|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Авг 21, 2026 11:12 pm
Трaнзистор зa изход нa микроконтролер ?
| Автор |
Съобщение |
|
pechkov
Ранг: Напреднал
Регистриран на: Пет Фев 14, 2014 4:45 pm Мнения: 439 Местоположение: Монтана
|
 Re: Трaнзистор зa изход нa микроконтролер ?
Все пак си направи тестова постановка да видиш дали всичко функционира. Има "нюанси" понякога в зависимост от това какви транзистори си подбрал - пад на напрежение, коефициент на усилване и прочие. Например при втората схема с два NPN транзистора пада на напрежение върху Т2 е по-голям, и за товара ще остане по-ниско напрежение, а в резултат на това - Т2 може да грее повече. Тази схема се ползва предимно в случаи, когато нямаме PNP транзистор с нужните параметри за краен транзистор, и по-сигурното му насищане може да се постигне с още едно по-маломощно PNP транзисторче межу T1 и T2. Но всичко това се избира според характера на товара. Да захранваш лампа или друго устройство с електроника - са различни неща.
_________________ Не карай по-бързо от своя ангел-пазител!
|
| Вто Авг 25, 2015 3:32 pm |
|
 |
|
Реконструктор
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8397 Местоположение: София
|
Бавно е. 
|
| Сря Авг 26, 2015 9:49 am |
|
 |
|
Реконструктор
|
За мен това е идеалното решение за всеки балък, като мен.  Мосфет и драйвер за него. Нито гейтовото напрежение те интересува, нито тока.
|
| Сря Авг 26, 2015 9:50 am |
|
 |
|
sparkybg
Регистриран на: Вто Авг 23, 2005 12:02 pm Мнения: 3070 Местоположение: София
|
Не MOSFET и драйвър. Само драйвър.
|
| Сря Авг 26, 2015 10:08 am |
|
 |
|
Реконструктор
|
Е, това вече зависи от товара.
|
| Сря Авг 26, 2015 10:42 am |
|
 |
|
sparkybg
Регистриран на: Вто Авг 23, 2005 12:02 pm Мнения: 3070 Местоположение: София
|
Максималния товар в случая е 700мА. Въпросния драйвер е за 4А пиков ток, вероятно на 700мА ще устисква безгрижно. Мързи ме да му гледам чаршафа задълбочено, но и да не - има драйвъри в подходящ корпус с термопад. Редовно ползвам драйвъри като ми трябва "подсилване" на някой изход. Просто са удобни, често и много по-дребни от дискретно решение - слагаш чип, пускаш му захранване, и от контролер на 3.3 волта с 2mA ток на крачето имаш изход до към 20V и няколкостотин милиампера, кеф ти галванично развързан, кеф ти не.
|
| Сря Авг 26, 2015 11:05 am |
|
|