|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Съб Авг 22, 2026 1:05 am
| Автор |
Съобщение |
|
ToHu
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30755 Местоположение: София
|
 Re: Отчитане на разстояние
Да продава се, има много варианти. Нарича се инклинометър, има варианти които са полусфера с 4 електрода и течност, мери с екапацитет, има с вградени чипове, има и директно електроди да си ги мериш ти. Има и твърдотелни, като тези които са в нивелирите на бош. Отделно ако не ти трябва абсолютен ъгъл а дали просто с енаклоня от положение което е известно може да позлваш сензори за ускорение.
|
| Пон Юли 29, 2013 4:50 pm |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5678 Местоположение: София
|
Най-евтино и достъпно решение за наклона е акселерометъра. Може и абсолютното положение да се отчита, но трябва предварително да се зададе хоризонталното положение, за да се запомнят стойностите по трите оси.
|
| Пон Юли 29, 2013 5:03 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Има даже такива апликейшъни за inclinometer за андроидските телефони и се справят много добре, т.е. с акселерометър явно работи и е евтино.
|
| Пон Юли 29, 2013 5:38 pm |
|
 |
|
zaphod
|
хаха, човек, къстите дистанции са проблема, не дългите! на 50 метра нямаш грижа, на метър решенията стават по-малко.
|
| Вто Юли 30, 2013 6:50 am |
|
 |
|
IvanStefanov
Ранг: Минаващ
|
Защо късите? Аз до колкото знам, ултразвукът е перфектен за разстояния от 1-2 метра (парктроник). Или говориш за от 1 до 2(заради това съм написал 2 да мери до твърд обект нагоре - като застане 1 над 2). Може ли да уточниш? Акселерометърът изглежда да е идеален за отчитане на наклона. Името определено подвежда. Трябва да е евтино и просто. Да каже, че се е наклонило, ако може да каже и в коя посока. Ако знам с колко градуса ще ми щукне да му мисля някаква корекция 
|
| Вто Юли 30, 2013 10:15 am |
|
 |
|
ToHu
|
Зависи от технологията на измерване. Ако мериш с ултразвук проблем са ти и късите и дългите, под 30 см е зор заради затихвашщите вибрации на излъчвателя, а дългите заради мощността и чуствителността. При лазера късото се лимитира от времето с което може да ти работи дискриминатор аили каквото там позлваш, често са фазови дискриминатори. При таговете проблема ти е малкото, по скоро точността, едно е дали е 50м +/- 1 друго е дали е 1 м +/- 1 ...
|
| Вто Юли 30, 2013 2:17 pm |
|
 |
|
IvanStefanov
Ранг: Минаващ
|
Първоначалната идея е веднъж радиаовълни за отчитане на разстоянието от 1 до 2 (Това се променя на тагове ако мога да си ги позволя, защото иначе смущенията ще ме съсипят) и ултразвук за измерване на височината (освен ако някой не ми отговори на 1-вия въпрос - дали мога с една схема да измервам едновременно височината и разстоянието 1-2). Мисля, че няма да имам проблем с грешките, защото радиовълните дават грешка в зависимост от тактовата честота на брояча, но към 3м почти без разлика от разстоянието. Ултразвукът е перфектен за 2-3м, а въпросните 30см смятам за пренебрежими. Докато тук разпитвам за други идеи, си търся чаркове за да реализирам схемата. Ама ги искам да са без пари, а така не става
|
| Вто Юли 30, 2013 5:26 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Абе .. отчитане на разстояние с радио вълни, т.е. радар е много трудна задача. Изобщо не съм убеден че RFID може да с епозлва за тая цел, точността може да е 2-3 м, но не и разстоянието, ама знам ли може да съм в грешка. Задачата ти изглежда неясна, очевидно не искаш да кажеш какво точно правиш и какви са изисквнаията, но по начина по който си тръгнал няма да стане. Най-разумния начин е да купите готова система, ако трбява да с епроектира да наемеш някой който ще я проектира .. и само от тов акоето си писал до момента, нещо сериозно и работещо не виждам кой сериозен колега би се хванал за под 5 к афро.
|
| Вто Юли 30, 2013 6:03 pm |
|
 |
|
zaphod
|
ами точно затова парктрониците са с ултразвук, защото с радиовълни вече става трудно. късите разстояния са проблем заради голямата скорост на светлината, звука се движи много по-бавно и това го прави по-удобен за къси разстояния. на големи разстояния решения бол, примерно гпс е най-очевидното. моят съвет е - просто потърси на пазара готови неща, както примерно са парктрониците. задачата не е изпълнима от човек без добри умения в аналоговата електроника, какъвто ти не си, няма да стане просто по съвет или схема.
|
| Сря Юли 31, 2013 7:03 am |
|
 |
|
ToHu
|
С ултразвука има доста тънкости. Ако е за малки разстояния, между 30 и 200 см може би можеш да намериш нещо готово. Има доста говоти модули за любителски роботчета, не са много точни но работят. За по големи разстояния нещатат стават по-сложни, както и за по-малки. Ако обаче трябва да получиш завършен продукт аз лично не бих разчитал на тези готови модули. За обработка на сигнала има и готови решения, които за най-общия случай са ОК, те включват усилвател с променлив коефициент на усилване, схемата сама регулира усилването като функция от времето, така се постига работа на по голямо разстояние. Тези чипове са подходящи за някои случаи, ако се изпозлва директно TOF метод и работа по първото получено отражение. Ако ще се прилага цифрова обработка аз лично бих предпочел дори да правя променливо усилване аз да го задавам. При по-голямо разстояние само с TOF няма да минеш, или поне не по конвенционалния метод, ще трябва да се работи по обвивна или с pulse compression метод. От там насетне идват и другите ти питания, наклона примерно. Не е нещо сложно, но и там няма да минеш с нещо готово .. е има ендо готово, анти тилт датчиците от pinball машина, те са механични с изход сух контакт но не дават ъгъл а просто контакт след определен наклон. Както и да го гледам, от готови неща няма как да сглобиш нещо реално използваемо, а и не ми се струва че би се справил с разработката на нужните модули, та по добре или търси готово решение или си търси някой да го проектира. Може да с епробваш в фриланс сайтовете но според мен всичко което е под 2000 USD е обречено да не ти напрсвят нищо както и всичко което с епредлага от индийци без значение от цената която ти искат.
|
| Сря Юли 31, 2013 9:11 am |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4588 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
Май уменията в аналоговата електроника са му повече отколкото предполагаш  Но като цяло е ясно, че материята му е нова, и само подпитва за акъл ... ама то и това не винаги идва безплатно - да си наеме едни експерти да му обяснят кое как се прави. То с пръдня боя е ясно, че не става ...
_________________ Мразя да мразя ...
|
| Сря Юли 31, 2013 11:46 am |
|
 |
|
ToHu
|
Ами то е доста спорен въпрос какви точно умения трябват, да има малко аналоговщина ама не е кой знае какво, иска си обаче и цифрова обработка. Друго, то има едни чипове optical 3D уж работят до 15 м, не знам колко име минималното разстояние, не знам и как работят при пряка слънчева светлина. Мисля че подобен принцип ползват и чиповете които са в камерите, доста от камерите имат далекомери. Според мен преди да с еправи каквото и да е трбява да се уточни точно приложението, какви са предметите и т.н. Примерно ако говорим за контейнери то тмепературата им може да е над 80 градуса лятно време като ги е пекло цял ден слънцето, това примерно създава проблем при мерене по тоя optical 3D метод, ако се ползва IR. Ако пък се мерят предмети които са с нисък коефициент на отражение, примерно обекти от меко дърво, рула плат или пък стречвани в найлон и пуканки палета, обвата на ултразвуковия доста може да падне .. абе ... .задачата си иска сериозно обмисляне.
|
| Сря Юли 31, 2013 12:07 pm |
|
 |
|
Ки4о
|
Като за начало си вземи SRF04 - продава се на много места. Разучи го и виж дали може да ти бъде от полза. После пробвай с нещо друго и така докато намериш това което ти трябва за целта 
|
| Пет Авг 02, 2013 5:11 pm |
|
 |
|
ToHu
|
SFR 04 може и да подведе, за някои по прости цели става, само по себе си не е лошо, но то изпозлва възможно най-елементарния начин, малки и евтини трансдуцери .. абе за роботчета става, но иначе ...
|
| Пет Авг 02, 2013 5:18 pm |
|
 |
|
ilkor
|
Забрави за всякакви GPS-и, датчици и т.н. и прочети малко за Motion Capture http://youtu.be/3CR5y8qZf0Yhttp://youtu.be/pcgvWhu8Arc
|
| Чет Авг 29, 2013 9:46 am |
|
|