| Автор |
Съобщение |
|
dumfree
Ранг: Ориентиран
Регистриран на: Пет Юли 01, 2005 10:46 pm Мнения: 229 Местоположение: Гложене/София
|
 Културно свързване към автомобилна инсталация
Покрай темата за бързия CAN отново се зачудих - какъв е културния начин да се свърже човек към инсталация в превозно средство - в моя случай да се захрани тракер, да се слушат неща от CAN-а и евентуално още някои друг сигнал. Нещо идеята с зачистване на изолация и изолиране - не ми се струва много удачна... Връзките често са ни на най-различни места - от напълно сухи, до места където е възможно да има влага, заливане с кафе, пръст, кал. Варианта да се търси по-удобно място за свързване по една или друга причина не винаги е възможен.
|
| Вто Дек 15, 2020 6:49 pm |
|
 |
|
Cekins
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9123 Местоположение: Разград
|
 Re: Културно свързване към автомобилна инсталация
За сухите места тези : https://www.cable-technologies.com/prod ... s-ce-905-1Има ги и по нашите магазини - има и китайски имитации които стават. За мокро 3М имат други подобни но за тях ще трябва да се прекъсва кабела - ето тези : https://www.ebay.de/c/5013585782. За тези не съм сигурен имат ли гел. Ето тези са с гел : https://valvesdirect.net/product/scotch ... connector/Има ги за различна дебелина кабели.
|
| Вто Дек 15, 2020 8:04 pm |
|
 |
|
t_i_t_o
Ранг: Почетен член
|
|
| Сря Дек 16, 2020 8:27 am |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9123 Местоположение: Разград
|
Това изглежда хитро и е на конектор, обаче перпендикулярността на кабела ще е неудобство в автоинсталации. Scotchlock-а си е класика - странно че много хора не са ги чували/виждали и даже и някой авто ел. "майстори".
|
| Сря Дек 16, 2020 9:48 pm |
|
 |
|
lcr
Регистриран на: Пон Май 12, 2014 11:49 pm Мнения: 4394 Местоположение: София
|
Преди всичко останало, e добре да се изясни, какво трябва да се разбира под "културно" свързване.
В случай, че иде реч за лесно свързване, имащо донякъде заводска визия, горните предложения са ОК.
В случай, че иде реч за надеждност, няма по-надеждно от добрата стара спойка.
|
| Сря Дек 16, 2020 11:27 pm |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8397 Местоположение: София
|
Според мен, спойка и херметична букса. От известно време ползвам китайски ментета на deutsch (ако си фен зимай оригинални), много са удобни за хоби изпълнения.
|
| Чет Дек 17, 2020 1:52 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30753 Местоположение: София
|
спойката много зависи каке направена, ако не осигуриш стещу вибрации се къса точно около спойката.
|
| Чет Дек 17, 2020 3:54 am |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8397 Местоположение: София
|
Тва с вибрациите в колите, според мен, е много преувеличен проблем. Реалния такъв са ударните натоварвания, но жиците не ги ебе това.
|
| Чет Дек 17, 2020 1:04 pm |
|
 |
|
velio
|
На буксата за "дебъг" не става ли? ODB-то имам предвид.
|
| Чет Дек 17, 2020 1:41 pm |
|
 |
|
lcr
Регистриран на: Пон Май 12, 2014 11:49 pm Мнения: 4394 Местоположение: София
|
Да се има в предвид това, че на обд конектора, обикновено, има само постоянни +12V (пин 16 ) .
|
| Чет Дек 17, 2020 1:52 pm |
|
 |
|
dumfree
Ранг: Ориентиран
Регистриран на: Пет Юли 01, 2005 10:46 pm Мнения: 229 Местоположение: Гложене/София
|
На буксата за диагностика няма как да се закача за постоянно - най-малкото водачите ще могат да си включват и изключват тракера когато си искат ( те това искат  ) На камионите понякога CAN-а който е на буксата за диагностика не е този който ми трябва. За някой камиони/трактори решението е https://www.jv-technoton.com/products/contactless-readers/cancrocodile/За други обаче трябва да се пусна в активен режим и да потвърждавам получените съобщения, защото в противен случай само част от съобщенията идват.
|
| Чет Дек 17, 2020 2:51 pm |
|
|