Отговори на тема  [ 99 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 3, 4, 5, 6, 7
Зареждане на акумулатор които служи за резервно захранване. 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
за потенциометър - ползвай ето този - AD5290, +30 или +/-15 волта 256стъпки

Вто Фев 05, 2008 1:22 pm
Профил
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
Стига с това постоянно напрежение, бе! Заради тази тъпня ми писна да мсеням акумулатори.
Най-лесното и сигурното е да направиш източник на напрежение за 2.7V на клетка и защита по ток 1/3 от капацитета. След това изчисляваш баластен резистор който да ограничава тока при достигане на 2.4V на клетка. Закона на Ом: R=(n*2.7-n*2.4)/I

Сря Фев 06, 2008 12:58 am
Профил

Мнение 
juzisound написа:
... но въпроса е само как с процесора да направя тоя LM317 да си сменя изходното напрежение и то с малка стъпка.

PWM - RCфилтър(двоен) - ОУ - подпираш LM317 с колкото ти трябва. И да не забравиш да натовариш стабилизатора с поне 10ма , иначе не работи нормално.

Сря Фев 06, 2008 1:08 am
Профил
Ранг: Новодошъл
Аватар

Мнение 
juzisound написа:
...

По мое скромно мнение гориш от желание да си усложниш живота. :)
Зарядът по ток и по напрежение се извършват от една зареждачка с два регулатора с общ изход - по ток и по напрежение, I/U характеристиката (идеалната) прилича на тухла, залепена към начaлото на осите X и Y. Работата е следната - когато токът е голям (токоограничение), регулаторът по напрежение не работи, съответно напрежението на акумулатора се "катери" и като стигне зададеното ниво на напрежение, вече работи той. "Тънкият" момент е границата, при която се опитват да работят и двата регулатора (на мен ми трябваха 3 ревизии и година и половина, че да подкарам както трябва такава зареждачка 500W на предишната месторабота :oops: - е, не съм се занимавал само с това, де). Между другото, режим на късо е работен за такова устройство. А и когато акумулаторът е зареден, токът през него е нищожен (милиампери, колкото да компенсира разряда) - не трябва да откачаш нищо. Имаше един такъв апликейшън на power integrations, точно такава схема, около 70-80W, потърси я (ако не ти стига мощност, поне ще видиш принципа). Не помня номера, щото ми беше на hardcopy... :oops:
На колко волта е UPS-a - 12 или 24, колко амперчаса са акумулаторите?
И още нещо - температурната компенсация на заряда на батерия, намираща се в нормално помещение, е абсолютно излишна и принципно води само до проблеми (предвидими и непредвидими).
Успех!

Сря Фев 06, 2008 11:21 am
Профил ICQ

Мнение 
Здравейте!
Чак ШИМ му идва вече сложно за това зарядно - че и шима трябва да има обратна връзка и т.н. Абе сложно му става - неоправдана работа.
Замислайки се над нещата:
1 цел - да се зареди с ток до определено положение. До дук ясно. Зареждането с ограничение по ток е явно с цел възможно най-бързо да се стигне до що годе заредено положение - че ако се налижи батерията да се ползва ского след това - да има достатъчно заряд.
2 цел - да се поддържа на заряд с напрежение за време от 48 часа + 150% времето за зареждане с ток. Явно тука идеята е финно да се дозареди батерията. Ако това е целта - то пък ограничението е напрежението на батерията да не надвишава определен температурно компенсиран праг. В такъв случай съм намислил следното:

Понеже идва трудно да регулирам напрежението на LM317ката - то тогава мисля да настроя стъбилизатора на напрежение на една постоянна стойност - която обаче е с малко по-вискока от най-високата която би ми потрябвала. Тогава като влезна във втората фаза - следя напрежението на батерията, както е закачена на зарядното - и като стигне прага - изключвам заряда. Чакам да падне МАЛКО /може и да сложа някакво задължително време/ и пак включвам. Така батерията хем не остава незаредена - хем напрежението и никога не надхвъря температурно компенсирания праг. Ще има малко щракане на релето - ама няма да го щтракам аз...

Предполагам, че не пречи - че зареждам с напрежение малко над допустимото - щото то така и така напрежението на контактите на батерията не се повишава над определената границата - а аз там меря. Би трябвало да се равнява все едно на зареждане с много малък ток.

Основната разлика на втората фаза от третата в същност е, че при третата се чака батерията да падне доста повече - до 12.6В и тогава се стартира целия цикъл на заряд от началото. През третата фаза се следи и времето за падане на батерията до 2.6В - и по това се съди за състоянието и.

Какво ще кажете за евентуален такъв метод?

Сря Фев 06, 2008 11:55 am
Профил WWW

Мнение 
Явно сме писали по едно и също време.
Батерията е 12В - 5 или 13А - ама ще може да се слага и автомобилен евентуално. Ясно е че там зареждането ще става много по-бавно - ама ако го зареждам с 1.3 ампера - все ще се зареди някога - предполагам. :(

А за температурната компенсация - за студа няма проблеми - щото все пак това стои в стая или в коридор поне. Едва ли ще става по-студено от 0, а и то пи по студено - по голямо напрежение - тоест може да не се зареди докрай - но няма да се скапе. Проблем обаче е топлината. Устройството няма да се изключва лятото - а температурите спокойно стигат до 35-40. Та затова си играя с тая темп - компенсация. А и защото съм виждам много изхвърлени UPS-и, дето са напълно в ред - ама са си издухали батериите...

Сря Фев 06, 2008 12:06 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Хм, зарядното няма да е хич сложно, един TOP и траф от комет те устройват перфектно. Пробвах да намеря апликейшъна на Power Int, но не успях... :oops: Както и да е, мисля, че мога да намеря някакво подобие на схема, сравнима с тази от апликейшъна, пиши, ако я искаш...
А за температурната компенсация - продължавам да си мисля, че ще видиш повече ядове, отколкото ползи от нея. :) Ако все още я искаш, то, ако имаш възможност, вържи я към процесора - през ЦАП да "клати" ref-a на напрежението с малко (можеш да вържеш "твърдия" ref и този от температурната компенсация през елементарен инвертиращ суматор с операционен - така ще е най-чисто). Ако вкараш компенсацията в процесора, можеш много по-лесно да се защитиш от скъсване на проводник, прецакване на датчик и какво ли още не (неща, които обикновено не се мислят, докато не се случат).

Чет Фев 07, 2008 4:42 pm
Профил ICQ
Ранг: Минаващ
Ранг: Минаващ
Аватар

Мнение 
може да се зарежда и с константен ток за период от време който е една десета от капацитета в Ah,със пулсиращо напрежение :)

Нед Май 17, 2009 6:10 pm
Профил ICQ WWW

Мнение 
Темата е доста стара - и "нещото" отдавна вече работи - та да кажа как съм го направил:
Дали е добре - дали не - времето ще покаже...
Зарежда се само по ток - с 1/10 както си е редно. С една ЛМ-ка става цялата работа.
Особеното е, че заряда става и през диод. После ще кажа защо.
Като се стигне до някакво напрежение, тогава вече почва пак да се зарежда - по същия начин, обаче на импулси, като се следи напрежението до което стига. ЛМ-ката е свързана като генератор на ток, обаче като искам да спре заряда с едно транзисторче и пускам ADJ пиана на маса - и така става генератор на напрежение - което пък нарочно е настроено на по малко от това на батерията. За тая цел беше и диода - съответно той се запушва и заряд няма.
На практика в тоя режим се получава се следното:
Пускаш заряд. Напрежението почва да се качва. Чакаш да стигне дето искаш. Като стигне - спираш заряда. Чакаш да падне под определения праг и пак включваш. Процесите са бавни - така че се получава доста дълги импулси на заряд в началото - по секунда 2, а после ,след като батерията се зареди - зарежда няколко милисек. и после чака примерно 4-5 секунди. Всички напрежения на праговете се преизчисляват с температурна компенсация и всичко си бачка ОК. Поне за сега...
Поздрави...

Нед Май 17, 2009 9:19 pm
Профил WWW
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 99 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 3, 4, 5, 6, 7