Отговори на тема  [ 27 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2
Галавнично разделяне на USB? 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Човек който смята че интервенция в зарядно е "дебела работа", да тръгне да развърва USB галванично???

То всичко това хубаво, ентусиазма е добро нещо. Ама като му кажеш че тая работа, не е като оная работа - той вземе че се обиди :)

Хората ти го казаха - проблема ти е в някое от захранванията - лаптоп или оборудване. Разделителен трансформатор би трябвало да ти реши проблема. Е ще тежи повечко, но едва ли килограмите са от значение в случая.

Пон Дек 03, 2007 10:26 am
Профил ICQ
Ранг: Новодошъл

Мнение 
Dimitar - Извинявам се! Не съм разбрал казаното от теб правилно.

Не бях много ясен - лаптопа не е мой (само го поллзвам) и всякаква намеса в захранването му е нежелателна.... а често се налага да взимам сигнал и от други PC-та (повечето с китайски захранвания) и за това реших да "разделям" USB-то. Може да маскирам проблема но... ще работи на 100 процента (въпреки това съм на мнение, че трябва да се отстрани, но на този етап е невъзможно по ред дуги причини). Все пак галавнично развързано USB звучи доста примамливо, както се оказа и невъзможно.
Остават двата варианта:
1.Оптичен вход (въпрост е дали по-старите PC имат такъв изход)
2."Разделяне" на изхода (което вече е по-лесна задача!)

Bongo - bongo
Цитат:
при всяко свързване трябва да се спазва "дървовидна" схема и да се отбягва "кръгова"
- това винаги съм го спазвал усилвателите и миксера и др. в един разклонител и директно в контакта :wink:

Благоадря на всичи за съветите!

Пон Дек 03, 2007 10:45 am
Профил

Мнение 
За зарядното: Правил съм импулсни захранвания (започнах с 2 транзистора и един траф и се стигна до 494), също съм ремонтирал ткива за PC. Не претендирам че имам голям опит, но основни познания да. Предполагам че са заминали кондензаторите между "първичната" и "вторичната" част на захранването ( надявам се да не говоря глупости) правя аналогия с PC захранванията. Не съм отварял захранването на въпросния Лаптоп. Ако греша, моля някой да ме поправи.

Пон Дек 03, 2007 11:00 am
Профил
Ранг: Почетен член

Мнение 
Здравейте отново!
Не пренебрегвайте идеята за трансформатор на изхода на картата. Повечето забележете СКЪПИ! студийни миксери имат точно такива трансформатори на всеки един вход и изход - и така цялата маса е галванично разделена от всичко друго. Що мислите са стигнали до там... Друг е въпроса че трансформаторите не са какви да е - ама от по евтините китайски микрофони стават идеално. Ползват ги за да съгласуват по импеданс шпулата на микрофона с изхода - тоест шпулите обикниовенно са с много жица и от там с голямо съпротивление - около килоом, а изхода от микрофона трябва да е около 150 ома та затова. Тия трансформаторчета са малки - събират се в дръжката на микрофона и покриват целия звуков обхват - така че това с телефонния звук просто не е верно! Та връзваш му нискоомния край на такова трансформаторче към изхода на картата - а той обикновенно е за слушалки - и точно за такова съпротивление, а другия край - със съпротивление около килоом (обикновенно 600 ома) в миксера в инструментален вход - и горе долу пак си в стандарта. Няма брум - шум и т.н... Изпробвано!!!

Пон Дек 03, 2007 11:24 am
Профил WWW

Мнение 
Мда.. usb-то си има сериозни недостатъци още на ниво стандарт. Наскоро правех usb устройство и 50-те херца от РС-то се виждаха в устройството ми като слънце...
Значи оптична развръзка на сигналите според мен е утопия. Може да има такова нещо само ако се прави хъб, тогава няма проблем хъб-а откъм хоста да е с едно захранване а от към портовете да е с друго и по средата да има каквато поискаш развръзка.
Може би това е най-удачното решение - просто си купете хъб с вградена изолация.

Ако все пак някой държи да си направи изолация на ниво кабел, може да погледне единия от вариантите за 1394 изолация - с bus hold. Идеята е проста - от двете страни буфери с bus hold io-та като посредата се слага само кондензатор (чисто капацетивно разделяне) или кондензатор и висок R.
Ето тук има повече инфо: http://www.agsrhichome.bnl.gov/RHIC/Ins ... chNote.pdf

Докъм 100-на волта тая схема бачка перфектно (личен опит). Макар че за USB ще трябва малко да се преработи. Мисля че може да стане като D+/- се разделят капацетивно, тока фронтовете ще се прехвърлят, обаче за да се задържат в ниво ще трябва някаква bus hold схемка. Лошото е че USB-то може да бачка и на 12 и на 480MHz, заради което прехвърлящите кондензатори ще трябва да са по-големички... Освен това и pullup/pulldown-те за детектване на устройство, weakup заявки и т.н. също може да са проблем.

Май все пак ще е по-добре да се охарчите за изолиран хъб ;-)
Макар че за аудио/видео приложения много по-добре е да се ползва 1394 вместо USB.

Пон Дек 03, 2007 11:33 am
Профил

Мнение 
Еееееееех.... Няма да се научите, че със зануляването и заземяването шега не бива... Tanev, виждаш ли на къде се отвя темата... Защо като имате нужда от помощ не кажете първо къде е проблема пък после да кажете какво сте намислили да направите, за да го решите... В повечето такива случаи сте се насочили в грешната посока и това което сте решили или не може да стане или усилията за да стане са неоправдано големи или проблема въобще не бива да се решава по начина по който се опитвате... От всичко написано до тук разбирам, че имаш някакви проблеми със зануляването и заземяването на апаратурата си... Понятието "от USB-то на ноутбука пере ток" е много малко вероятно да е свързано с проблем в захранващия адаптер на ноутбука... По е вероятно контакта (разклонителя или системата от разклонители-нагледал съм се на какви ли не безумия) да няма правилно зануляване... Преди време в НДК тамошния техник ме обвини в опит за убийство защото видите ли от мултимедийния прожектор, който беше при мене за ремонт на офазените си видеовходове "БИЕЛО ТОК" и съм щял да го убия????!!!! И това ми го сервира техника по поддръжката на електроинсталацията.... Отидох там и му запалих една лампа 70W между занулителната планка на разклонителя и нулата в самия разклонител, след което едва ме удържаха да не му счупя главата от бой, не толкова за това, че е неграмотник, а за това че ме засипа с обиди от сорта на пишлеме, некадърник простак и кво ли още не... А после като видя как свети крушката само мигаше и хълцаше... Оказа се че системата за заземление на цялото НДК е дала фира и имаше около 120V разлика между заземителната и нулевата шина //извинявам се за оффтопика//
Казваш, че работиш в аудио студио... Това студио има ли заземяване? Колко ома е това заземяване и как е вързано към останалата част от електроинсталацията? Всичките ти контакти от една фаза ли са захранени? Ползваш ли разклонители и ако ДА как са свързани техните заземителни планки? Какви кабели ползваш от контакта до съответната апаратура (надявам се да са три проводни.. ако не са сам се сещаш вече предполагам) и проверена ли им е връзката към зануляването на контактите и разклонителите... Вобще... Както ти казаха колегите ако всичко ти беше наред с електрическата инсталация шанса да "пере ток от USB-то" клони към нула. Вземи си викни някоя ел. лаборатория да ти премери "нулата" на таблото и ако нямаш заземяване (което е 100000% задължително да имаш ако си аудио - видео студио) ги накарай да ти направят такова. Предполагам знаеш разликата между "заземление" и "зануляване"... Не си играйте с тока... Както ти казаха колегите галваничното разделяне няма да ти реши проблема и утре некой може да светне като крушка от друго място и тогава ще има "ама защо? нали галванично си разделих USB-то?" btw... как още ти работи това USB и не си успял да си гръмнеш ноутбука? Голям късметлия си явно...

Пон Дек 03, 2007 12:27 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Изпробвал ли си друго PC на този контакт, дали пере ток от усб-то. Ако не, има вероятност и захранването на лаптопа да е проблем. Ако напримерно са окъсили първичната и вторичната намотка на импулсния траф, ще има прехвърляне и не се знае дали зануляването ще го убере.

Пон Дек 03, 2007 1:55 pm
Профил

Мнение 
Здравейте. Извинявам се но нямах възможност да пиша по рано.

Цитат:
Tanev, виждаш ли на къде се отвя темата... Защо като имате нужда от помощ не кажете първо къде е проблема пък после да кажете какво сте намислили да направите, за да го решите...

Мноооооого правилно! За следващия път ще знам :!:
Това за НДК беше забавана история :D

А сега по темата:
Кабелите и разклонителите са занулени (правя разлика между Зануляване и Заземяване :wink: )
Проблемът е че не работя в студио, а се налага да се озвучват мероприятия на всевъзможни места (на открито, спорти зали, хижи, а въпросната случка беше в аулата на ТУ Пловдив, филиал София). За в бъдеще ще следвам дадените ми от вас съвети и ще се опитам да разбера от къде идва проблема!
За разделителния трансформатор от микрофон - добра идея! Благодаря! Все някога ще влезе в употреба.
Май наистина всичко идва от зануляването! Лошото е че не знаеш на какъв контакт ще попаднеш!

Поздрави.

Вто Дек 04, 2007 11:38 pm
Профил

Мнение 
Решението с разделителното трафче е на половина решение даже и по-малко от половината... В твоя случай бих те посъветвал следното... Предценяваш си колко консуматора ще ти се съберат макс. за мероприятията (крайни стъпала пултове лаптопи плеъри и т.н.), прибавяш поне 3 резерва и си купуваш толкова броя от някой СКЪП модел контакт за отрит монтаж (не български, в никакъв случай турски, камо ли пък китайски.... говорим за нещо от класа на льогранд или както там се пише). Правиш си една основа от изолационен материал (текстолит, гетинакс мин 10мм дебел). Монтираш ги всичките там така, че да можеш да включиш във всяко гнездо "крив- такъв като компютърните под 90 градуса" захранващ кабел (обикновенно по разклонителите ги правят под ъгъл 45 градуса, но ако са на 2 реда можеш да разместиш втория ред на половина, наляво или на дясно). Предвиди място за две захранващи шини на основата и за един автоматичен предпазител-НА ФАЗАТА-(изчисли си макс. консумирана мощност и го сметни за колко А трябва да е и не забравяй да сложиш малко запас). След като монтираш всичко всеки от контактите го опроводяваш до захранващите шини поне с 1.5 квадрата многожилен проводник. Задължително използвай кабелни обувки при връзката за шината и капси за другия край, който влиза в контакта. Занулителните планки ги пускай също с проводник до "нулевата" шина на така оформящото се табло. Връзвай контактите така, че фазата да е в една и съща дупка на всички контакти (това е адски полезно - винаги включвай кабелите в една и съща посока). След като свършиш всичко начертай си един капак и отиди да ти го изрежат някъде пак от текстолит или бакелит и покрий всичко да стане като кутия. Захранващия кабел за кутията трябва да е пак поне 3х1.5(тук е наложително да го съобразиш с макс мощност която ще храниш) многожилен гумиран-дължина по твоя предценка, но се постарай да е такава, че да не ти се налага да ползваш други удължители... И както се сещаш в това табло само твойта озвучителна апаратура.. никакви прожектори, калорифери и т.н.... Можеш да си сложиш и някоя красива глим лампа за разкош да виждаш кога ти е захранено таблото.... Задължително проверявай нулата на съответното място където ще правиш озвучаване и ако не е нула не почвай докато не я оправят. Хайде сега да видя дали ще те предаши ток от USB-то... :D

Сря Дек 05, 2007 10:57 am
Профил ICQ

Мнение 
Благодаря момчета!
Ключът за бараката найстина беше зануляването! Когато всичко по "тоците" е наред - всичко си е 6 точки! Вече винаги ще имам ено на ум!
:idea:

Сря Дек 19, 2007 9:40 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Как беше лафа - "Ще се сетиш ти" 8) .

Чет Дек 20, 2007 2:32 am
Профил
Ранг: Минаващ
Ранг: Минаващ

Мнение 
Аз не прочетох всички писания, ама според мен по-добре си поиграй със зануляванията, ако трябва ги махни всички. мисля, че ефекта ще е по-добър отколкото идеите на "мозъците", които прочетох.

Съб Дек 22, 2007 8:08 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 27 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2