|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Авг 21, 2026 6:40 pm
|
Страница 1 от 1
|
[ 9 мнения ] |
|
| Автор |
Съобщение |
|
a21
Ранг: Минаващ
|
 Цифров потенциометър
Здравейте,
Търсих из футурел,комерт,пасат, но не успях да намеря това, което търся. Трябва ми цифров потенциометър по възможност да е 128 или 256 битов, но да работи с напрежение до 30V. Намерих няколко такива на AD, но не ги предлагат в България или поне в тези магазини не ги намерих. Предполагам, че ще мога да си ги поръчам, но предпочитам нещо разпространено да е. Ако някой се чуди за какво ми е - решил съм да си направя един регулируем стабилизатор на 25 или 30V и стойността на изходното напрежение се въвежда от клавиатура. Първоначално мислех да използвам PWM модула на контролера, да интегрирам импулсите, след което ги усилвам и подавам на LM317 например. Но после реших, че ако използвам цифров потенциометър ще е по-добре, защото ще намаля елементите и размера на платката, а искам да я направя възможно най-малка, понеже пестя място и искам да е по-компактно.
|
| Сря Апр 08, 2009 5:13 pm |
|
 |
|
Desert Leo
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5678 Местоположение: София
|
Представител на AD е K1 - търси там!
Но едва ли това е оптималното решение.
|
| Сря Апр 08, 2009 7:56 pm |
|
 |
|
a21
|
Търсих и на техния сайт, но го няма този модел. Всъщност тези, които са там са на 5.5V. А дали е оптимален незнам, но на мен ми се струва най-оптималния.
|
| Сря Апр 08, 2009 8:36 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Търсил си в погрешния раздел на сайта.
Думичката, която ти трябва е DAC (Digital to Analog Converter).
Не ти трябва цифров потенциометър за целта, която преследваш.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Сря Апр 08, 2009 9:00 pm |
|
 |
|
a21
|
Преди интегратора още мислех да го направя с ЦАП, но ме посъветваха да не го правя така, защото с цифровия потенциометър или интеграторите ставало по-лесно и по-евтино. За по-евтиното честно казано не съм сигурен, защото като гледах цените не са много скъпи ЦАП-овете, но все пак човека разбира доста повече от мен и затова реших да го послушам.
|
| Чет Апр 09, 2009 12:18 am |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Вместо да слушаш тоя и оня, прочети за DAC-овете и т.н. схемотехника и
разбери сам. Щом имаш интереса, ще имаш и търпението да се поровиш.
Цифровите потенциометри са своего рода DAC-ове, и едва ли ще те улеснят;
и със сигурност няма да ти направят работата по-евтина. Има DAC-ове за
стотинки, а бе безброй видове са. Разгледай хубаво някой сериен DAC,
помисли как ще направиш схемата и давай нататък.
(Не си губи времето да се чудиш какъв ще е тоя 30 волтов DAC, нищо такова
не ти трябва. Трябва да измислиш как да мащабираш нещата така,че примерно
0 до 5 волта на изхода на DAC-а да отговарят на 0 до 30 волта на изхода
на захранването ти).
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Чет Апр 09, 2009 12:53 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Микрочип също имат и мисля че има и в Комет.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Чет Апр 09, 2009 9:04 pm |
|
 |
|
ji4ka
|
Тия цифрови потенциометри май не са много читави откъм линейност и температурни х-ки. И не виждам какво ще спестиш така - един ОУ ? PWM + ОУ + LM317 и си готов.
|
| Чет Апр 09, 2009 11:14 pm |
|
 |
|
a21
|
Пооправих си малко схемата и се получи с цифровия потенциометър. Не ми трябва за 30V. А колкото до цената - гледах и в комет и във футурел и ЦАП-овете са на малко по-висока цена, така че наистина може да се върна на този вариант, ако разбира се е по-добър. Но мисля, че най-добре това ще се разбере с малко експерименти.
|
| Пет Апр 10, 2009 12:57 am |
|
|
|
Страница 1 от 1
|
[ 9 мнения ] |
|