Отговори на тема  [ 21 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2
Смятане на ватове 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Сега ти питаш или изпитваш? Щото ако изпитваш... трябва награда, а ако питаш - 2 леда е по така некакси ергономично един вид.

Пон Окт 04, 2004 1:43 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
За дюзата. Да резистора трябва да е 9 вата. Ако дюзата работи непрекъснато. Ама ако е на инжекцион например, там работи в импулсен режим, та може да се намалят ватовете. Зависи. Абе резистора не е най - добрия генератор на ток ша знаеш. Особенно като гониш ефективност.

Пон Окт 04, 2004 1:47 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Много са тез 9 вата бре. Тука имам едни 10 ватови резистори, ей такива големи керамични блокчета:

Изображение

Няма ли чалъм да е нещо по-компактно? :)

Пон Окт 04, 2004 3:13 pm
Профил
Ранг: Минаващ

Мнение Край на теста :)
Абе по - скоро изпитване.. мии - награда :) по принцип идеята не ми е чужда, ама.. Според мен електрониката е изкуство като всяко друго.. Има елегантни решения...и има просто решения..Има и решения дето не приличат на нищо :) И просто за това идеята ми е когато едно нещо е верно - а друго неверно - просто да бъде добре обосновано защо едното така а другото иначе.. И мисията е изпълнена ако нещо дето по учебниците е казано с недомлъвки, тук да се каже подробно и ясно..Или например се спести от досадата да се чете някой апликейшън нот на англииски :) Та просто наградата е тази - днес да можем повече от вчера..верно че звучи малко... като комунистически лозунг ама... Та ето и тук е официалното ми мнение по зададения от мен въпрос...(ако сървърът работи :) ) Верно че и то не е съвсем точно казано, но във всеки случай е доста близо до истината:
http://gateit.net/users/kont40/svetodiodi.htm

Вто Окт 05, 2004 9:21 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
AAAAAAAAAA много е дълго. Сигурно е полезно за хора дето правят светодиодни табла. Ама аз вързвам по няколко светодиода на пинове на микроконтролер. Блъскам 560 ома на 5В захранване и не ми пука. Ако не ми свети добре - 360 ома. Зидарска история, ама ...

Ама така и не разбрах - какъв точно е проблема да вържеш два червени светодиода последователно с резистор към 5В? Така резистора ще пече най-малко (той няма да пече хич де), няма да се налага да се повдига напрежение излишно. Какъв точно е проблема? Че няма да влязат в оптималната част от характеристиката - ами както казах това е от значение ако имаш 20 в пиксел и 10000 пиксела.

Вто Окт 05, 2004 9:38 am
Профил ICQ

Мнение Re
Именно правилно си схванал - когато свръзваш диоди към изводите на микроконтролер - и имаш всичко на всичко 5 светодиода - сраванително маловажно е как точно ще ги оразмериш....
Наистина става въпрос ако ще правиш светодиодно табло... Проблема в този случай е, че като свържеш два светодиода с пад средно 2V единия и последователно на тях резистор и захраниш това с 5V - получаваш много лош генератор на ток. Защото колкото е по - малка стойността на резистора - генератора на ток който той реализира е по - лош.. - а нали именно тока през светодиодите искаш да е константен за постоянна яркост.. Т.е. ако реализираш по този начин пикселите на светодиодно табло - ако ще и много добре да ти е стабилизаиран източника за 5V - най малка промяна на напрежението - миливолти - ще доведе до значителна промяна на тока през светодиодите и промяна на яркостта ..Да не говорим за вличнието на температурата.. А да не говорим и за гранични стойности - ако примерно тока през диодите нарасне дотолкова че да доведе до дефектиране... А просто съм имал (не)щастието да бъда свидетел на подобно нещо наживо.. И съм наясно колко трагично може да изглежда подобно творение...

Вто Окт 05, 2004 9:48 am
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 21 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2