Отговори на тема  [ 4 мнения ] 
Що за датчик е това ? 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Що за датчик е това ?
Попаднаха ми 2 екземпляра на датчик с наименованието WTG - 50C,със съпротивление 50 ома.Датчика има 4 извода.На самия датчик има инициали ММ.Казаха ми че това било прецизен температурен датчик.Да ама нейде из нета открих че му викали и strain-gage,което го разбирам като датчик за натиск/налягане.Конструкцията му е като тънък меандър върху тънко фолио като на всеки извод на меандъра са поставени по 2 извода,общо 4.Това ме навежда на мисълта че е предназначен за включване в мостова схема-2 извода за токовия източник и 2 от които се 'сваля' пада на напрежение в/у датчика.Нямам никакви други данни за него-таблица,линейност и най-важното - датчика на температура ли е или на натиск?Някой може ли да помогне с инфо ?

Чет Окт 26, 2006 7:42 pm
Профил
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен

Мнение 
Прилича на това което си открил из нета - тензорезистор, но ако пуснеш снимка ще ти кажа точно. Ако е това и е с четири извода, значи е двоен и е само половинката от моста.

Чет Окт 26, 2006 8:39 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Абе и аз си мислих до преди малко, че [strain gages] се използват единствено за измерване на деформации, но това тук хвьрли повече светлина по вьпроса.
http://www.vishay.com/brands/measuremen ... s_list.htm
Наистина е резистивен температурен сензор, [Ni]. Идеята е в това, че сьпротивлението на проводника се променя с температурата. Предполагам обаче, че там кьдето е "лепнат" трябва да се гарантира и известна механична стабилност. Огледай се на сайта за повече информация.

Чет Окт 26, 2006 8:45 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Е те тази страница ме хвърли извън тъч-линията http://www.vishay.com/brands/measuremen ... 6/506d.htm
Сега говорих с приятеля дет ми ги даде-каза че имал нейде и линеаризиращия терминал ама трябвало доста да порови. :? За какво по принцип се използват тези датчици?Мислех да меря с него температура,ама трябва да го лепна нейде и тогава става сложно.Ако пък го оставя да 'виси' от течение ако почне да се огъва - пак грешка в показанието. :cry: За кво може да се ползва???

P.S Единственното дет ми хрумва за момента е да го лепна на един конски косъм и да меря температура и влажност(скъсяване/удължаване на косъма) и да правя и аз метео станция :D :wink: Това - в границите на шегата :)

Чет Окт 26, 2006 9:09 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 4 мнения ]