Отговори на тема  [ 12 мнения ] 
PLC + HMI 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение PLC + HMI
Така, отделни или две в едно. Трябва да правя един тестер, имам да измерва няколко аналогови величини, налягане, и да цъкам няколко вентила и две помпи. Те са два тестета, другия пък ще мери ток/напрежение и позиция по енкодер. Препоръчайте нещо което да се програмира лесно. Работата може да стане просто и с малък контролер, въпроса е как полазвам и формацията. Та затова си мисля дисплей е най-добрия вариант, т.е. HMI някакъв. Не ми се пише софт, иначе е опция.
С PLC по-сериозно не съм работил има няма 20 години, някакви логота съм използвал по-скоро но те не са за това, отдел о мен плц-то ми е най-вече заради HMI. Я6@

Чет Сеп 05, 2024 6:21 am
Профил

Мнение Re: PLC + HMI
Дисплей някакъв Nextion - нямат алтернатива в световен мащаб :) За контролер каквото решиш ресурс тъй да се каже няма да ти трябва

Чет Сеп 05, 2024 7:11 am
Профил WWW
Аватар

За 2 в 1 може да разгледаш Kinco MK043E-20DT (MK043E-27DT).

Чет Сеп 05, 2024 8:30 am
Профил ICQ

Значи така като гледам ще ми трбяат 12-13 I/O -та и поне 5 аналогови входа. Ще имам абсолютен енкодер 9 бита най-вероятно, той е за позиция, прави 90 градуса за 1 сек. Логиката на всичко е сравнително проста, най-сложната част ще е едно мерене на време от вдигането на едно I/O до момента в който енкодера направи 90 градуса или спре да се върти.
Не съм пипал PLC от векове, последно съм работил с едни малки легота преди 4-5 години, но това ми се струва доста над техните възможности, та какви са модите при развоя с модерните PLC-та ? То изобщо не съм далеч от мисълта ако някой има желение да го аутсорсна, и PLC-то и HMI-я ... това ако сложа един конторлер ще го напиша за половин ден, ама пусто трябва интерфейс, и хич не ми се пише РС софтуер :) Та ако някой има мерак да пише на лични, заплащането според мен е прилично.

Чет Сеп 05, 2024 4:39 pm
Профил
Ранг: Минаващ
Ранг: Минаващ

За 2 в 1 стават и UNITRONICS, безплатен софтуер и наколко серий PLC+HMI за различни приложения, a иначе аз бих заложил на SIEMENS S7-1200 с HMI от Basic Panel серията 4/7 инча в зависимост от нуждите, WAGO ставa имат разнообразна перифирея, даже може в контролера да се направи визуализацията ето демо=>https://www.youtube.com/watch?v=UTaJ0IgeN6U

Чет Сеп 05, 2024 4:41 pm
Профил

Хмм интересно ... да видим има ли Wago по нашите ширини :)

Чет Сеп 05, 2024 4:51 pm
Профил
бих предложил Сименс cpu 1211- 1214 и панел ктп400 comfort с LAN интерфейс.
Имаше в ибей на добри цени преди години, когато правих Сименс плц установка с двигател, плц, дисплей, инвертор.
а TIA Portal имаше ваирианти за сваляне от нейде си.
Но ти искаш и доста аналогови входове, енкодер, ще ти трябват допълнителни модули.

откакто проектирах training установка за 7000 лв и едвам успях да я продам в ибей за 1800 долара, не ща и да чувам за Plc-та :D :D :D
За кво я продадох и аз да се бия в тиквата. Мислих да правя бизнес с тренировъчни установки

Пет Сеп 06, 2024 4:57 pm

Да Сименс ще е , намери се тук колега който ще го програмира, за ме е перфектният вариант. Да видим какво ще сътворим .... среща в вчера, искат да стане за вдругиден . Е поне срока малко го разтегнахмe, че то не е само плц-то, има си и доста механика.

Пет Сеп 06, 2024 6:05 pm
Профил
Аватар

maiden написа:
...откакто проектирах training установка за 7000 лв и едвам успях да я продам в ибей за 1800 долара, не ща и да чувам за Plc-та :D :D :D
За кво я продадох и аз да се бия в тиквата. Мислих да правя бизнес с тренировъчни установки

Последно време започваш да ми приличаш на друг съфорумник. Да имаш друга регистрация тук?

Тони, би ли погледнал с адмниските тулове за двойна регистрация на съфорумника ни?

Съб Сеп 07, 2024 10:43 am
Профил
Аватар

Цитат:
12-13 I/O -та и поне 5 аналогови входа. Ще имам абсолютен енкодер 9 бита най-вероятно, той е за позиция, прави 90 градуса за 1 сек. .... най-сложната част ще е едно мерене на време от вдигането на едно I/O до момента в който енкодера направи 90 градуса или спре да се върти
... иии други "гадости"

туй, с просто ефтинжос PLC май няма да мине номера

Съб Сеп 07, 2024 12:33 pm
Профил ICQ
Аватар

И аз съм за Kinco - то. Не знам как стои въпроса с вноса им в Щатско. Тук при нас ги има. Със Сименса излиза значително по-скъпо.

На Сименса ще му трябват поне по един модул AI и един модул DI.

Съб Сеп 07, 2024 1:14 pm
Профил ICQ

Kinco не съм и чувал дори, както се казва козата си сака пръч. Намерил съм колега който да се занимае със сименса, по-важно е нещата да станат навреме. Да ще има I/O модули, енкодера май ще го сложа на профибъс което ще спести доста входове но пак ще има някакво цифрово I/O плюс аналогови входове .. не че няма и трансдуцери на нанлягане на Profibus .. може би множе да се мине и само с аналоговите входове на CPU-то.
Но аз първоначално смятах 16 вх. 8 изхода, и ... 6 ли бяха 4 ли бяха аналогови входа, това като разширители, заедно с HMI и CPU -то всичко иде $1500 по тукашни цени, това даже със сименско захранване, не е кой змае какво, то ако аз им сглобявам таблото ще им взема поне толкова за да го сглобя, това си е един ден работа, но ще си търся и някой да го слоби, че време нямам никакво.... мултитасквам тук между един куп проекти
.. и малко извъмн темата .. имаше един скеч на шкумбата, толкова ти е хубаво, че не разбираш колко ти е лошо .... може да си раздуват икономиката, да е изкуствено, да са идиоти и каквото се сетиш още, обаче работа има няма кой да я върши .... то каквото може опитвам да прашщам към БГ ама много от нещата просто изискват да си на място

Съб Сеп 07, 2024 5:00 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 12 мнения ]