Отговори на тема  [ 10 мнения ] 
TDA7088 - мерене на честотата 
Автор Съобщение
Ранг: Ориентиран

Мнение TDA7088 - мерене на честотата
Здравейте,

първо да кажа, че не разбирам почти нищо от хетеродини и всякакви други RF приемници от гледна точка на принципите им на действие. PLL горе долу знам как действа.

Та въпросът ми е: може ли да се измери честотата, която се приема в даден момент на TDA7088 (или по-скоро - която е избрана за демодулиране), например с LC7265? И къде, ако може, би следвало да се закачи?

Благодаря!

Вто Яну 20, 2009 7:53 pm
Профил ICQ YIM
Ранг: Почетен член

Мнение 
Въпросната схема работи малко нестандартно, т.е. с ниска междинна честота около 70 kHz,
докато повечето FM приемници работят с межждинна честота 10,7 MHz.
За да измериш приеманата честота трябва честотомерчето да показва със 70 килохерца повече.
Закача се на осцилатора (хетеродина) на чипа, който напр. за да приемеш 108 MHz генерира 107,93.
Има такива китайски приемници с цифрова индикация и такъв чип за по десетина лева ( с ръчна настройка).

Вто Яну 20, 2009 8:30 pm
Профил

Мнение 
Благодаря за информацията. Гледах аз дейташийтовете и ми направи впечатление за различните междинни честоти, но както казах не разбирам от хетеродини и това, което ме светна за 108 - 0.07 ми беше много полезно!

Иначе чипа е точно от китайски приемник. Успешно го контролирам с ЦАП на ЛПТ порта, но ми се иска и някаква информация да извличам - т.е. честотата на която съм се спрял, въпреки че със стабилно захранване и буфериране на ЛПТ-то, така че на всеки комп да има едни и същи нива, следва само калибриране, за да знам че 128 на ЛПТ-то отговаря примерно на 98.3 :)

Ще потърся от тези китайски приемници с ръчна настойка и дисплей и мисля, че ще свършат перфеткна работа. Предполагам са с потенциометър, който да настройва варикапа. Ако някой знае в София къде мога да намеря такива вместо да обикалям, нека сподели.

Поздрави!

Чет Яну 22, 2009 10:43 am
Профил ICQ YIM
Ранг: Форумен бог

Мнение Мне
darkyp написа:
Благодаря за информацията. Гледах аз дейташийтовете и ми направи впечатление за различните междинни честоти, но както казах не разбирам от хетеродини и това, което ме светна за 108 - 0.07 ми беше много полезно!

Иначе чипа е точно от китайски приемник. Успешно го контролирам с ЦАП на ЛПТ порта, но ми се иска и някаква информация да извличам - т.е. честотата на която съм се спрял, въпреки че със стабилно захранване и буфериране на ЛПТ-то, така че на всеки комп да има едни и същи нива, следва само калибриране, за да знам че 128 на ЛПТ-то отговаря примерно на 98.3 :)

Ще потърся от тези китайски приемници с ръчна настойка и дисплей и мисля, че ще свършат перфеткна работа. Предполагам са с потенциометър, който да настройва варикапа. Ако някой знае в София къде мога да намеря такива вместо да обикалям, нека сподели.

Поздрави!

Честотата не се изменя линейно когато подаваш от там някакво напрежение.
Трябва ти обратна връзка с някакъв ВЧ делител който да ти връща сигнал в някакъв двойчен вид и по него може много точно да си задаваш честота.
Изчиташ си честотата и подаваш докато достигне тази която искаш и чрез тази обратна връзка ще елиминираш нелинейноста на варикап или там където си подаваш този аналогов сигнал!

"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !

Чет Яну 22, 2009 12:29 pm
Профил

Мнение 
Ръчната настройка мисля че е с променлив кондензатор, но има и такива,
които са с бутон scan, използва се вградената система на чипа за търсене по целия
обхват с плавно нарастване на напрежение, което управлява
VCO -то.
Честотомера само показва честотата.
Тука има на едно място по 6 лв такива, със бутон скан, казаха че
имат много. Аз си бях купил едно и го ползвам като
мини честотомер до 199 MHz.

Чет Яну 22, 2009 12:31 pm
Профил

Мнение 
Ммм, много добре. Ще търся от тези по 6 лв :)

Иначе за обратна възка, делител, нелинейност на варикапа и т.н. е ясно положението, но мисля, че и калибриране ще ми свърши работа стига да обходя целия обхват и на дадени стойности на ЦАП-а запиша съответните стойности на честотата. Дори и да има леки дрифтове, ТДА-а то ще ги оправи с FFL-a.

Чет Яну 22, 2009 12:38 pm
Профил ICQ YIM

Мнение 
интересно ми е, в София не хващащ ли по 2 станции едновременно

Чет Яну 22, 2009 2:27 pm
Профил

Мнение 
kasparov написа:
интересно ми е, в София не хващащ ли по 2 станции едновременно

Ами не, много добре се държи.

Чет Яну 22, 2009 2:37 pm
Профил ICQ YIM
Аватар

Мнение 
Добре де darkyp, откъм честотомер ще го докараш ама откъм останалото? Аз бях цар на подобни любителски изпълнения, к'во ли не съм правил, ама то бе по времето когато или не можеше да го купиш или струваше...
Сега просто следя за промоции - Lidl и марката му SilverCrest са ми любимите като цена/качество. Купих си евтино радио за колата което освен че възпроизвежда каквото CD му пъхнеш има слот за вградена карта и USB. Записва, прехвърля и т.н. Може и цял диск да му свържеш. Щото днес все съм слушал радиа ама по-добро от това дето съм подбрал от торентите не съм срещнал (не е само мое мнение) :)

P.S: иначе имам плеъри, вкл. свалени от чисто нова кола само защото не приемали CD-R или MP3. Обаче отидох и си купих.

Съб Яну 24, 2009 9:32 pm
Профил

Мнение 
bongo_x2 написа:

P.S: иначе имам плеъри, вкл. свалени от чисто нова кола само защото не приемали CD-R или MP3. Обаче отидох и си купих.

можеш да ги подариш на някой, напримeр на bongo bongo :idea:

Съб Яну 24, 2009 10:59 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 10 мнения ]