Отговори на тема  [ 20 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2
current source 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: current source
sparky, тоя NMOS обаче колко му е праговото напрежение ? Е вярно има латерални с праг 0V и JFET....
Той MYXATA ми се струва, че цялото устройство го храни от литиево-йонна батерия, което ще рече че ОУто няма да може да подава повече от 2.7V . Може би иска просто да направи да светят винаги еднакво диодите, което ще стане с един low-drop стабилизатор на напрежение 2.0-2.5V и по един резистор за всеки диод.

A този резистор като е във сорсовата верига обаче ще хваща и зарядния ток на гейта. Това няма ли да направи схемата бавнодействаща ? Ако е NPN транзистор пък ще хваща базовия ток (там пък би имало неточност в тока).

Съб Юли 22, 2017 5:09 pm
Профил

Е колко да е този базов ток, няма за 5 ма лед да пускаш. 2 ма базов ток, зя мосфета пък за какъв ток изобщо говорим, там може да ума пик от заряда на гейта но отново би следвало да е малък о освен всичко друго краттък.

Съб Юли 22, 2017 8:20 pm
Профил

slav4o.com написа:
sparky, тоя NMOS обаче колко му е праговото напрежение

Има предостатъчно, започващи да отварят на около 0.6V. Както горе споменах - такъв вид токоизточник, но с P-MOSFET (IRLML6401) лично съм правил и работят прекрасно. Обаче референса на DAC-а е към захранване.

Виж чаршафа на посочения от мен PMOS и сам ще разбереш че няма проблем и при волт и половина да работи. Светодиодите не са динамичен товар и гейтовия ток не е проблем. Обикновено слагам и резистор от гейта към маса ако е с NMOS или към захранваме ако е PMOS. Това увеличава малко размаха на операционника към ниските токове на източника и му осигурява някакъв поне малук резистивен товар.

Съб Юли 22, 2017 10:56 pm
Профил ICQ
Аватар

Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
съжалявам че не съм писал отдавна :)
да устройството идеята е да се храни от литиева батерия, и в момент от време само един диод ще свети.

бях писал, че с гпиотата мога да синквам до 20 мА, за съжаление от цап+буфер оъ мога да сорсна до 5мА, което за конкретните диоди е недостатъчно, та схемата най-рахат ще бъде ако имам източник на ток, ледовете, и всеки катод на леда си е към съответното гпио. от там тръгна лакардията :)
всъщност транзистора най-вече ми трябва за модулирането на тока, така че може би и конкретен резистор за съответният лед да сложа.
мерси на отзовалите се :)
ще пиша ако има прогресс

Пон Юли 24, 2017 11:59 am
Профил

Спарки го написа - проблемът е в референса на ЦАПа и това ,че захранването е нестабилно;
Какво не ти се получава - би ли споделил?
При стабилизирано захранване - работи ли?

Пон Юли 24, 2017 5:23 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 20 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2