Отговори на тема  [ 11 мнения ] 
Open via on the pad? 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Open via on the pad?
Прочетох де що намерих по въпроса и отговора е - не бива.

Постановката е следната. Двуслойна платка и ГСМ модул с позлатени падове отдолу - 7 реда по 7 пада, квадратни (0.7х0.7мм), стъпка 1.8мм. Имам страхове от проблеми при запояването на този модул, за това ми се иска да сложа по една вия на всеки пад и при необходимост да презапои на ръка с добавяне на припой (зодължително оловен). Веднъж го правих и проблем не видях, но искам да събера повечко практически опит, ако някой тук е виждал или правил подобна дивотия.

Пет Окт 11, 2013 11:59 am
Профил
Аватар

Мнение Re: Open via on the pad?
Хм - интересно що казват че не бива. Аз най-редовно го правя това но не съм ползвал неща с такива скрити падове... На ниво прототипи не съм имал проблеми. Със по-серийни неща нямам сериозни наблюдения, тъй че мнението ми не е меродавно...

Пет Окт 11, 2013 12:07 pm
Профил ICQ
Аватар

Ами защото при разтопяване на пастата, тя влизала в отвора и спойката не била добра. А за мен точно отвора дава възможност да излезе излишното. С БГА корпусите на ГСМ имахма проблеми с къси между топките от много паста.

Пет Окт 11, 2013 12:24 pm
Профил
Аватар

Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
Desert Leo написа:
Прочетох де що намерих по въпроса и отговора е - не бива.

Постановката е следната. Двуслойна платка и ГСМ модул с позлатени падове отдолу - 7 реда по 7 пада, квадратни (0.7х0.7мм), стъпка 1.8мм. Имам страхове от проблеми при запояването на този модул, за това ми се иска да сложа по една вия на всеки пад и при необходимост да презапои на ръка с добавяне на припой (зодължително оловен). Веднъж го правих и проблем не видях, но искам да събера повечко практически опит, ако някой тук е виждал или правил подобна дивотия.

Ами лошото е ефекта 'tomb stoning' или 'Manhattan effect' демек разните малки кондензаторчета и резисторчета се изправят като малки надгробни камъчета :), щото припоя изтича през дупката.
Ако не даваш платките на автоматично насищане няма този проблем, но има ред други ;)
виждал съм решения слага се миниатурна капчица лепило(едно червено такова) посредата между контактните площадки, но това си е мурафет на платкаджийницата и си е скъпо за mass production.
Но при теб като е цял модул ,няма да имаш този ефект, демек слагай смело, но по възможност малки по диаметър проходни отвори

Последна промяна MYXATA на Пет Окт 11, 2013 2:05 pm, променена общо 1 път

Пет Окт 11, 2013 12:29 pm
Профил
Аватар

MYXATA написа:
... ефекта 'tomb stoning' или 'Manhattan effect' демек раните малки кондензаторчета и резисторчета се изправят като малки надгробни камъчета :), щото припоя изтича през дупката.

Аз този ефект го наричам "ерекция" и съм го виждал и при ръчно насищане.
Ако да речем конданзатора не е добре запоен от едната страна и без да го държа с пинсетата се опитам да запоя и втората страна, но случая не е такъв.

Да, за автоматично насищане става въпрос. При ръчното проблем няма.
Всъщност веднъж пуснахме с автоматично насищане малка партида от платки с такива отвори и проблеми нямаше, но пратидата беше наистина малка.

Да чуем какво ще кажат и останалите колеги...

Пет Окт 11, 2013 1:48 pm
Профил
Аватар

Отвори от порядъка на 0.3 и надолу според разни писания не създават проблем.
А и то като го затвориш с маска отдолу и тя дупчицата почти се затваря от маската.

Пет Окт 11, 2013 2:48 pm
Профил
Аватар

Мисля, че дупка около 0.3 ще е точно компромисния вариант - хем няма да увлича при машинно, хем ще можеш да прокараш тинол ръчно ако се наложи. По голяма ще увлича, а по-малка за ръчното е невъзможно, а и в БГ няма кой да я направи.

Пет Окт 11, 2013 3:00 pm
Профил ICQ
Аватар

Аз не бих слагал проходен отвор в площадка, точно поради причината защото "увлича" пастата при автоматично запояване. Ако си ги запояваш на ръка няма грижи, но при машинното има. Ако искаш да ги слагаш само заради запояването нямаш никакви грижи с него и не ти трябват отвори, дето после да презапояваш ръчно. Стига разбира се да ти ги запояват във фирма, дето си разбира от работата :) .

Пет Окт 11, 2013 4:01 pm
Профил

а защо просто не дублираш ваите?

Пет Окт 11, 2013 4:22 pm
Профил

Ами .. малка голяма все увлича, като е по голяма просто си се стича, като е малка не играе толквоа гравитция колкото капилярен ефект, но то така или иначе всичко под 0.8 че и под 0.5 смуче заради капилярния ефект. По скоро като е малка не може да изсмуче толквоа много :)

Пет Окт 11, 2013 6:19 pm
Профил
Аватар

Според мен 0.3 няма да увлича, ама най-добре да пита тоя дето ще ги монтира. То си зависи и от големината на площадките, вида на пастата, дебелината на стенсила.

Пет Окт 11, 2013 6:55 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 11 мнения ]