Отговори на тема  [ 11 мнения ] 
Логване на напрежение с RFID 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Логване на напрежение с RFID
Някой виждал ли е нещо подобно, но с вградено АЦП и примерно усилвател, т.е. да е един чип (имам го физически някъде по кашоните това)
http://news.thomasnet.com/fullstory/bat ... l-20039452

Това е RFID чипа,
http://www.farsens.com/en/products/vmeter-dclv10

развойния борд
http://www.farsens.com/en/products/vmeter-dclv10

Някакви докторски истории... А другия вариант в много малък логер, с малка батерия за по-дълго време,
но пък може да логва на всеки час. Във всеки случай размерите не трябва да бъдат повече от 10см дължина и диаметър 5-7мм.

Благодаря предварително! Паралелно гуглосвам, и мисля че съм виждал едно ST или Атмелско решение, но не съм напълно сигурен.Ю
Разбира се решението включва и четец, който ще е по-скъпото нещо вероятно, но това е положението.

Чет Фев 25, 2016 3:07 pm
Профил
Аватар

Мнение Re: Логване на напрежение с RFID
Добре, възможните решения са:

AMS
SL900A
SL13

Melexis
MLX90129 (леле каква цена за кита с четец...)

TI
RF430FRL154HCRGER (153, 152 също)

Имат даже по-два ADC входа и температурен сензор, че могат да логват и в EEPROM.
А с SPI могат да се вързват към каквото си искат. Имат даже и RTC вътре - тези които все пак имат някаква батерия.

Чет Фев 25, 2016 5:24 pm
Профил
Аватар

Да ви занимая с още една гурме салата...

Представете си волтметър в животинка (например опитно прасе), което да логва на всеки час потенциална разлика за един месец - това прави 744 събития. Обхвата според мен ще е 1V или 500mV, при 10bit АЦП това би трябвало да ми даде 1mV и 0.5mV разделителна способност? За точност и прецизност... незнам изобщо какво ще меря и как/дали мога да го калибрирам. Възможно е 10mV или дори 50mV да са достатъчни, но това ще го кажат докторите.

Може и да има температура, и RTC но не е задължително.
В този случай SL13(13.56MHz) и SL900(900MHz) на AMS изглеждат според мен точно за такова нещо, остава да ги тествам.
Ако не остане място за батерия, ще се мери само безжично. Освен това може да стане интересен проект по микроелектроника, защото това може да се бондира/залепи на фолио с антена и електроди. Външен контролер няма да трябва.

MLX90129 също заслужава внимание. Той може да мери два моста и температура, да логва пасивно с батерия и да се чете/конфигурира безжично.
И тук външен контролер няма да трябва.

Утре ще си направя теста дали 900MHz тагове могат да се четат потопени в солена вода (или напъхани в черен дроб) и съответно ще питам AMS какво мислят по въпроса.

Някой играл ли си е с нещо такова - имам предвид малки логери и батерии за "in-vivo" измервания? Не искам да мъчим горкото животинче с кабели.

Лека от мене :D

Вто Мар 08, 2016 2:50 am
Профил

Мммм аз in-vivo меря само с дадените ми от дедо боже уреди и приспособления ;) .... извън шегата имам лоши спомени от мелексис, потърси някой който да го е изпозлвал, имам лоши псомени от едни чипчета за драйване на фентилаторчета.

Вто Мар 08, 2016 10:26 am
Профил

А защо трябва да e RFID, не става ли обикновено радио?

Или това ще се импантира... горките животинчета! :D

Вто Мар 08, 2016 10:40 am
Профил
Аватар

ще се имплантира, и гледам да няма жици и т.н. това е начина.
Ако е успешно, после това ще се пренася върху деца и възрастни, които имат подобен проблем.

Прасето с операцията, хирурга и консумативите струва около 6кЕвро за месец, после идва аутопсия, барбекю и т.н.
И освен това електрониката... ако може без пари.

Току що ми казаха че доктора бил леко луд - но както знаем това само помага.

Наскоро тук имаше голям скандал и все оше го има - някакъв италиански доктор взел милиони да
сменя част от дихателната тръба на хора с проблеми. Отначало фанфари, награди, страхотия - но
в момента 4 от 5 оперирани не са живи, а живите или на интензивно лечение или са имали късмета да
махнат присадката навреме. Разбира се те така или иначе са били на ръба, но той е обещавал че няма проблеми,
а ги е уморил.

Вто Мар 08, 2016 11:15 am
Профил
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен
Аватар

Имам един познат в Исландия, който се занимава с такива логери за риба:
http://star-oddi.com/

Доколкото си спомням, за конфигуриране и изчитане ползват една малка намотка и честотите са сравнително ниски (не помня дали бяха стандартни). Батериите бяха по-специални от обикновени часовникарски, но не чак като за пейсмекър или имплантиран дефибрилатор.

RFID таговете за животни май също са в килохерците (125 K) или 13,56 MHz, точно заради затихването при UHF и по-високи честоти. Таговете без батерия разполагат с доста малко мощност дори с нормална антена от порядъка на няколко сантиментра, та не знам дали могат да направят някакво смислено измерване. Виждал съм един такъв, който мери капацитета на собствената си антена ("нагънат" UHF дипол върху гъвкава основа) и съответно може да каже, дали е залепен върху сух или влажен картон. Ама такова нещо звучи малко трудно за имплантиране.

Вто Мар 08, 2016 11:23 am
Профил
Аватар

изглежда много добре, ще им се обадя директно. Всъщност няма проблем това ако може да логва един месец всеки час или два, после като дойде ПрасоКоледа просто да го извадят и прочетат. Явно имат опит с тия неща.

Ще изровя един друг проект, който имахме тук - сьомгата от рибарниците не трябва да излиза в природата, но се случва да се скъса мрежата. И колегите аправили таг, който получи акустичен сигнал извън територията на рибарника прави леко "пуф" и рибата си заминава. Грозна история...

Това е нещо като едни стари фантастики :)

Вто Мар 08, 2016 11:29 am
Профил

С таговете на AMS не съм се занимавл, но с UHF RFID чиповете за антените да - ако може с нещо да помогна, казвай.

Вто Мар 08, 2016 12:25 pm
Профил

mountaineer написа:
Имам един познат в Исландия, който се занимава с такива логери за риба:
http://star-oddi.com/

Баси тия избиха рибата... 8O

Код:
Temperature resolution   0.001°C (0.0018°F)
Temperature accuracy   +/-0.025°C (0.045°F)

Вто Мар 08, 2016 12:33 pm
Профил
Аватар

@mountaineer и за другите, ако им е интересно. това са малко затворнически технологии...

Ето го и проекта, и фирмата която се занимава комерсиално с това
https://www.acreo.se/projects/aquafarmcontrol
http://www.aquafarmcontrol.no/#!breach-control/c1xzb

Вто Мар 08, 2016 12:34 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 11 мнения ]