Отговори на тема  [ 28 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2
Step мотор с L297 и ограничаване на тока? 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение 
Мда, същата работа като при мен, на последната страница има доста оплаквания от работата на ограничителя. Ще пусна управлението с 298 а на по - свободно време ще го мъча пак...

Пон Фев 16, 2009 2:03 pm
Профил

Мнение 
НЕ, разбиващо. Отново греда. По голяма. Стана следното - свързах намотките на мотора последователно за биполярно използване, пуснах захранване на платката, на токовите резистори се появиха импулси но тока отново не се регулира от тримера. Още по - лошо - и мотора не се върти. Пробвах с 2 мотора, същата работа. От L297 си излиза коректна поредица на ABCD, на рамената на Н-мостовете напрежението си сменя поляритета, обаче нищо... L297 си грее порядъчно. Ето схемата и платката, къде пак се объркват нещата???

Прикачени файлове:
top.png
top.png [ 49.29 KiB | Прегледано 1558 пъти ]
bottom.png
bottom.png [ 52.14 KiB | Прегледано 1557 пъти ]
Пон Фев 16, 2009 6:00 pm
Профил
Ранг: Ориентиран

Мнение 
Като не се върти, вибрира ли двигателят?
А ако пробваш да понижиш напрежението на захранване на двигателя до такова, че да минава оптимален ток през него , ще се завърти ли?
Съблюдай си и свързването на самите намотки - едната е между A и B, другата е между C и D.

А това с 11-ти крак пробва ли го, дето ти предложих ?

Пон Фев 16, 2009 6:07 pm
Профил

Мнение 
Пробва ли без силовата част да видиш компараторите щракат ли коректно? Диоди на намотките?

ЕДИТ: Това май е различна платка от предната схема....

Пон Фев 16, 2009 6:18 pm
Профил ICQ

Мнение 
Два пъти го гледах свързването на мотора, няма грешка. Нито бръмчи, нито върти, средната стойност върху намотката (измерена с мултицет е 0.5 в. Просто импулсите са с много малка ширина. Предполагам че за това не завърта. С 11 крак към плюс само се намаля широчината на импулса допълнително, на 1/3 остава. Напрежението за захранване на моторите ми е 20 В, едва ли е в него проблем защото с моските си въртяха моторите. При намалянето му се увеличават в извсетна степен широчината на импулсите. Свършило е мястото във форума, ще се опитам по друг начин да кача снимки.

Пон Фев 16, 2009 6:22 pm
Профил

Мнение 
Това е при напрежение 20В. Имам диоди, не можах да намеря FR301, сложил съм BY328, може ли да ме бъркат, малко по бавни са?

Последна промяна milenjs на Сря Фев 18, 2009 8:25 pm, променена общо 1 път

Пон Фев 16, 2009 6:28 pm
Профил

Мнение 
Диодите едва ли бъркат работата, освен ако не ползваш сравнително висока честота на комутация (на осцилатора на чопър-регулатора). Колко е тя всъщност?
Я разкачи двигателя и свържи светодиоди. По два на всеки силов изход - един към + и един към маса. Така да видим дали излизат коректно стъпките. Същото направи и на изходите на 297. Така, за да проследиш какви са командите от 297 и каква е реакцията на 298 на тях. После свържи мотора, без да разкачаш светодиодите и пак тествай - така да видим каква е промяната в поведението .... Тази процедура и за двете схеми.

Пон Фев 16, 2009 7:04 pm
Профил

Мнение 
Пробвах, закачих противопосочно свързани диоди на изходите на 298, ръчно подавах такт на Clock-а, работи коректно, както е описано в пдф-то. На 297 не закачих диоди на АБЦД-то но в случая че на изхода на 298 е ОК прецених че няма смисъл, мерих ги и преди това, пак отговарят на стъпките.
При включване на мотора светодиодите направо умират, светят едва забележимо но пак правилно. Замислям се дали да не направя експеримент и подам 1-ца на INH1, INH2 за да видя дали коректно се върти мотора? Като гледам импулсите на тях са с такъв малък коефициент на запълване че е обяснимо ниския ток/напрежение към мотора. Ако остане време ще пробвам и с потенциометри вместо Rsens за да видя как се държи.
Честотата - сега премерих точно 20кхц.

Пон Фев 16, 2009 8:20 pm
Профил

Мнение 
Те светят едвам, защото имаш ограничение по ток и като реакция схемата сваля напрежението като намаля коефициента на запълване.
Това да ти кажа ми намирисва на недобре свързан двигател ... В смисъл - минава ток през него, обаче не реагира. Когато е включен, виж дали роторът ще се съпротивлява. Съмнява ме, че е възможно да се унижожават взаимно магнитните полета в статора, ако токовете преминават в грешна комбинация от посоки.
За всеки случай - мерил ли си двигателя дали е изправен?
Много внимавай, когато комутираш ИНХ на ръка - бързо можеш да опечеш двигателя! Работи предпазливо и постоянно следи температурата му. Ако трябва прави почивки да изстива.
Накрая, свържи две или четири лампи с еквивалентна мощност вместо двигателя и виж така дали можеш да регулираш тока.

Вто Фев 17, 2009 6:58 pm
Профил

Мнение 
Моторите са изправни, пробвах с два. Това което казваш наистина ме озадачи - през мотора преминава ток а няма съпротивление на оста :? Възможно ли е да съм объркал свързването?
Мотора го свързах последователно за биполярна работа - в единия мост червена-синя заедно, бяла/синя и бяла/червена към рамената на първия мост, черна/зелена заедно и съортветно бяла/заелена и бяла/черна към рамената на втория мост.
Има ли значение начало-край на всяка от така получилите се две намотки на двигателя? Може да си поиграя след обяд да видя дали ще стане нещо.

Сря Фев 18, 2009 9:24 am
Профил

Мнение 
Да, има значение - така двете бобини взаимно си унищожават магнитните полета и в резултат нямаш никаква тяга в двигателя. За да се получи трябва краят на едната бобина да свържеш с началото на другата. И накрая получаваш един край и едно начало, които да свържеш в моста. Предполагам, че това означават цветовете на проводниците на двигателя - плътен цвят и бяло с цвят.
Така както пишеш, че си го свързал, само размени синята и бяло/синята жица и ми кажи какво ще стане. По същия начин и черната с бяло/черната и пак доложи.

Сря Фев 18, 2009 1:07 pm
Профил

Мнение 
@optron, направо си в десятката:) Благодаря ти!!! На платките които не регулираха тока и са униполярни мотора беше свързан точно както ти каза - бялсъсцвят/цвят/. Но понеже по пдф-то което дават за мотора свързването е плътен цвят-плътен цвят го направих и пробвах с тези платки - не се регулираше отново тока, за въртене не съм го гледал. А и наистина си мислех че първоначалното ми свързване е грешно защото А' е синьо а С - червено, които са респективно край на намотка А и начало на намотка С. Явно съм бил в грешка а е трябвало да спазвам картинката!
Осцилограмата е при Vref 0.25В, тока през уреда 0.35А. С промяна на Vref достигам показания на тока през мултимера до 2А и след това чопъра спира да действа, явно това са му границите. За моя мотор колко трябва да ми е Vref при Rsens 0.25 om? Закачам пдф-то на мотора.
Другото което ми направи впечатление е че мотора доста "пищи". Или аз чувам 20кхз което си е невероятно или е нещо друго. Нормално или не???

Прикачени файлове:
FL57STH56-3008B.pdf [89.36 KiB]
146 пъти
000_0002.jpg
000_0002.jpg [ 46.05 KiB | Прегледано 1551 пъти ]
Сря Фев 18, 2009 8:25 pm
Профил

Мнение 
Осцилограмата е перфектна (предполагам, че това е напрежението върху сензорния резистор)! Ако съдя по обозначенията долу на екрана, осцилоскопът е настроен на един волт за десет деления. Това показва, че чопърът прекъсва тока точно при 0.25 волта, което ти е и референтното напрежение! Значи чопърът действа. Два ампера ти е горната граница вероятно заради токовата защита на захранването ти - доколкото си спомням, спомена, че ти е смятана за толкова. Чопърът може и още да ти даде, стига захранването ти да е по-щедро. ;)
По въпроса ти за напрежението - доколкото виждам от даташита, който си приложил, моторът ти е смятан за 2.1 ампера на фаза при биполярно последователно свързване. Сега ти трябва да си прецениш колко ток ти трябва на тебе, в зависимост от това колко въртящ момент ти е необходим. Сметнато по закона на Ом, при два ампера кръгло ще имаш точно половин волт върху сензорен резистор от четвърт ом (нали толкова споменаваш в последния си пост). При това положение върху резистора ще имаш около един ват отложена мощност. Формулите ги има в учебниците и в Интернет. ;)
Пищенето е нормално - ти чуваш работата на чопър-регулатора. По-точно ти чуваш някоя от хармоничните честоти, защото 20 килохерца просто няма кой да ги чуе. :) Да не те притеснява това. 8)
Всъщност като се загледах във снимката, вярно ли разсъждавам, че осцилоскопът е настроен на 50 микросекунди на деление? Ако е така, тогава виждам импулси с период от 100 микросекунди, което прави точно десет килохерца честота. Значи осцилаторът на чопъра е настроен на десет килохерца и тогава е възможно да го чуваш. ;)

Чет Фев 19, 2009 2:41 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 28 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2