Отговори на тема  [ 14 мнения ] 
Open source програматор за пералня/миалня 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Open source програматор за пералня/миалня
по ред причини се налага да изхвърля старич механичен 'програматор' и да го сменя с нещо по-малко.
потърсих набързо в нета, очаквах да има десетки пикоборци, вече хванали бика за рогата.

препоръчайте нещо, ако вече сте правили някой (готов) проект, не ми се откривателства от къде тече топлата/студената вода.

Вто Дек 10, 2013 11:16 am
Профил
Аватар

Мнение Re: Open source програматор за пералня/миалня
Ти сериозно ли? Да не си махмурлия, да дойда до вас с кило кафе?

Вто Дек 10, 2013 11:18 am
Профил ICQ

..... Дедо да не преработваш пералнята в бомба ??? Тук във форума някой по едно време беше пуснал статия но като че ли труда да го подкараш е повече от труда да пренесеш новата.

Вто Дек 10, 2013 11:43 am
Профил
Ранг: Минаващ

Здравей Дедо Боре,
Аз имах същия проблем с моята пралня- марка Индезит и си разработих схема на програмен контролер с PIC16F877A.
Незнам какъв модел е твоята пералня, понеже при по новите модели електромотора се управлява от допълнителна платка, докато по старите имат два мотора в един корпус. Контролера за управление съм го проектирал с универсална цел и може да управлява всякакви машини, изискващи до 10 изхода и до 5 входа. Мога да ти изпратя схемите но съм много зает и ще трябва сам да си пишеш програмката за микроконтролера. Колегата по горе е прав, че това е сериозен проект и за да се изпълни е нужна доста работа и време. На симулации всичко ще бъде ОК, но когато всичко е монтирано ще откриеш няколко основни проблема, които ще трябва да се решават индивидулано на место. Основния проблем са смущенията, които излъчват индуктивните товари, затова и много фирми производители предпочитат механичните програматори! За целта ще трябва отлична екранировка на платката и кабелите към нея. Поставяне на снубери (задължително!) на всяко отделно реле. Ако използваш SSR релета, те си имат вградени, но са скъпи. При всички положения евтини релета няма да свършат работа, ще трябва да потърсиш промишлени с вградени гасители на контактите. Това са задължителни неща при всеки промишлен проект! Макар че това е за домашно използване, условията в които ще работи електрониката са същите като в промишлените среди, така че небива да се правят компромиси по отношение на елементите и монтажа. Ако решиш все пак да отделиш много време за да си направиш пералнята като мен, потърси ме на скайпа- velstar. :)

Вто Дек 10, 2013 9:31 pm
Профил

ДедоБоре написа:
препоръчайте нещо, ако вече сте правили някой (готов) проект, не ми се откривателства от къде тече топлата/студената вода.

И аз съм търсил по въпроса, но за съжеление като теб не съм намирал нищо добро. Имам един по-стар от мене AEG Лавамат, дето ме е жал да го изхвърля и чака за нов програматор. Веднъж му почиствах контактите и поработи след това около година, но пак нагоряха.

Ако откриеш нещо ще се радвам да споделиш. Иначе аз съм си мислел да и ръгна някакво PLC, но тъй като взех друга пералня проекта мина на статус "някой ден".

Също ако се стартира проект за такъв във вид на свободен хардуер и софтуер с удоволствие бих участвал.

Сря Дек 11, 2013 2:09 am
Профил
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен

Може да помогне евентуално :)
http://www.cyberforum.ru/microcontrollers/thread745315.html
http://mega-avr.ucoz.ru/forum/3-65-1

Сря Дек 11, 2013 9:33 am
Профил

Цитат:
Също ако се стартира проект за такъв във вид на свободен хардуер и софтуер с удоволствие бих участвал.

Както писах по горе имам реализиран проект, тестван и изпипан с добавени функции, които имат само най скъпите перални мшини. Например: микроконтролера следи вибрациите на барабана и при нужда задейства под-програма за наместване на прането по време на центрофугиране. Софтуерно се следи програмния брояч и записва в паметта, така че ако спре тока, ще продължи от където е спряла прогамата. Програмите се изписват на дисплей и може да се избира между 5 зададени и да си направите една по ваш вкус. Всичко това е направено, тествано и работи! Целия проект ми отне повече от година работа, тъй като целях да бъде универсален и да може да се монтира на всякакъв модел перални машини. Възможно е да реша да го пусна в производство, като продукт на пазара. Ако се интересувате за лично използване бих могъл да ви помогна. Ако решите да си правите нов проект Ви пожелавам успех. :)

Сря Дек 11, 2013 4:24 pm
Профил
Аватар

Пералня с електронен програматор, 7" тъч дисплей и връзка с интернет струва около 500-600$. Сериозно ли някой би отделил толкова време да разработва универсален програматор за пералня само за да си смени механичния в неговата си пералня? Аз разбирам тръпката от това да си направиш нещо уникално ама в случая ми идва малко повече :D . Особено пък Дедото - направо ме хвърли в оркестъра с тая тема :D .

Сря Дек 11, 2013 5:39 pm
Профил
Аватар

абе отдавна имам проект за преработка на пералня в казан. дори чертежи съм нахвърлил, намерил съм и кой да направи чайника - двойни дъна с пясък, бъркалки, налягане, андрю клапани, алкохоломери, захаромери... но пусто, няма време :?

случая с пералнята е по-скоро теологичен. след ремонт оформихме ниша за пералня/сушилня, прекарах и топла вода. обаче се оказа, че има само 1-2 модела, които могат да се възползват от наличието на топла вода и да не се арчат за ток. та, възникна един форк в мъглявите ми напоследък мисли (наистина си мислих за пералня с етернет :oops: )... щото тук май няма таквиз, поне под 2000лв.

за съдомиялната се колебая дали си заслужава да я отварям пак или да я хвърля през джама. железата са ОК, програматора обаче е направен келяво и се скапва на година-две. обаче приятели, закупили напоследък нови машини, такива дефекти ми описват, че бая се колебая дали да не си запазя старото желязо.

строго погледнато, може да се скове някакво програматорче за една сутрин с наличния хардуер. но не ми се занимава, имам си достатъчно работа в момента. та си помислих дали някой по-ентусиазиран от мен не е направил вече нещо и да го е дарил на света. признавам, че такива мисли ме спохождат, когато в къщи нивото на децибелите в горните окатви мине ниво "кресджендо". за сега успявам да туширам бъдещи удари с тиган с няколко успокоителни думи "добре, добре, ще помисля", ама взеха да ми подхвърлят дали дядо коледа ще има достатъчно голяма шейна да донесе някоя пералня+пералня+сушилня :yawinkle: ние си купуваме осцилоскопи, ама жените си искат перални, к'во да се прави.

Сря Дек 11, 2013 7:20 pm
Профил
Аватар

Хахаха - разбирам те Дедо, ама аз бих извикал на помощ другия дядо с голямата шейна :). Не заради друго - програматора иди дойде все ще стане, ама после всичкия тов гърч по разглобяване/сглобяване на пералнята, маркучи, води, мръсотия, лежене под тях и т.н. вече ми идват малко в повече :). Искам всичко да е еднодневка и като се счупи хвърляш и купуваш ново :).
Ей снощи например жената се обажда и вика акумулатора на колата е паднал и не мога да запаля да се пребера от работа. А вънка минус 15 градуса, сняг и трафик и ми отне 2 часа да отида до там да и дам ток от мойта кола и да се върнем. Та като ми се обади както си лежах в къщи пред телевизора и като се сетих какво ме чака и ми беше на устата да и кажа иди си купи нова кола и не ме закачай :). Ти ми говориш за пералня. После и викам вземи мойта кола следващите няколко дена, докато разбера изтощен ли ти е бил акумулатора или идса нов и тя като гракна как моята нямяла дистанционно запалване да си я подгрява, нямала навигация, нямала подгряващи седалки и незнам си какво още и аз и хвърлих кабелите за даване на ток в багажника и и казах да не ми се обажда повече за проблеми с колата. Искам спокойствие и нищо повече :)

Сря Дек 11, 2013 7:41 pm
Профил

Димитре,
що не и' купи някоя онлайн, тази вечер сигурно пак си в семеен филм.
Ама квото и да правиш - тез коли и те еднодневки , и нова да е - все в някакъв филм ще те вкара- няма спокойствие.

Сря Дек 11, 2013 9:42 pm
Профил
Аватар

Онлайн само Теслите се купуват, а аз не съм им нещо фен :) .
Дано тая вечер да няма филми, иначе утре ще трябва да ходя да купувам акумулатор :) .

Иначе аз много пъти съм казвал как не мога да понасям моята тойота, щото е баси и анти колата, ама вече ще станат 8 г. никакъв проблем не съм имал с нея - само бензин и масло и един път съм сменил гуми, акумулатор и накладки, т.е. все консумативи. На жената нейната и тя вече 4 години никакви грижи. Та хич не ги правят еднодневки ако питаш мен :) .

Сря Дек 11, 2013 9:50 pm
Профил

И значи си късметлия - две коли и двете последна генерация (по бг) и не са те викали да ти сменят фърмуер на фара?
И с тойотата си късметлия - в темата за самоофорсиращите тойоти тъкмо за 6-8 годишни ставаше дума.
:-)

Сря Дек 11, 2013 9:59 pm
Профил
Аватар

Моята не е с тоя новия педал на газта - тя е 2006 г., а него почват да го слагат от 2007 в королите ако не се лъжа.

Сря Дек 11, 2013 10:38 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 14 мнения ]