|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Авг 21, 2026 9:53 am
|
Страница 1 от 1
|
[ 12 мнения ] |
|
Евтини FPGA развойни платки под 20$
| Автор |
Съобщение |
|
Bai Ui
Ранг: Форумен бог
|
 Евтини FPGA развойни платки под 20$
Бях си купил преди време 2 платчици от Aliexpress, едната е Xilinx Zynq базирана а другата Lattice ECP5, и двете платки имат флаш, рам и ethernet интерфейси. Тая с zynq-a е около 20$ а другата с ECP5 е към 15-16.
_________________ “Intelligence is the ability to adapt to change.” Stephen Hawking
Последна промяна Bai Ui на Чет Юли 06, 2023 12:22 am, променена общо 1 път
|
| Чет Юли 06, 2023 12:15 am |
|
 |
|
Bai Ui
|
 Re: Евтини FPGA развойни платки под 20$
Причината за ниската цена е че двете платки са разработвани за определен продукт, който не се продава успешно, платката с Латис-а е била драйвер за LED светлинно табло a Zynq-a е бил биткойн миньор. Двете платки имат малък недостатък, нужен е външен програматор, за zynq-a е нужен програматора долу който струва около 10-12 долара пак в али-то
_________________ “Intelligence is the ability to adapt to change.” Stephen Hawking
Последна промяна Bai Ui на Чет Юли 06, 2023 12:54 am, променена общо 2 пъти
|
| Чет Юли 06, 2023 12:20 am |
|
 |
|
Bai Ui
|
за Латиса трябва една такава платка, програмира се със софтуер на FTDI за JTAG интерфейс и става за програмиране на всички Латис продукти С документацията видях малко зор докато открия няколко ентусиаста, които са се постарали да посъберат информация за платките, ето тук и тук малко инфо за ECP5 платката Ето тук документация и за платката с Zynq-a
|
| Чет Юли 06, 2023 12:26 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30753 Местоположение: София
|
Ти сигурен ли си че това е Ethernet, защото аз не съм, в смисъл физически може да е подобно, но май до там.
|
| Чет Юли 06, 2023 5:42 am |
|
 |
|
Bai Ui
|
Да сигурен съм, Zynq-а е бил копачка, свързва се директно чрез интернет, може да получава заявка от pool или директно с блокчейна и да извлича информация за хедъра, трудността и от там нататък да генерира подписи. Zynq-a има предимство че е с вграден физически Arm процесор и може директно да търкаля операционна система докато на ECP5 трябва да му се инсталира някакво soft core, бях попаднал на един проект за копачка точно за тези FPGA, слага се Mico32 - това е 32 битовия софт кор процесор на Lattice и върху него върви TCP/IP стак който комуникира с блокчейн сървърите.
|
| Чет Юли 06, 2023 8:23 am |
|
 |
|
s7ama7
Ранг: Почетен член
|
Бях споменал в друга тема за тази платка . За rv901t има портнат фърмуер с който работи като Mesa карта https://github.com/sensille/litehm2https://github.com/Peter-van-Tol/LiteX-CNC
|
| Пет Юли 07, 2023 9:02 am |
|
 |
|
Bai Ui
|
Аз я търсих тая тема но не я открих, точно от твоя пост разбрах за платката и си я поръчах. Както и да е, отворих тази тема за да съберем информация за двете платки на едно място, ето това за CNC контролера е ценно, не го знаех.
|
| Пет Юли 07, 2023 10:51 am |
|
 |
|
s7ama7
|
Работещия проект за CNC контролер е за платка rv901t който е с FPGA Spartan 6 XC6SLX16 https://github.com/q3k/chubby75/blob/ma ... ardware.mdВтория проект е близо 50+ страници и все още изкачат бъгове със степгена https://forum.linuxcnc.org/27-driver-bo ... ?start=560@Bai Ui Имаш някакъв проект за тези платки или просто за игра с fpga ?
|
| Съб Юли 08, 2023 9:12 am |
|
 |
|
Bai Ui
|
Ами аз си имам един проект с който си играя от време на време, без някакво практическо приложение за сега - RISK-V процесор, досега го правих на слаби и евтини платформи като идеята беше да го докарам на цената на един средно мощен 32 битов микроконтролер, но това ограничава процесора, за да работи хардуерно умножение и деление, операции с плаваща и фиксирана запетая и другите опции ми трябва вграден умножител а такива имат само FPGA от по-горен клас, които имат DSP архитектури. Тая платка дето си я дал със спартана е по-слаба от другите две, проекта много лесно може да се портне за ECP5, той дори е с по големи хардуерни възможности, но мен лично не ме влекат фрези и лазерни резачки, засега. Тези платки могат да се ползват и за обучение, нивото на тези FPGA е над средното, специално ECP5 е high end продукт на Lattice a са на цената, да не кажа и по-евтини от entry level китовете, затова са и подходящи за начинаещи защото първоначалната инвестиция е ниска. Удобни са и за прототипи, където може да се тества код преди да се проектира хардуера
|
| Съб Юли 08, 2023 11:32 am |
|
 |
|
Bai Ui
|
Гледам че месата е напълно съвместима с ECP5 платката, и двете имат двупосочни 5V левъл адаптори, ако има някакъв потенциал или ползи аз мога да я портна от спартана. Между другото спецификацията, която съм дал за тази платка е грешна, дал съм за V7 а моята карта е V8, ето тук е спека за V8. Няма много разлики в двете така като гледам.
|
| Съб Юли 08, 2023 1:28 pm |
|
 |
|
s7ama7
|
Разработчика на rv901t работи по портването на Mesa за ECP5 . . . Реално вълната от разработчици на алтернативите на меса стартира от липсата на чипове - почти всички карти бяха изчерпани . От една/две седмици започват да са появяват новите карти съответно и търсенето на алтернативи ще намалява 
|
| Съб Юли 08, 2023 3:37 pm |
|
 |
|
bobihot
|
Намерих си USB Blaster - JTAG . Дали става за програмирането на FPGA. Уж за това го бях купил Нещо такова https://www.youtube.com/watch?v=FU2wybwDP1k
|
| Съб Юли 08, 2023 5:18 pm |
|
|
|
Страница 1 от 1
|
[ 12 мнения ] |
|