Отговори на тема  [ 5 мнения ] 
PCM8574, MOSFETи и светодиоди 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение PCM8574, MOSFETи и светодиоди
Нищо особено, но ми отвори работа, наложи ми да си припомня някои неща и ми се стори интересен случай за форума.

PCF8574 е разклонител I2C към 8 паралелни вход/изхода. Изглежда е популярен, но не бях го срещал досега.
Както е свързан обаче, се оказа че управлява P0-P2 към маса без проблем (0/3.3V), чете нулите на P6 и P7, обаче опре ли до P3-P5 (RGB светодиод),
нищо не се случва. Нивата на изходите P3-P5 се менят между 0/1V и естествено нищо се не случва и товарят чипа, добре че не съм го опукал.

Прочетох тук там, и описанието на чипа - като изход типично 30uA!!!, максимално 300uA!!!, като вход към маса типично 25mА, целия чип също 25mA... Ето защо не ставало нищо - последователния и изтеглящия към маса резистори на 3.3V правят точно 300uA.

Махнах изтеглящите резистори - при включване и преди да зареди (същия Linux модул от предния пост), светодиодите светят като слънце - P0-P7 са в единица. След зареждане, записваме нули в P0-P7. И всички светодиоди угасват - да ама НЕ. Синия не иска.

Синичкия остава да си свети, и то не много слабо. Наивно си казвам - няма си изтеглящ към маса, ще сложа 100к. Не помага. Махам последователния резистор - свети. Както си е така, окъсявам гейта към маса - свети - намалява малко, но далеч от угасване. Извод за мене - заради големия пад и малкия ток през синия светодиод MOSFET-a не е захранен както трябва? Или пак нещо си изсмуквам от пръстите? Защо тогава не светеше изобщо, като резисторите ги имаше - независимо дали беше 0V или 1V на гейта?

Описанието на 2N7002 - https://www.fairchildsemi.com/datasheets/2N/2N7000.pdf
Описанието на светодиода - http://optoelectronics.liteon.com/uploa ... 9FD1WT.pdf
Описание на PCF8574 - http://www.nxp.com/documents/data_sheet/PCF8574.pdf

Проектирането не е мое, но ще трябва да го поправя за следващата версия. Или друг MOSFET, или биполярен транзистор.
Освен това имам да поправя 10 борда, които са тестови без да изглежда че е ходила мечка по тях - мисля да заменя MOSFETите с биполярни NPN в същия корпус - ако огранича базовия ток на 50uA на канал, не би трявало да имам проблем - като не забравям пада колектор-емитер, за да коригирам резисторите на светодиодите.

Всъщност още малко - най-просто ще е да управлявам светодиодите директно, но не ми харесва. Другото за което се сещам е, че при теста обикновенно правя целия порт 1 или 0, което добавя товара на оптроните, както и два 10к към маса, които са над лимита от 330uA.

Какво мислите по въпроса?

Прикачени файлове:
I2C.pdf [17.44 KiB]
147 пъти

Последна промяна Grubi на Чет Юни 18, 2015 11:12 pm, променена общо 1 път

Чет Юни 18, 2015 10:21 pm
Профил
Аватар

Мнение Re: PCM8574, MOSFETи и светодиоди
Грешка при монтажа ?

Чет Юни 18, 2015 10:29 pm
Профил ICQ
Аватар

Ами транзисторите са един и същи тип, няма проблем да управлявам светодиодите и другите изходи през I2C чипа, каква грешка?

А да - футпринта на светодиода е омазан, но го завъртях на 180 градуса и пасна точно. Марката на анода е много подлъгваща зелена точка,
и размерите с тия 9/16 монитори също много бъркат, та е съвсем възможно и в производството да го объркат - на единия от цветовете има голям електрод който изглежда като марка за анода.

Когато всичко е угасено и подам маса на съоветните катоди, съоветните цветове са си ОК. Освен да махна и транзистора и да презапоя пак диода, ако някаква утечка има. Иначе нищо друго не ми хрумва.

На нормална платка са си, SOT23-3 транзистори. Ако единия беше объркан, всички щяха да са. В интерес на истина съм пробвал 1 от 10 платки, но тия дни и на другите няма да им простя.

Чет Юни 18, 2015 10:41 pm
Профил

Най-близкото до ума - потенциал между човката на поялника и масата на платката и си видял сметката на транзистора, докато си разпоявал резисторите на гейта.

Пет Юни 19, 2015 12:59 pm
Профил
Аватар

може само да кажа Благодаря на @741 и назад към платката. Поялника е заземен, ходя уж с проводящи чехли, но съм успял да го повредя. Взех съседния и го презапоих ма мястото на повредения - проблем няма.

Пет Юни 19, 2015 3:27 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 5 мнения ]