Отговори на тема  [ 18 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2
Шлайфане на феритни трансформаторни магнитопроводи 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Шлайфане на феритни трансформаторни магнитопроводи
emilvtc написа:
Мислих и за това, но не знам каква трябва да е тази подложка, която да е неметална, да е с точна дебелина и да е термостабилна (да не омеква при 70 градуса примерно).
Някаква идея какъв да е този материал и от къде да се закупи?

- Едно време в БГ телевизорите (в ТХО) съм виждал да ползват слюда. Няма да омекне.
- Не знам до колко метално фолио би било подходящо.
- Наскоро разглобявах мостра от китайско захранване. Там проблема го бяха решили така - тънка метална нишка с подходящия размер, мисля че бяха по 2бр на всяко рамо. После магнитопровода запечатан с епоксидна смола. Има индустриални такива, които не се размекват от температурата. Ама за да е изгодно, трябва да се купуват в индустриални количества.

В случая със слюдата и нишките да се има предвид силата на притискане намагнитопровода (преди фиксирането с лепило), щото и микрони разлика оказват влияние, особено при малките междини.

Краен вариант - аутсорсване на навиването в някоя китайска фирма. Вероятно има такива които навиват трансформатори по поръчка. Със сигурност ще имат необходимите материали.

Чет Мар 16, 2023 7:24 pm
Профил

emilvtc написа:
dan написа:
А защо ти е междина в транформатор?

За да намали магнитната проницаемост на махнитопровода, както и да я стабилизира до някъде температурно и честотно.
В случая моя траф е в мостова схема, което е благоприятно за работната точка върху B/H характеристиката.
Същия магнитопровод ще се опитам да го използвам и за да направя бобина, а там си трябва въздушна междина.

Доколкото помня, това водеше до голямо звънене и намаляване на КПД при правите преобразуватели.
Иначе винаги може да се навият по-малко навивки, магнитната проницаемост не е проблем. Всъщност феритите с по-малка проницаемост по правило са по-високочестотни. Но нямаш директна причина да търсиш ниска проницаемост.

Сря Апр 19, 2023 1:28 am
Профил

Аз го правя по следния начин. В сайта на FerroxCube има софтуер, който се казва Ferroxcube SFDT 2010. Сваляш си го и го инсталираш. Там можеш да си калкулираш за техните ферити стойностите - магнитопровод, брой навивки, междина, индуктивност и т. н. А ако използваш на друга марка просто избираш подобни размери. За ориентир върши работа. След това навиваш, колкото навивки си сметнал и поставяш магнитопровода. След това го закачаш с крокодили за LC метър. Съответно понеже няма междина, индуктивността е голяма. После започваш да шкуриш едната половина, докато докараш необходимата индуктивност. После поръчваш от Китайците да ти направят серийно ако ти трябват повечко.. И готово!
Поздрави!

Чет Апр 20, 2023 9:30 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 18 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2