pm |
|
|
|
Страница 1 от 1
|
[ 12 мнения ] |
|