Отговори на тема  [ 22 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2
Мнения за GPS модули на Ublox 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Кай чип изпалзваш за USB-то и за какъв ток е сетнат?
Колко консумира всеки от двата модула?

Чет Фев 26, 2009 9:00 pm
Профил
Ранг: Новодошъл
Ранг: Новодошъл

Мнение 
Ползвал съм ТИМ-4Н и ТИМ-5Н, от втория имам доста по-добри впечатления като чуствителност. Консумация и на двата около 60mA при best performance mode (само той ме интересуваше). При мен се предават данните по UART и имаше някакъв проблем когато предавам много съобщения с 4 херца рейт на ниска скорост на уарта, но на по-висока скорост няма грижи. Ползвай 5-та серия че наистина е по-добра. За да си покаже възможностите иска много добре филтрирано захранване.

Вто Мар 03, 2009 9:05 pm
Профил
Ранг: Минаващ

Мнение 
Схемата е взета от документацията на Ublox-а ANTARIS4_Modules_SIM(GPS.G4-MS4-05007).pdf и е изпълнена с 4 бързи диода. В документациите намерих изисквания относно LDO-то - 100 mA за LEA-4 и 150 mA за LEA-5T, но реалната консумация не съм я мерил. Съобщенията се предават 1/сек и нямам проблем с комуникацията (след като тръгне веднъж). Пробвах и разни варианти за филтрация, но без особен успех.

Прикачени файлове:
UBlox.JPG
UBlox.JPG [ 22.64 KiB | Прегледано 991 пъти ]
Чет Мар 05, 2009 10:30 am
Профил
Аватар

Мнение 
Според мен проблема е в консумацията от USB-порта на единия и другия, а не от смущения.
Жалко, че е късно, но аз бих заложил на FT232R през серийния порт на GPS-модула.

Чет Мар 05, 2009 8:38 pm
Профил

Мнение 
За мен COM-порта също е по-доброто решение, защото по него мога да си пусна и синхронизиращия сигнал за точно време.
Ако проблемът е консумацията, не мога да си обясня защо сработва след като изключа и включа USB-то...

Сря Мар 11, 2009 10:01 am
Профил
Аватар

Мнение 
Повечето модули имат един недомислен вътрешен ресет. За да сработи читаво, трябва подаването на захранващото напрежение да е с достатъчно стръмен фронт. Явно това ти е липсвало на модула.

Сря Мар 11, 2009 10:50 am
Профил ICQ

Мнение 
Мдааа, има общо с ресета, ама май само от части... Ресета по принцип следи напрежение. Обаче, когато изключа компютъра напрежението си остава (но не осигурява необхимите 100mA) и в резултат ublox-a зависва някак си. Оттук следва и необходимостта да откача и закача USB кабела (пропадане в захранването) за да сработи ресета/модулчето.
Хубавото е, че въпреки зависването, COM порта може да се отвори. После се изпраща командата CFG-USB и модулчето се ресетва.
.... Известно време след това стринговете най-сетне започнаха да пристигат :idea:

Пет Мар 27, 2009 3:51 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 22 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2