|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Авг 21, 2026 8:27 pm
|
Страница 1 от 1
|
[ 14 мнения ] |
|
Безжично програмиране/ъпдейт на NXP LPC1778
| Автор |
Съобщение |
|
Grubi
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12118 Местоположение: Гьотеборг
|
 Безжично програмиране/ъпдейт на NXP LPC1778
Да кажа, че нищо не разбирам от ARM и FreeRTOS... Това чудо обикновенно го програмират с Olimex JTAG адаптер, но предполагам не е голяма грижа да се пусне bootloader през UART-a.
Въпроса е как да се направи безжично - UART-a специално на тази платка го четат през 3.5мм жак и FTDI USB.
Значи, ако имаме hex/bin файл ни трябват две неща - безжичен ресет (или да чака за нов файл при първоначално включване(за някакво време), или мога да му изведа един бутон например, но не ми се иска) и безжичен UART. От другата страна ще си стои лаптоп с тяхна си среда, програматор или каквото е там. Мислих си, че може да стане и с телефон - но вероятно е твърде мераклийско.
Конфигурацията е един лаптоп / няколко (10 платки/кутии) за програмиране. И не ми се смейте много - ако някой го е правил да си каже или да каже колко струва.
Защо се занимавам - защото всеки път трябва да разглобявам кутиите, да махам платката и да чакам. Последния път ме върнаха два пъти - програмирали debug версията, не рилииза (половин ден и 20км отгоре) Въпреки, че имам и 3G модем, OTA ъпдейт не можело да се направи, или нямало място или незнам какво си.
p.s. как го виждам аз 3.5мм жак към BT адаптер във всяка кутия плюс ресет на външен бутон предполагам безжичен JTAG няма да е по-лесно решение, нито по-евтино. Лаптопа си има негов BT, или може да са някакви други безжични UART адаптери за по-голяма сигурност, въпреки че точно тези боксове нито някой ще иска да ги хакне, нито ще навреди на някой. RESET-a може да го направя с ключ или някоя друга хитрина, и ще стане съвсем секретно.
p.p.s. а има и SD карта, може би е възможно да сложа безжична такава, но няма да стане по-евтино според мен, а вероятно пак ще ми кажат че нямат място и за тази функция (ъпдейт от картата)
p.p.s. или може би Virtual COM / Wifi / ESP8266 / Serial to LPC
|
| Вто Мар 28, 2017 1:50 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11278 Местоположение: Добрич
|
 Re: Безжично програмиране/ъпдейт на NXP LPC1778
Не си струва... освен ако не ъпдейтваш всеки ден! Ако някога го правиш наново цялото нещо, свирни мога да ти помогна да го направиш да се ъпдейтва ако щеш и по мръсния канал  Edit: Най-разумното решение е да хванеш тия твои програмисти дето твърдят че не става и да им набиеш канчето. Да си напишат един буутстрап, който чеква за файл от SD-картата и ако го има и по-нов да го флашват. Самият файл може да се сваля от приложението там през каквито интерфейси нормално се ползват. Разбира се желателно е файловете да са 2, един с тествана версия дето никога няма да се трие и един с текуща/нова версия.
|
| Вто Мар 28, 2017 5:44 pm |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12118 Местоположение: Гьотеборг
|
трудно ще им набия канчето, защотот после аз трябва да се занимавам с тоя АРМ, а не искам докарали сме го до работещо състояние, и всяко отваряне на кутията ми коства ходене до ненормални места, сваляне и т.н., т.е. не искам за SD картата - пак не искам, и те не искат или не могат - но няма да им се карам, толкова си могат но мога да ги ръчна за bootloader, така ще ги изработя че и те ще могат да се похвалят на шефа си
|
| Вто Мар 28, 2017 9:12 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Една добре направена система за ъпгрейд би отнела много време, ако ще е правят от нула. Затова ги разбирам... а и ти казах, че едва ли си струва. Все пак четене на сектор от SD-карта се прави с една малка функция, която те вероятно вече имат написана като част от порта на FATFS или каквото там ползват, но за ъпгрейд не е нужна файлова система (има трикове). Флашването също вероятно NXP го имат като пример. С две думи ако искат могат да направят, даже повечето мотики са по настройване на самото приложение да работи с буутстрап. Та това е най-кУлтурния и проЗт начин... може да се украси с криптиране (ще им дам код, ако искат). Иначе твоята идея с външен контролер на мен не ми харесва, но ако толкова държиш може да се направи. Но не виждам смисъл, щото ще вложиш повече усилия, отколкото те да го направят по горния начин, вЕрвай ми  Вариантите са през буутстрапа или през SWD-то. За първото е добре да имаш код за РС приложение, от което лесно да може да извадиш флашването. Плюс разбира се достъп до ресет и пин-а дето разрешава РОМ-буутстрапа. За второто виж дали имат фрее DAP, ако го имат значи може да флашваш по SWD и ти трябва само достъп до него.
|
| Вто Мар 28, 2017 9:49 pm |
|
 |
|
Grubi
|
Искам през серийния порт защото -това е IoT кутия, през 3G модем към ТhingWorx платформа, ако искам да наблюдавам изходни данни бързо и за всяка една кутия безжичен UART ми е необходим, не е екстра. Инначе трябва да имам още един лаптоп/телефон с добра връзка и пак не е сигурно че мога да видя нещата бързо на web GUIто... ако не е забило. - не искам отделен контролер, или поне не искам да го пиша от нула, а просто да конфигурирам BT-SPP профил или каквото е там, или да се допише ESP8266 WiFi/Serial - SD сокета го има физически, но така и не я пуснаха / иначе щях да имам и логер, но нямам. И пак е свързано с откачане и двойно разглобяване - отваряне на кутията 1. стигане до криво място 2.откачане на кутията 3. откачане на платката (всичко под открито небе)
Много по-лесно ще ми е да отрежа готовия кабел FTDI кабел, и да сложа влагозащитен конектор.
Вече фиксваме системата половин година и повече, те не се сменяха мениджъри, програмисти, шефове проекти - направо се чудя как нещо работи все още. И е партньор - не е нашата си фирма.
|
| Вто Мар 28, 2017 10:14 pm |
|
 |
|
Grubi
|
Нека го дефинирам по друг начин, за да не задълбаваме как може да стане по-добре с други методи
1. PC страна - вграден BT или USB адаптер с BT и сериен профил/виртуален COM порт. 2. Embedded страна - BT адаптер със сериен профил, вх/изходни нива CMOS 3.3V, захранване 3.3V или 5V
При включване или рестартиране на адаптера от 2 си казва, че е там и го закачаме/свързваме/pair-ваме към адаптера на 1. (Предполагам, че тези от страна 2 имат или могат да се конфигурират с някакъв уникален сериен номер, не толкова заради сигурност - ами в случай че имаме няколко кутии на едно място, да не се чуди човек към коя се свързва, ако всички се рестартират едновременно.)
Иначе ако са два SPP свързани адаптери, каквито вече съм използвал - за 10 кутии ще ми трябват 10 отделни двойки...
|
| Вто Мар 28, 2017 11:01 pm |
|
 |
|
Pif
|
ARMовете на ST имат вграден бутлоудер с който можеш да ги флашваш през уарт0. Само трябва да стартираш процесора с 2-та боот крака по определен начин. Ползвали сме го за програмиране в производство. Аз лично ако го правя ще си сложа един процесор за 2 долара между БТ-та и контролера който ще програмирам. Трябва някой да ти гарантира надеждната комуникация както и да ти управлява ресета и буут-а. Има такива БТ4 с контролер който можеш да си го пишеш. То ще ти свърши работа. Но не е нещо - взимаш - слагаш.
|
| Вто Мар 28, 2017 11:38 pm |
|
 |
|
Grubi
|
Благодаря, но това е заварено положение - не мога да пипам по motheboard-a. Какво да се прави - ще викаме неволята и все нещо ще излезе. Или ще подходя хардуерно с конектора, може би е и най-разумно.
Лека от мен и благодаря за идеите.
|
| Сря Мар 29, 2017 12:39 am |
|
 |
|
miro_atc
|
А как ще го вкарваш в буутстрап ?
|
| Сря Мар 29, 2017 8:41 am |
|
 |
|
Grubi
|
разлика между буутстрап/bootload?
On/off, reset, някакви конфигурации по пиновете / Тx, Rx, GND за серийния порт, но може да имам още пинове за ресет или някаква специфична конфигурация на същия външен конектор
|
| Сря Мар 29, 2017 9:51 am |
|
 |
|
miro_atc
|
Не съм се занимавал с NXP, но обикновено има BOOT пин, който се семплира при ресет и така се определят векторите, т.е. дали да хукне фабричния буулоадер от ROM или да се пусне приложението от флаша (което доколкото те разбирам няма ваш си буутлоадер).
Демек ти трябват следните пинове - RST, BOOT, RX, TX и GND естествено. Към RX/TX ще вържеш някакъв безжичен UART, но RST и BOOT бе схванах кой ще ги клати?
Освен това буутлоадерите обикновено са капризни от към тайминги/скорост. Безжичните връзки, особено тия дето минават през мрежи обикновено омазват таймингите. Комбинацията от изискване за стриктен тайминг и нещо по средата дето го омазва обикновено води до проблем с флашването... Затова по принцип е добре да минава през контролер, а не само с "безжичен кабел". Хайде ако е BT долу-горе ще имаш малки закъснения и малко омазване на таймингите. И ако буутстрапа на NXP не е толкова капризен ще стане. Но пак ти трябва някой да клати останалите понове...
|
| Сря Мар 29, 2017 10:08 am |
|
 |
|
Grubi
|
А аз си мислих (мераклийски...но без покритие), че просто трябва да задържиш BOOT например при on/off и то си хуква само. Ще се опитам да ги подкокоросам, май ще трябва да отворя чаршафа на NXP-то. Няма да правя ъпдейт през мрежата, само локално - та се надявам таймингите да не се омазват много, ама НАДАЛИ както казали хората.
Ще пиша, ако имам някакъв успех - и wireless UART да имам само пак е добре, ще мога да гледам какво става, а не да чакам на милоста на 3G мрежата и IoT платформата.
|
| Сря Мар 29, 2017 12:29 pm |
|
 |
|
Grubi
|
Добре, а други два случая само за безжичен UART
UART - модул BT - вграден BT(laptop, таблет, телефон). Модула се pair-ва еднократно, или всеки път UART - модул BT - модул BT - UART (RS232, FTDI, etc.). Модулите са pairwat предварително, еднократно
какви е последната мода, имам предвид модели и цени? (Class 2 би трябвало да ми е дотатъчен, но и на 1 няма да се разсърдя) Знам, че едно време цените бяха малко високи
п.с. правил съм 2009 втория вариант с някакви полски модули. Тов всъшност втория вариант може и да не е BT изобщо.
|
| Пет Мар 31, 2017 9:26 pm |
|
 |
|
DanielDimov
Ранг: Почетен член
|
Погледни RN42 - това е готов модул на Microchip, който работи желязно и с текстови команди можеш да му управляваш всичко. Можеш да използваш два от GPIO пиновете му за RESET и ISP, a UART-а му за програмирането.
|
| Съб Апр 01, 2017 8:51 am |
|
|
|
Страница 1 от 1
|
[ 14 мнения ] |
|