|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Авг 21, 2026 1:09 pm
Измерване на ток и напрежение с МЦУ?
| Автор |
Съобщение |
|
Ники
Ранг: Почетен член
|
продължавам да питам:
тоя офсет много ли е фатален,при коефицент на усилване 10?
не съм смятал формули, при такова усилване тоя офсет ще прави ли голяма грешката?
за всеки случай ще вкарам някаква компенсация, след като всичко даде признаци че работи
И след като ще ползвам диференциален усилвател, има ли някаква препоръчителна схема за резисторите около ОУ?
|
| Сря Дек 22, 2004 1:15 am |
|
 |
|
zmej
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Нед Ное 28, 2004 10:02 pm Мнения: 141 Местоположение: София
|
Ами офсета се смята спрямо нивото, освен коефициента на усилване... При 10мВ изходен сигнал и 5мВ офсет нали се сещаш какво става... Ама пък при 5В изход и 5мВ офсет грешката ти е 0.1%... Та сам си решаваш...
Диференциалният е общо взето така: операционен с четири резистора около него + 2 кондензатора. Четирите резистора са: един от изхода на ОУ към инвертиращия вход на ОУ, втори от неинвертиращия вход към маса - тези двата са с еднакви стойности - да речем Р1) и се шунтират с кондензатори (какви точно - ще си сметнеш, зависи какво мериш). Другите два резистора (които са с еднакви стойности, да речем Р2) се свързват от двата входа на ОУ (инвертиращ и неинвертиращ) към входовете на диференциалния усилвател. Това е. Усилването ти е Р1/Р2.
Има и схеми с 3 ОУ, но в твоя случай няма смисъл...
Не е лошо Р2 да са по-нискоомни, за да не ти влияе разликата на входния ток на офсета на изхода...
|
| Сря Дек 22, 2004 1:23 am |
|
 |
|
Ники
|
идеята е с ОУ да усиля напрежението от шунта, което няма да надвишава 0.6 волта, защото ще си има сложена защита, от ОУ изхода сигнала отива директно на АЦП входа на ПИКа, а там тавана е 5 волта, така Ку=5/0,6=~10,
за всеки случай ще сложа някакви ценери да ограничават до 5 волта входа на пика, за да нямам грижи
та при тези 5 волта в изхода ако напрежението на несиметрия остава миливолти, грешката ще е пренебрежима. Не ми трябва усложняване с повече ОУ или инструментални такива, не си струва поне в случая.
|
| Сря Дек 22, 2004 1:41 am |
|
 |
|
zmej
|
ОР07 е 50 стотинки, така че май той е разумният компромис... Внимавай обаче с ценерите, щото могат да те излъжат и да те порежат отгоре... И сложи едни 4.7к между ОУ-то и ПИК-а.... И кондензаторче... Ааа, май тук му е мястото - някой играл ли си е с АЦП на 16ф873А? Щото има някаква нелинейност при вързването на аналоговата част към ацп-то... (даваше ми към 3% грешка от нелинейност на аналоговия сигнал, ама само ако процесора си е в цокъла).  И ми се разкова м*м*а да го линеаризирам софтуерно... А същата схема 1:1 (че и същият код също) ми работеше перфектно (грешка под 0.5%) на 12ф675? Ай ся де? На някой да му се е случвало нещо подобно?
А шунта с каква стойност ти е?
Утре ако искаш (опа, днес, ама по-късно) мога да ти дам някаква схемичка, която бях правил навремето... Мери нещо от шунт (от 50 до 120мВ), усилва го колкото трябва, мери го с пик, праща го през оптрон към друг пик и т.н....
|
| Сря Дек 22, 2004 1:57 am |
|
 |
|
Ники
|
вчера за същия ОУ гледах и на него ще се спра.
за ценерите защо мислиш че щще правят проблем?
шунта 0,5 ома или нещо близко, за около 1ампер ток
за схемичка няма да откажа, мейла е в профила ми
Ти как разбираш че имаш нелинейност на сигнала?
|
| Сря Дек 22, 2004 2:18 am |
|
 |
|
bateAz
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
0.5 Ома шунт ми изглеждат много. По-добре е 0.1Ома и усилване 40. Ценери изобщо не ти трябват, просто сложи резистори по 200 ома към входовете последователно. Не те съветвам да слагаш OP07, защото иска много захранваноя. Вземи някакъв Rail-to-Rail in/out с по-малък дрейф на насиметрията на входа, в Комет има Микрочип-ски. Това можеш да го захраниш с +5 волта и нямаш проблем с АЦП-то.
Шунтът ти е добре да се слвърже четириприводно, защото при ниски съпротивления медта си влияе.
|
| Сря Дек 22, 2004 12:06 pm |
|
 |
|
zmej
|
Eто го:
Тъпото е, че трябваше да може да се връзва шунт в широки граници, от което ми страда точността. Ааа, да, и не гледай захранването - то е с два ценера на 9.1V и последователно съпротивление на 24волта - правя си двуполярно. И това мери DC с пулсации 50/100 херца, при теб не знам как е... А, и друго - това, дето пише CS3, също се вързва (вързвам го накъсо с CS(-) - най-добре на шунта, ама може и на платката)...
Последна промяна zmej на Сря Дек 22, 2004 1:24 pm, променена общо 1 път
|
| Сря Дек 22, 2004 12:33 pm |
|
 |
|
Ники
|
BateAz, ти отново ме хвърли в брейнсторм:)
какво е това четирипроводно свързване?
жалко е че задавам тъпи въпроси, но ми ги няма книжките наблизо, а в нета точно сега не ми се рови
zmej , мерси за схемичката, ще разгледам подробно 
|
| Сря Дек 22, 2004 12:45 pm |
|
 |
|
zmej.
|
Aêî ùå ìåðèø âúíøåí òîê (äåìåê íå ãî ïóñêàø òè), òî âúðçâàíåòî òàêà èëè èíà÷å òè å 4-ïðîâîäíî... 
|
| Сря Дек 22, 2004 1:06 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30753 Местоположение: София
|
Ами 4 проводно .. резистора е с по 2 извода от всяка страна, едните са по тлъстички, през тях минава тока който измерваш, а другите може да са по хилави, а може и със същата дебелина,зависи от производителя, там мериш, така избягваш грешката от пада в свързващите проводници, т.е. тяхното съпротивление.
|
| Сря Дек 22, 2004 7:04 pm |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
Mоже и с най-обикновен резистор. Най-голяма грешка ще ти даде съпротивлението на спойкаите и по-малка от пинчетата на резистора. Затова ти препоръчвам да си запоиш нормално резистора, а напрежителния пад да го вземеш с два проводника, запоени много близо до тялото на резизтора. Ако имаш галванично разделяне, не е необходимо да ползваш диференциален усилвател, просто единият от двата (допълнителните) проводника го даваш на маса. И пак да повторя - ползвай 5 волтов ОУ, не си усложнявай живота.
Относно дрейфа на напрежението на несиметрия:
Ако мериш с PIC, с 5 волтов референс ( което е грубо ), ти ще имаш около 5 миливолта разделителна способност и около 10 миливолта точност. Ако имаш ОУ с усилване 50, това значи, че можеш да си позволиш мax 200 uV дрейф (постоянната несиметрия може да се компенсира софтуерно). Ако усилвателят ти има 10 uV/ "C дрейф, то това означава, че ще си точен в границите на +/- 10 "C.
|
| Сря Дек 22, 2004 10:25 pm |
|
 |
|
Ники
|
днес най-накрая имам малко своодно време и ще те послушам за ОУ MCPхххх и шунта, такива ще ги купя, но резултатите от всичко ще ги видя другата година 
|
| Пон Дек 27, 2004 10:45 am |
|
|