Отговори на тема  [ 15 мнения ] 
DTMF vav RS-232 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ

Мнение DTMF vav RS-232
Здравейте искам да модифицирам ДТМФ сигнали от телефонна линия във серийни сигнали по стандарта RS-232 имам някакви идеи по въпроса но очаквам да получа други решения по въпроса.
Поздрави :)

Вто Мар 27, 2007 12:35 pm
Профил ICQ
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: DTMF vav RS-232
krasinet написа:
Здравейте искам да модифицирам ДТМФ сигнали от телефонна линия във серийни сигнали по стандарта RS-232 имам някакви идеи по въпроса но очаквам да получа други решения по въпроса.
Поздрави :)

какво значи:
"...искам да модифицирам ДТМФ сигнали от телефонна линия..."
и особенно:
"... във серийни сигнали по стандарта RS-232..." :?:

и ... сподели някоя идея де :)

Вто Мар 27, 2007 12:45 pm
Профил

Мнение 
Всъщност искам да набирам тел ефонни номера и осъществявам разговори чрез сериините портове на GSM апарати които имат вграден модем а ДТМФ сигналите които получавам са от FXS портовете на VoIP ATA адаптер. Един вид да направя връзка между VoIP и GSM мрежа .

Вто Мар 27, 2007 12:58 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
krasinet написа:
Всъщност искам да набирам тел ефонни номера и осъществявам разговори чрез сериините портове на GSM апарати които имат вграден модем а ДТМФ сигналите които получавам са от FXS портовете на VoIP ATA адаптер. Един вид да направя връзка между VoIP и GSM мрежа .

купуваш си един VoIP->GSM ( http://i-connect.hit.bg/voipgateways.html ) и един PSTN->VoIP и си почти готов
(може и едно SIP сървърче за рутиране)

понеже се ми се струва че се надяваш с трици маймуни да ловиш (без пари!) - няма да стане!

едно време (в началото като почвах с VoIP софт.) си мислех да ползвам войс модем за PSTN->VoIP и да му напиша софваре ... ама не си заслужава усилията (щото вече един АТА е 50-60 ле.)

освен това FXS - не е за PSTN линия - трябва ти FXO :idea:

Вто Мар 27, 2007 1:06 pm
Профил

Мнение 
:) Благодаря ти за линка и за съветите но явно не си ме разбрал.Аз не искам да си правя VoIP ATA -телефонен адаптер по простата причина че мога да си купя такъв под 100лв. Идеята ми е да заменя GSM-VoIp gateway със VoIP ATA (PAP2 na Linksys) + GSM апарат + ПИК контролер и допълнителни интерфейсни схеми и релета управлявани от ПИК контролера.Целта е да се осъществяват разговори от VOIP към GSM мрежата.Един от проблемите е да накараш GSM-a да набере номера който искаш. За целта може да се използват DTMF Receiver от серията MT8870 който декодира ДТМФ сигналите във 4 битов паралелен сигнал.Точно този сигнал искам да конвертирам във RS-232 и да ги изпратя на входа на портовете на GSM апарат който има вграден модем.Другия вариант който ми се струва по неприемлив е да свържа клавиатурата на GSM апарата със релета които да се задействат от портовете на ПИК контролер .
Очаквам всички мнения по въпроса.

Сря Мар 28, 2007 11:02 am
Профил ICQ
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен

Мнение 
гсма не набира направо 4ислата, подадени на порта му

Последна промяна didofen на Сря Мар 28, 2007 12:09 pm, променена общо 1 път

Сря Мар 28, 2007 12:06 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Обикновено се прилага друг подход - DTMF декодера декодира номера, той се обработва от микроконтролера и се изпраща по RS232 като готова AT команда.

Сря Мар 28, 2007 12:06 pm
Профил WWW

Мнение 
Lupus написа:
Обикновено се прилага друг подход - DTMF декодера декодира номера, той се обработва от микроконтролера и се изпраща по RS232 като готова AT команда.

Добре дай идея как да се осъществи това на практика?

Сря Мар 28, 2007 12:27 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
krasinet написа:
:) Благодаря ти за линка и за съветите но явно не си ме разбрал.Аз не искам да си правя VoIP ATA -телефонен адаптер по простата причина че мога да си купя такъв под 100лв. Идеята ми е да заменя GSM-VoIp gateway със VoIP ATA (PAP2 na Linksys) + GSM апарат + ПИК контролер и допълнителни интерфейсни схеми и релета управлявани от ПИК контролера.Целта е да се осъществяват разговори от VOIP към GSM мрежата.Един от проблемите е да накараш GSM-a да набере номера който искаш. За целта може да се използват DTMF Receiver от серията MT8870 който декодира ДТМФ сигналите във 4 битов паралелен сигнал.Точно този сигнал искам да конвертирам във RS-232 и да ги изпратя на входа на портовете на GSM апарат който има вграден модем.Другия вариант който ми се струва по неприемлив е да свържа клавиатурата на GSM апарата със релета които да се задействат от портовете на ПИК контролер .

(18+)

ще трябва да убия всичко детско в теб:
- пак ти повтарям: PAP2-то с 2 FXS порта не ти върши никаква работа !
трябва ти FXO - най-доброто е Linksys(ex Sipura) SPA3102 (FXS+FXO... 120лв в техномаркет - преди 6м)
FXS е просто порт за вързване на стари (обикновенни :) ) телефони/fax ... т.е. осигурава 60V , и дайл тон ...
FXO позволява VoIP->PSTN , т.е набиране на номера, т.е. той очаква на него (входа му) да има 60V, и дайлтон за да започне номеронабиране ...
и ... до тук всичко това само да докараш DTMF тонове на линията.
накратко ти (твоя хардваре) трябва за подаде на FXO-то 60V/25V (може и друго според сетъпа на SPA3102) и да осигуриш дайлтон
- после детекция на DTML
- ами кВо за войса ... или той не те интересува ... :)
...

успех (ще ти трябва :) ) !

Сря Мар 28, 2007 12:44 pm
Профил

Мнение 
ps66 написа:
krasinet написа:

(18+)

ще трябва да убия всичко детско в теб:
- пак ти повтарям: PAP2-то с 2 FXS порта не ти върши никаква работа !
трябва ти FXO - най-доброто е Linksys(ex Sipura) SPA3102 (FXS+FXO... 120лв в техномаркет - преди 6м)
FXS е просто порт за вързване на стари (обикновенни :) ) телефони/fax ... т.е. осигурава 60V , и дайл тон ...
FXO позволява VoIP->PSTN , т.е набиране на номера, т.е. той очаква на него (входа му) да има 60V, и дайлтон за да започне номеронабиране ...
и ... до тук всичко това само да докараш DTMF тонове на линията.
накратко ти (твоя хардваре) трябва за подаде на FXO-то 60V/25V (може и друго според сетъпа на SPA3102) и да осигуриш дайлтон
- после детекция на DTML
- ами кВо за войса ... или той не те интересува ... :)
...

успех (ще ти трябва :) ) !

Точно FXS ми трябва защото аз ще очаквам входящ разговор който ще пренасочвам към GSM мрежата а не обратното. :)

Сря Мар 28, 2007 12:50 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
krasinet написа:
... Точно FXS ми трябва защото аз ще очаквам входящ разговор който ще пренасочвам към GSM мрежата а не обратното. :)

малко си назад с материала :D

първо прочети в wiki за: VoIP, FXS & FXO, и ... SIP (може и информативно за H323/IAX) ...

имай в предвид че имам собствен SIP VoIP сървър и VoIP softphone интегрирани в комуникациония ми софтуер емаил/факс/телекс/sms/voip (работя с BDS2006 C++ и ... не ползвам никакви готови компоненити ... като в оня виц за делфи)
... така че по-добре ме слушай :D !

Сря Мар 28, 2007 1:03 pm
Профил

Мнение 
ps66 написа:
krasinet написа:
... Точно FXS ми трябва защото аз ще очаквам входящ разговор който ще пренасочвам към GSM мрежата а не обратното. :)

малко си назад с материала :D

първо прочети в wiki за: VoIP, FXS & FXO, и ... SIP (може и информативно за H323/IAX) ...

имай в предвид че имам собствен SIP VoIP сървър и VoIP softphone интегрирани в комуникациония ми софтуер емаил/факс/телекс/sms/voip (работя с BDS2006 C++ и ... не ползвам никакви готови компоненити ... като в оня виц за делфи)
... така че по-добре ме слушай :D !

Хайде да се обзаложим че ще го направя със PAP2 на Linksys със FXS портове.А колкото до "SIP VoIP сървър " както го наричаш ти разчитам на друг човек който има доста опит и собствени разработки върху Астериск и може да го настрои по мое задание :idea: .А Астериска е много гъвкава платформа за VoIP.Така че откъм софтуер гърба ми е защитен. :wink:
Когато нещата станат ще ти дам отговор тук.
Желая ти приятна работа. :) :)

Пет Мар 30, 2007 12:15 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
krasinet написа:
...

сещам за една крилата мисъл: "Ако спориш с идиот, най-вероятно и той прави същото"

(автор неизвестен)

:D

P.S. ... леле ... :oops: ... чак сега вдянах че .това е твоя тема: http://mcu-bg.com/mcu_site/viewtopic.php?t=3825&start=0&postdays=0&postorder=asc&highlight=
(беше ми любима -жалко че я заключиха :D )

Пет Мар 30, 2007 1:25 pm
Профил

Мнение 
ps66 написа:
krasinet написа:
...

сещам за една крилата мисъл: "Ако спориш с идиот, най-вероятно и той прави същото"

(автор неизвестен)

:D

P.S. ... леле ... :oops: ... чак сега вдянах че .това е твоя тема: http://mcu-bg.com/mcu_site/viewtopic.php?t=3825&start=0&postdays=0&postorder=asc&highlight=
(беше ми любима -жалко че я заключиха :D )

Благодаря ти че ми напомняш че да не споря повече с теб. :P
Вземи да почетеш малко за FXO/FXS и като пуснеш поне десетина Астериск централи ела пак да обсъдим въпроса.Пък ако искаш да разсмееш малко специалисти по VoIP ти предлагам да влезеш в този форум http://clubs.dir.bg/postlist.php?Board=ippn

Нед Апр 01, 2007 7:49 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Цитат:
...специалисти по VoIP ти предлагам да влезеш в този форум http://clubs.dir.bg/postlist.php?Board=ippn

Боже упази! 8O

Нед Апр 01, 2007 8:01 pm
Профил WWW
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 15 мнения ]