|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Авг 21, 2026 1:10 pm
Индуктивен датчик - напредък :)
| Автор |
Съобщение |
|
Реконструктор
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8397 Местоположение: София
|
И още нещо - сигурно ли е, че ще издържи на 50V това?
|
| Сря Яну 05, 2005 11:45 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30753 Местоположение: София
|
Ще издържи, ако е добре опроводено и 500 ще издържи, но за 500 R1 трябва да е по-голямо, а и зависи диода, ценеровия , колко ти е бърз. Не е никакъв проблем да сложиш нормален диод в права посока, така ще ограничиш импулсите на 600 mV нейде, но това ще намали шумоустойчивостта на схемата. А там наистина ще е зашумено. Та от тая гледна точка, кондензатор няма да е излишен, а също така може да се направи и друго, ако на входа имаш делител, смущенията дори и нискочестотни доста ще намалеят тъй като източника им е сравнително високоомен, но това трябва да се съобрази с дтчика ти. Защото нискочестотните по трудно ще ги отфилтрираш, акосложиш много голям кондензатор ще повлияе и на полезния сигнал.
п.с. Обаче мисля време е да хванеш някоя книжка за даразбереш основните принципи, за да не задаваш такива въпроси .. а и да може сам да си променяш схемите в зависимост от нуждите ....
|
| Чет Яну 06, 2005 10:02 am |
|
 |
|
Реконструктор
|
Значи, мисля да сложа един тример вместо делителя.  Ще мога да настройвам устройството на различни нива на входа.
|
| Чет Яну 06, 2005 10:34 am |
|
 |
|
ToHu
|
За тестовете може, за у-вото не .... избягвай да слагаш тримери където и да било, а ако ги слагш, ги слагай в такива схеми че дори и да прекъсне плъзгача да няма много големи отклонения, т.е. тримера да регулира в малки обхвати и у-вото да работи и без плъзгача .. по възможност.
Тримера е лошо животно, вибрации, прах, влага .. много зле му се отразяват.
|
| Чет Яну 06, 2005 12:07 pm |
|
 |
|
Реконструктор
|
Хм, старите електронни у-ва (телевизори, радио) са пълни с тримери. 
|
| Чет Яну 06, 2005 1:24 pm |
|
 |
|
Predator_MF
Регистриран на: Чет Окт 07, 2004 1:22 pm Мнения: 1949 Местоположение: София
|
Да, ама пълни с тримери щото от джам до джам разлика "Балкан"...отделно ТХО-та различни, отклонителни намотки (навити на ръка) различни... разлики има навсякъде по ТВ-тата...Отвори един борд-комп. за кола да видиш има ли тримери
Искам да кажа, че имаш осцилоскоп (честито, кога ще почерпиш  ), можеш да определиш p-p напреженията от датчика при определени условия, и тогава тримера отпада (желателно е да няма тримери, щото са механически уязвими)...
|
| Чет Яну 06, 2005 1:52 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Да де ... ама старите телевизори не ги карат с 160 по макадан нали .... ти имаш ли представа какво е нивото на вибрациите в спортен автомобил. Първо нищо общо с ТВ и второ нищо общо с нормален автомобил. По твърдо окачване, доста по агресивно каране, в-у най-различни терени .....
p.s. аз имам .. някога бях голям мераклия, бях се записал на курсове за рали пилот, при нас в Шумен имаше школа, ама се оказа че не ставам за тая работа, мнного ми се завива свят, е като карам е доста по малко, не ми се е случвало да драйфам , ама като ме возят съм драйфал ..... и отделно имам някакв проблем с очите, при резки преходи от светло в тъмно много лесно губя зрение за 3-4 сек, та се отказах, но знам как вози състезателен автомобил ......
|
| Чет Яну 06, 2005 3:10 pm |
|
 |
|
Реконструктор
|
Добре де, няма ли някви виброустойчиви тримери. 
|
| Чет Яну 06, 2005 3:16 pm |
|
 |
|
Predator_MF
Регистриран на: Чет Окт 07, 2004 1:22 pm Мнения: 1949 Местоположение: София
|
Абе човек, избий си я тая идея от главата...нали сме умни ора...софтуеристи...  Тример слагам само по време на развой...незнам за другите, ама предполагам че и те така 
|
| Чет Яну 06, 2005 3:18 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Абе на теб главата ти е виброустойчива .......забрави за тая работа, тример само за развой ..... и в краен случай ако някъде ще ти се налага да регулираш нещо, и ти казах в схема която гарантира работа дори и при повреда на плъзгача .... е то двигателя си е твой ама ...... нали искаш да направиш продукт който да продаваш .. изобщо избий си от главата тея тримери ..... много гадно нещо са, ама по гадно от тях рядко се среща .....за стационарна апаратура, дето работи в лабораторни условия ядва се .... ама за такова нещо ......
|
| Чет Яну 06, 2005 6:27 pm |
|
 |
|
Wise
Регистриран на: Нед Дек 19, 2004 6:26 pm Мнения: 1628 Местоположение: Сливен
|
Допълвам само, че за развоя - да, но моментално го заменяш след като видиш какво ти трябва. Иначе и развоя няма да стане и ще загубиш месец заради някакъв си тример. 
|
| Чет Яну 06, 2005 6:52 pm |
|
 |
|
Реконструктор
|
Тони, шефе, налепих днеска схемата и тръгна от първия път, баси.  Тва за мен е голяма рядкост. Бачка перфектно. Притеснява ме, че изходните импулси са относително тесни (спрямо входните). Но ако остават константни (без зависимост от ширината на входните), ме устройва идеално.
|
| Съб Фев 12, 2005 11:10 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Абе вече не помня каква схема ти дадох, ама имаше елементи които като ги мениш се мени широчината на изходния импулс.
p.s. има напредък при тебе, нещата взеха от първия път да тръгват 
|
| Нед Фев 13, 2005 1:09 am |
|
|