|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Авг 21, 2026 11:42 am
| Автор |
Съобщение |
|
TheWizard
Ранг: Форумен бог
|
 Re: Active Noise Canceling
началото на темата: на теория уж е така ... аналогова практика - забрави ... цифрова ... е едно DSP математично "мазало", на практика го правят част от SoC за намаляване на "разходите"
_________________ main[-1u]={1};
|
| Сря Дек 22, 2021 9:36 pm |
|
 |
|
gicho
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
Наскоро си подарих купешки слушалки - wh-1000xm4. Търсех ги основно за конференции, ама се оказа че там не са добри. Но за сметка на това екстрата с това ANC е феноменално полезна за работа в офис. Преди ползвах сериозни затворени over-ear слушалки (dt 770) - те са уникални като комфорт за целодневно носене, но за да не чувам колегите, които говорят по телефона, или обсъждат нещо, или дори се карат, трябваше да набримчвам волуме-то (музиката) много за да маскирам гласовете. Със сонито е песен - тиха музичка, ама наистина тиха, и ... от разговорите на колегите остава едно далечно бегло копие - нещо като звука от телефонен капсул, сложен на бюрото. Като стигнат до спорове, вече ги поначувам, но трябва да дойде паузата между песните, за да мога да разбера за какво говорят... Ефекта е поразителен - казват, че предишния фирмуер бил още по-добре, ама при мен са направо с новия и няма доунгрейд. Със слагането на ушите идва една "странна тишина" - някой казват че АНЦ-то ги товарело и им бръмвала главата - моя опит е обратното - имам чувството че още ги няма колегите в офиса, пък те щъкам из стаята... Преди време един руснак описваше, че го спасили да не полудее последните две години - бил първия новодомец в нов жилищен блок в Москва и трябвало да изтърпи ремонтите на всички новодошли след него - та каза че само сонитата са го спасили. Има и много други марки и модели, разбира се - по ревютата има мерени графики на подтискането в децибели по спектъра - ниските честоти са лесни, вече над 1КХз почват да издъхват - но пак има ефект.
|
| Вто Яну 11, 2022 4:09 pm |
|
 |
|
pechkov
Ранг: Напреднал
Регистриран на: Пет Фев 14, 2014 4:45 pm Мнения: 439 Местоположение: Монтана
|
И аз направих нещо такова съвсем скоро, но взех модела WH-CH710NB. Готинка тояга е. Харесаха ми. … И като каза за ремонтите - случвало ми се е да излизам с въглавница в ръка да си доспивам в колата на паркинга рано сутрин (съседите си ремонтираха банята… два месеца). Де да ги имах тогава… Преди няколко години бях почнал проект за заглушаване на шума от хладилна витрина. След много (неуспешни) опити успях да постигна много интересни звукови ефекти. Голяма мотика е заглушаването. Имах само частичен ефект, когато замених микрофона с високоговорител, идентичен с изходния. С направена шумоизолация между двата говорителя, добавих закъснителна линия, за да компенсирам значително по-ниската скорост на звука, добавих обратна връзка за регулиране на нивото на усилване, и мога само да предположа, че ако витрината беше на открито, без да има стени или други обекти наоколо - в една определена линия срещу високоговорителя щеше да е сравнително тихо. Т.е. на практика нищо не се получи. 
_________________ Не карай по-бързо от своя ангел-пазител!
|
| Вто Яну 11, 2022 5:10 pm |
|
 |
|
STT
Ранг: Минаващ
|
|
| Вто Яну 11, 2022 5:53 pm |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4588 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
Аз си взех Bose QC35 (на голяма промоция - повече от наполовина, че оригиналната цена трудно трудно я оправдавам за такава джаджа) - вършат работа и наистина се работи по комфортно.
_________________ Мразя да мразя ...
|
| Сря Яну 12, 2022 11:36 am |
|
 |
|
gicho
|
Мисля си, че това трябва да стане част от стандартното офис оборудване, заедно с компютър, бюро, стол, ... По-точно сигурно ЩЕ стане в близко бъдеще, че да могат да ни тъпчат/да ги тъпчем като сардини в консерва.
|
| Сря Яну 12, 2022 2:34 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
То убу, ама как се стои часове наред със затворени слушалки, особено ако е топло?! Има и друго: не знам как е при най-скъпите модели, но при нескъпите и среден клас наушниците се разлагат за месеци. За едно Сони (среден клас) купих древни слушалки за да им взема наушниците, а моите древни (бяха среден към професионален клас навремето) си ги пазя за само при нужда.
|
| Сря Яну 12, 2022 2:54 pm |
|
 |
|
michev
|
На 200 левово сони му се обели "кожата" точно след 2 години при лека употреба (т.е от стоене). Отделно диадемата е супер пластмасова и трошлива.
|
| Сря Яну 12, 2022 3:09 pm |
|
 |
|
d_jelev
|
Моята Джабра я имам от 5 години. Всички от кампуса я имат. Няма никакви признаци на стареене или проблемна работа - кожата си стои, механиката е трепач, звукът и канселирането работят перфектно. А от 2020 реално го ползвам всеки ден с часове. Дори и на частния компютър, в мръсни лаборатории също се е въргалял. Но имам колеги, дето си съсипаха техните за година, а не са като мен работническа класа да ходят по конверторите, праха и шума да се въргалят - стоят си в офиса и работят само на бюро. Та според мен си е до човека, кой как си пази нещата.
|
| Сря Яну 12, 2022 3:29 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30753 Местоположение: София
|
Босето е добро, но след няколко години и то започва да се бели, но се продават само мидичкоте за подмяна, поне за старите им модели.
|
| Сря Яну 12, 2022 4:15 pm |
|
 |
|
gicho
|
Да, всеки уважаващ се производител има резервни. Откъм комфорт bayerdinamic-а (DT770) къртят мифки - облечени са в нещо като плюш и това го водят много по-издръжливо от кожата, да не говорим за разни "пеноподобни" измишльотини. Имам ги от няколко години и не мога да потвърдя или отрека - засега са без забележки, но и аз гледам да ги пазя и не ги мъкна напред-назад. Лятото в жегата почва да се усеща дискомфорт, но е приемливо и е далеч по-добре от всякакви кожи. Сега търся евтин модел че дъщерята намерила сонитата и послушала малко и ги иска, или в краен случай каза да и купя същите  Ще търся нещо с ANC, ама китайско че с два броя японците медал ще ми пратят за лоялен клиент. Преди време бях зяпал ревюта и имаше разни жълтури, ама пак с qualcomm и набор от микрофони - дано софтуера е достатъчно учен да работи и в китайска коруба. Едит: сетих се, че по ревюта разни с разглабяне бях попадал на слушалки, в които се ползва специализиран чип за тая работа. Намерих някакъв модел на Mpow H12, който е с на AMS чипа AS3435: https://ams.com/en/as3435По ревютата хвалят как работи точно ANC-то на тоя модел.
|
| Сря Яну 12, 2022 9:08 pm |
|
|