|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Съб Авг 22, 2026 1:05 am
|
Страница 1 от 1
|
[ 8 мнения ] |
|
Търся документация на Датчици за линейно преместване ОПТЕД
| Автор |
Съобщение |
|
mitis
Ранг: Минаващ
|
 Търся документация на Датчици за линейно преместване ОПТЕД
Здравейте колеги!
Имам фреза, която е с линийки за X и Y на фирма ОПТЕД, за която след известно търсене разбрах, че е била скандално продадена и съответно фалирана.
Не мога да си намеря ръководството към дисплея, а ми е необходимо, за да проверя какви са възможностите на конектора IN-OUT, както и всички възможности на самия дисплей.
Прикачвам снимка на табелката. Номерът не се вижда съвсем: ИИ: 0477702-86.
Друго, което ме интересува е дали имат някаква комуникация с компютър, но предполагам на този въпрос ще си отговоря след поглед върху схемата на IN/OUT.
Ако някой има документация за този модел или подобен и има желание да ми я предостави да си я копирам или ако не е нещо колосално и може да ми я сканира, ще съм доста благодарен. Съгласен съм и на трансфер по ЕКОНТ, след което я връщам.
|
| Пет Сеп 20, 2013 1:06 pm |
|
 |
|
ToHu
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30755 Местоположение: София
|
 Re: Търся документация на Датчици за линейно преместване ОПТ
май имам нещо бях ползвал такова на времето ама ми трябва комп
|
| Пет Сеп 20, 2013 5:30 pm |
|
 |
|
mitis
|
Ще съм ти благодарен ако можеш да провериш, че наистина е неприятно да откриеш, че фирмата вече не съществува и имаш яко морално остарял хардуер, който обаче си е достатъчно добър за времето си на производство и възможностите, които предоставя. 
|
| Пет Сеп 20, 2013 8:06 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Имам схема на конторлер работещ с това, лошото е че имам проблем с енкодинга и не разчитам сигналите но : Х6-1 Start Х6-2 Stop X6-3 ?? X6-4 +24
X5-1 ?? X5-6 ?? + X5-7 ?? - X5-8 ?? Z X5-9 ?? Y X5-10 ?? X
Където е ?? не се чете ... ще се пробвам да изровя документацията, по спомен го имам сканирано някъде но това съм го праивл 97-ма или някъде там, та ровенето ще е голямо. През този изход управлявах една фреза, Ф251 или нещо такова. Разбира се движения само по една ос, идеята беше да може да се задава координата до която да стигне и да не я гледа оператора, върши работа при първоначалното копане +/- 0.1 се постига без проблем, това на фреза с електромеханични съединители на задвижките.
Х5-6/7 това са сигнали, не захранване, може да е било свързано нещо с инкремента, на къде се движи, ама нямам спомен вече.
|
| Пет Сеп 20, 2013 8:20 pm |
|
 |
|
mitis
|
Ами аз имам ФВ323.01, която работи с тези линийки само за визуализация. Машината е с релейно-контакторна схема и точно с такива електромеханични DC съединители. Нямам контролер, но съм решил да правя точно нещо такова, за повтаряеми операции(3 стъпки примерно и 36 прехода в дълбочина), да я автоматизирам на база сигналите на линийките, които обаче са TTL и ще ми трябва някакво преобразуване, за да ги използвам в някакъв контролер, освен ако не намеря нещо по-специализирано. Имам опит с всякакъв вид програмиране(включително индустриални конролери), но тук хардуерът е по-интересната част. Ами, като имаш малко време, ако можеш да изровиш нещо, ще е доста интересно. Аз имам две линийки, тази по Y работи перфектно, по Z не сме инсталирали от самото начало. По принцип намерих евтини нови от следния сайт: http://exoror.com/DC.htm (да не се счита за реклама, нямам връзка с фирмата), остава въпроса дали са съвместими. Всичко изглежда същото - 9 пинов конектор, TTL, но знае ли се Щом си управлявал фреза, значи вероятно в този IN/OUT куплунг има интересни сигнали. Може ли повече информация какъв е този контролер, нормално PLC или Micro към който са вързани директно сигналите от линийка или от дисплея й?
|
| Пет Сеп 20, 2013 8:32 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Специално за тази фреза не съм ги позлвал директно, двата куплунга които ти дадох са на кутията с индикацията, от там вземах инфо. Имаш възможност да зададеш координата и тя да спре машината при достигане. Иначе линийки бях ползвал, ама какъв е сигнала убий ме не помня, това беше горе долу по същото време, но мога да ровя да видя как съм ги бил връзвал към контролера, то почти 20 години са си минали ... не съм като tgi да си помня кодове и схеми от преди 20 години 
|
| Пет Сеп 20, 2013 8:37 pm |
|
 |
|
mitis
|
Ами зачудих се, защото моят дисплей(кутия) има само един куплунг IN/OUT, но предполагам просто си имал по-различен модел. Трудно е да се помни - проекти от преди 2-3 години, че и по-малко, няма как да се "сетя" без схема, въпреки, че правя почти еднакви схеми в общия случай 
|
| Съб Сеп 21, 2013 4:07 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Абе външно доколкото виждам е 1:1 вътре имаш импулсно с 723  Може да има модификации знам ли, това ми пише по схемите на контролера още не съм открил сканираното ръководство.
|
| Съб Сеп 21, 2013 7:46 pm |
|
|
|
Страница 1 от 1
|
[ 8 мнения ] |
|