|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Съб Авг 22, 2026 12:16 am
| Автор |
Съобщение |
|
ToHu
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30755 Местоположение: София
|
 Re: промяна оборотите на ПТД
с UC-то може да направи генератор на ток ... като се замисля имам едни платки генератори на ток точно, 20 ли , 40 А ли бяха ... за някакъв оптимист, или по-скоро измамник, продаващ електролизни апарати за коли  Сега се опитвам да се сетя как го бях правил, мога д го изровя ако ще му свърши работа на човека ... PWM беше 100% ама длаи управлявах сDC контролер или с процесор не помня.
|
| Пет Юни 17, 2016 9:23 pm |
|
 |
|
stefan63
|
+24В-> мотор паралелно с диод->дрейн мосфет->сорс мосфет към маса.
|
| Пет Юни 17, 2016 9:23 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Те на някакъв токов източник, защо и какво съм правил не знам, схематика виждам че е версия 1, виждам платка версия 2.1 ... някъде ми се губят файлове, сорса даже не съм гледал каква версия е, но ако е интересно ще проверя, ако трябва ще го бутна, то ибез това в него имаше куп безсмислени неща свързани със спецификата на приложението. Това май се произвежда, не помня, имам платки но какво е било вече не помня, така или иначе клиента не си го доплати. Само дето не е правено за индуктивен товар .. което може да се реши.
п.с. това на GP5 що е така идея си нямам ... катонищо може да е било една от причините да се стигне до ревизия 2.1, и по входа на захранването със сигурност променях нещо че не устискваше на пиковете от теста.
|
| Пет Юни 17, 2016 9:36 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12826 Местоположение: София
|
Траф, изправител (опция) и тиристор с фазово управление. Освен стандартния начин на управление - двигателя откъм анода на тиристора, имаше и друга 'фатка - двигателят откъм катода, и неговото ЕДН се използваше като ОВ. Позволяваше някакво натоварване на двигателя, без оборотите да падат чувствително. Ползваше се в самоделните регулатори за ръчна бормашина, по времето когато нямаха вградени. Не помня каква беше точната схема, но е нещо подобно на това долу: Показаната схема е за 220 тока. Уточнявам, за да не се изкуши питащият да я повтори, и да включи двигателя в стената... 
|
| Пет Юни 17, 2016 9:58 pm |
|
 |
|
bobihot
|
Бях измислил схема с обтуратор да регулира много точно с шим. В случая не ти трябва такава точност. - Дали може да се измисли токова обратна връзка. Горната схема с тиристора я правих за регулиране на бормашината преди 30г и бачкаше перфектно- нарязваше и резби на много ниски обороти ги поддържаше. Но иска променливо токово захранване- можеш директно към траф с грец (ще е по-мощно) или без, задължително без стабилизиращи кондензатори.
|
| Съб Юни 18, 2016 1:41 pm |
|
 |
|
ToHu
|
няма да стане  двигателят му е постояннотоков с магнити а дрелките са колекторни, за тях променливото напрежение не е проблем но за постояннотоковият е .. е има решение де, товарът се връзва през грец, променливотоковия вход като товар, а мотора в в постояннотоковия изход.
|
| Съб Юни 18, 2016 1:56 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
|
| Съб Юни 18, 2016 2:53 pm |
|
|