Отговори на тема  [ 11 мнения ] 
Малко помощ за едно трансформаторче 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ

Мнение Малко помощ за едно трансформаторче
Здравейте,
Имам малко проблем със сметките за едно трафче. Имам сечението на проводника, броя на навивките, сечението на прозорчето кадето се навива проводника (Ш-образни ламели са) и трябва да сметна средната дължина на една навивка. Имам ръководство за проектиране с примерни задачи, но там няма формула за това, а стойностите са дадени направо без сметки. Ще съм много благодарен, ако някой може да помогне.

Вто Яну 06, 2009 10:41 pm
Профил
Ранг: Форумен бог

Мнение 
ето ти идея
ако сечението е А*Б
ако прозореца е Ц и ако запълниш целия прозорец с навивки
средната дължина на една навивка ще е приблизително 2*(А+Б+2*Ц) или поне това изсмуках от пръстите си преди малко :)

Последна промяна nik на Сря Яну 07, 2009 1:24 am, променена общо 1 път

Вто Яну 06, 2009 10:57 pm
Профил
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен
Аватар

Мнение 
Ако прозорецът е запълнен на максимум тогава виж картинката. Ако ли не може да си го доизчислиш. Но защо ти е този параметър при положение че вече имаш изчислен трафа?!? Но само ти си знаеш. Успех. :D

Прикачени файлове:
Graphic1.jpg
Graphic1.jpg [ 112.42 KiB | Прегледано 1363 пъти ]
Сря Яну 07, 2009 1:22 am
Профил

Мнение 
Сега е малко късно, но утре ще сметна и ще пиша дали се получава. А това, че ми трябва е, защото по задание трябва да сметна цялата маса на трафа - магнитопровод, проводници и т.н. А във формулата, която ми е дадена участва средната дължина на една навивка.

Сря Яну 07, 2009 2:46 am
Профил

Мнение 
Нещо не се ориентирам честно казано. В примера, който го имам за едната и другата намотка са получили различни дължини на навивките. А по тази формула се получават едни и същи.

Сря Яну 07, 2009 3:08 pm
Профил
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
a21 написа:
Нещо не се ориентирам честно казано. В примера, който го имам за едната и другата намотка са получили различни дължини на навивките. А по тази формула се получават едни и същи.

Ако първо навиваш едната намотка, а после върху нея другата, е нормално да се получат разлики. Формулата е вярна, но за една намотка. За втората ще трябва да се вземе предвид изменението на участващите променливи.

Сря Яну 07, 2009 5:44 pm
Профил
Ранг: Ориентиран

Мнение 
Добре, де, що се мъчиш!? Имаш броя на навивките, сечението на проводнике, имаш размерите на прозореца, можеш да сметнеш колко слоя ще станат, когато навиеш намотката. За всеки слой можеш да му сметнеш дължината (дори и само приблизително) по геометрични формули. Накрая чрез сумиране можеш да си сметнеш дължината на проводника изобщо и оттам със сечението му да сметнеш обема му, оттам чрез плътността на медта можеш да сметнеш масата на проводника.
Искам да ти кажа, че реалния свят не се събира в тея формули. :)
Подсказка: Ако разгледаш реалната форма на една навивка от намотката, която примерно не е от първи слой, лесно ще можеш да сведеш смятането на дължината и до смятане на дължина на окръжност и обиколка на квадрат. ;)

Чет Яну 08, 2009 1:46 pm
Профил

Мнение 
да ама човека май е скаран с мисленето (нищо лично) той иска готова формула за всяка една ситуация

Чет Яну 08, 2009 1:48 pm
Профил

Мнение 
nik написа:
да ама човека май е скаран с мисленето (нищо лично) той иска готова формула за всяка една ситуация
Абе те и моите съученици така ги смятаха нещата в училище с готови формули и сега ги гледам по строежите бутат колички и мъхнат кофи. Нищо - благодарение на тях пък имаме сгради, където да живеем. ;)
Добре, това беше грубо, нека пича да каже дали този метод му харесва.

Чет Яну 08, 2009 1:50 pm
Профил
Аватар

Мнение 
a21, ако ти трябва точна методика книжките са : Детайли и възли на радиоелектронната апаратура,автора и е Волгов но е на руски ! Друга която би ти помогнала е на Джуров - Конструиране и технология на електронна апаратура.Там подробно на страница 174 е описано това което ти трябва а именно:определяне брой навивки на ред,височина на намотката,брой редове,обща дебелина на намотката и др.В "Спаравочник на радиолюбителя" на Рачев(зеления) но в първото издание също ги има тези неща.

Чет Яну 08, 2009 4:25 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Навремето всяка книжка за любители беше пълна с подобни сметки ама не виждам смисъл да ползваш нещо което е с точност около 20%.
А най-ми е интересно защо пълните теми като "Защо ми изгоря котлона?" напр.

Edit: Ся се сетих за оня пост, дето автора му не можеше да сумира 2-3 комплексни числа щото нямал калкулатор с такива функциии. Че да си купи, вече са еФтини, вие що се връзвате?!

Съб Яну 10, 2009 9:06 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 11 мнения ]