|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Авг 21, 2026 4:10 pm
|
Страница 1 от 1
|
[ 5 мнения ] |
|
BQ2057T проблем със консумация
| Автор |
Съобщение |
|
velio
Ранг: Форумен бог
|
 BQ2057T проблем със консумация
Направих едно зарядно за LiIon с това нещо с външен MOSFET. Обаче недооцених схемата. Оказа се че когато няма включено захранване, през обратния диод на транзистора и резисторите за темп. защита си се консумира точец от батериятааа... Не е нещо фрапиращо беше под 1mA но си е постоянно.
Викам си - ще сложе биполярен, трябва да стане. Да ама не съм познал - същата работа (малко странно за мен но пак минава ток през него - работи в инверсен режим ли, знам ли...)
Някой да е имал вземане-даване с това нещо?
Става въпрос за версията за две клетки.
Най-тъпото е че отначало бях стъпил на MCP73842, която няма такива проблеми, но реших че 13V входно са твърде ниска граница...
|
| Сря Окт 07, 2009 12:54 pm |
|
 |
|
optron
Ранг: Ориентиран
Регистриран на: Чет Ное 20, 2008 1:49 pm Мнения: 276 Местоположение: Бургас
|
Ако го правиш според схемите, които са в даташита, сложи един диод в права посока веднага след транзистора, но преди връзката с ВАТ-входа на чипа. Така чипът ще консумира от батерията единствено прев ВАТ-пина си, който се надявам да е високоомен.
Пробвай и кажи какво е станало.
_________________ Digitally yours: Optron
|
| Чет Окт 08, 2009 11:04 am |
|
 |
|
maiorski
Ранг: Минаващ
Регистриран на: Чет Окт 08, 2009 3:40 pm Мнения: 1 Местоположение: Плевен
|
Това с диода би трябвало да стане...
През BAT пина не би трябвало да има консумация при положение че VCC e по ниско от V(BAT), Поне така е указано в логическата диаграма на 8 стр. от спецификацията.
Друг вариант е да вържев COMP прди диода D1. и така да разкъсаш връзката на утечката (разбира се това решение е по грубо но си спестяваш един диод $$$ ???).
_________________ Лек ден.
|
| Чет Окт 08, 2009 4:55 pm |
|
 |
|
velio
|
За диода и аз се сетих но не съм сигурен че е много удачно решение.
|
| Пет Окт 09, 2009 11:25 am |
|
 |
|
741
|
 Re: BQ2057T проблем със консумация
Мда, не са го домислили съвсем. Преходът база-емитер се поляризира обратно и пробива. С една клетка нямаше да имаш проблем.
Слагай диода в колектора и не му мисли.
|
| Съб Окт 10, 2009 3:33 pm |
|
|
|
Страница 1 от 1
|
[ 5 мнения ] |
|