Отговори на тема  [ 12 мнения ] 
Малък reflow .. 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Малък reflow ..
Някой да има впечатления от нещо работещо което не е ужасно голямо ? Не е толкова въпрос на цена колкото на място. Има един доста добър 4 зонов Heller ама това нещо иска 60 А, не че ги нямам, ама първо до де го сваля на приземния ще се счупя, после за 5 платки да го пускам .... но трябва да взема нещо защото ми писна, последно едни малки BGA-та ги поих по 3 пъти до де тръгнат. Има ей таквиз : https://www.ddmnovastar.com/product/gf- ... flow-ovens ама не знам колко са читави. За малките китайски въшки не говорим, имам такова ама все едно го нямам. Тука в региона големи има и то на прилични цени, ама няма къде да го сложа, може в производството ама ако ще ходя до там за всяка платка .... ако някой има опит с нещо що годе декстоп .. да разбираме не повече от 2-2.50 дължина и да не е повече от 200 кг на модул :)

Вто Авг 11, 2026 12:57 am
Профил
Аватар

Мнение Re: Малък reflow ..
аз да ти кажа и на парти грил съм пекъл платки, струва ми се тънката част е не самото печене, а нанасянето на пастата и наредбата на компонентите.

Вто Авг 11, 2026 1:40 pm
Профил
Аватар

иначе аз като имам нещо дребно, ходя при едни прияели на ето такова https://www.puhuit.com/main/page_products_t962a_ir_ovenic_heater.html

Вто Авг 11, 2026 2:26 pm
Профил

Имам някаква разновидност на такова. Пастата е важна, но термалния профил в ми се струва най-важен. Аз повечето ги пия на плоча, по капризната страна на плочата, другата с духалката. Зор са ми bga-та, в момента все повече чипове се пускат в подобен тип корпуси. Тия дето ремонтират не знам от кой път успяват, но там повечето капризни чипове наоколо са и залепени. Имам едно тъпо платле, смених единия чип, новия само в bga, в бързината ги оставих както бяха оригинално като страни, то и причина има за това, и се оказах с две bga-та по едно на страна ...и двете малки 3х5 и 5х5 ....по голямото го запоих уж на плочата, 2 от 3 май успях. Докато поя обаче малкото едното голямо го прецака и така няколко пъти напред назад. Проблема и аче с плочата е че тя нагрява едностранно, аз го виждам че се е запоили ама не както трябва, трябва и чипа да се понагрее. Като почнеш да го духаш безспорните Николо преди да се запоят отлитат, ако пък дебита е малък няма поеме. Да има прехийтъри ама и там има дръвчета.
Та си мисля с хубав рефлоу ще си спестя мъки, може и да не е така ама съм склонен да пробвам.

Вто Авг 11, 2026 2:44 pm
Профил
Ранг: Почетен член
Аватар

Малки са тези бга-та, трябва да можеш да ги поиш с духалото без проблеми. Щом не става наведнъж- насищаш си всичко което се запоява ок и минаваш през плочата/печката. После само бга-тата с духалото. Ако трябва отдолу с плочата подгряваш да си помогнеш. Ако пак има компоненти които се разместват - алуминиева или каптонова лепенка около мястото.

Вто Авг 11, 2026 5:00 pm
Профил

ами тия 3х5 им бях хванал цаката, това 5х5 по зор малко, поя ги, ама иска ми се по-малко да се нервя :) Как предлагаш да ги поя, с паста или без ? Аз слагам паста, тъй де на плочата, след това вече ясно, смо на флюс няма как да нанеса толкова финно на ръка. То има ...ама ме мързи да си пусна диспенсърите.....

Вто Авг 11, 2026 5:11 pm
Профил
Ранг: Професионалист
Аватар

На ръка без паста се запояват BGA, само с капчица флюс за BGA, който да не иска почистване после (No Clean Flux). Добре ще е ако платката е подгрята до 130-150 градуса.

Вто Авг 11, 2026 5:30 pm
Профил
Аватар

ig_ivanov написа:
...

+1

Вто Авг 11, 2026 6:29 pm
Профил
Аватар

ig_ivanov написа:
На ръка без паста се запояват BGA, само с капчица флюс за BGA, който да не иска почистване после (No Clean Flux). Добре ще е ако платката е подгрята до 130-150 градуса.

тоест само на калая от покритието на площадките? ще взема да пробвам, че мене най-тежката мъка ми е нанасянето на пастата

Сря Авг 12, 2026 8:19 am
Профил
Аватар

За запояване - запояват се, но резултатът не е гарантиран и е на онче-бонче. За спазване на температурни профили и дума не може да става - както дойде, така.

Сря Авг 12, 2026 9:41 am
Профил
Аватар

zaphod написа:
тоест само на калая от покритието на площадките? ще взема да пробвам, че мене най-тежката мъка ми е нанасянето на пастата

Да, трябва само да са "калайдисани" площадките и излишния им припой да е обран (примерно с оплетка).

Сря Авг 12, 2026 10:04 am
Профил

Абе гледам ги аз че така ги ремонтират, спойката не е каквото трябва да бъде но за мен ще свърши работа, това са само развойни платки. Гледам и rework станции, там и профил горе долу докарват, но такава станция ще е само за бга-та, то няма и особен избор, нови читави са с по цифри, гледам едни pace thermoflow второуоотребаки ама не са в САЩ и да дам 4-5к за котка в чувал ...проекти си имам достатъчно та не ми се занимава и с ремонт на станции. Мисля го още :)

Сря Авг 12, 2026 2:48 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 12 мнения ]