|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Съб Авг 22, 2026 12:17 am
| Автор |
Съобщение |
|
ToHu
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30755 Местоположение: София
|
 Re: Аналогова схемотехника
Ами .... абе да речем импеданса ще го докараш и с биполярен, но с класическа схема на резонансен усилвател не знам дали ще го бъде. Дори и с резонатор да го направиш, пак си е дърво .... просто 50 Hz са доста тясна лента и изискват голям качествен фактор, LC трептящ кръг няма как да ти го даде, то и с резонатор ... примерно ако е керамичен трябва точност каквато едва ли ще намериш ... за кварцов никога не съм търсил, но и там малко ме съмнява, това е 0.01%.
|
| Нед Май 26, 2013 10:47 am |
|
 |
|
zaphod
|
50 херца си е шибано малко, както го виждам аз, за курсов проект може да се пробващ да минеш с настройваема положителна обратна връзка. макар че 1/10000 това ще се дестабилизира само да пръднеш до него, но ще мигаш наивно и даскала ще се смили, ако въобще си дава сметка че е лошо да се прави така. за истинска реализация ще поусиля 100тина пъти сигнала както си е на 480 килохерца, прехвърлям честотата на ниска, примерно на 1 килохерц, там ще направя усилването с някакъв ОУ филтър (мост на вин е добре), после обратно на 480, не че някой ще му трябва обратно да качва сигнала, като очевидно това е междинно честотен усилвател.
|
| Нед Май 26, 2013 6:11 pm |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
То и аз имам неизвестни ... Какво означава "неразномерност 2.5 dB" ? Явно нечий мозъГ е имал идея това да е нейде в лентата на пропускане, т.е в онези 50 Hz. Да, ама не! Лентата не пропускане е тази лента, извън която затихването е над 3 dB. T.e. на границите на лентата затихването ще е точно 3. Ба си случая ... Явно липсва ключът от палатката. Другата ми коляма неизвестност е дали даскалът е в състояние той самият да разработи такова нещо. Ама така да го разработи, че ако го даде за производство, да му го направят 
|
| Нед Май 26, 2013 6:31 pm |
|
 |
|
БатеВаньо
Ранг: Новодошъл
|
Е, тя лентата на пропускане може да се дефинира и на друго ниво, не само на -3dB. Например, при аудио ADC-тата е дефинирана на ниво -0.1dB. Лентата на потискане пък е дефинирана на -60dB. Та противоречието не е в неравномерността на АЧХ, а в другите изкривявания, които са набутани накуп с този параметър. При тях порядъкът в децибели е съвсем друг и никак не се връзва с тези 2.5dB. Затова тук няма какво да се умува, просто се пише в проекта, това което преподавателят е казал на лекциите пък ако ще да е, че се занитва с дървени нитове  .
|
| Нед Май 26, 2013 6:51 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Абе това са от ония курсови работи дето и преподавателите не могат да ги направят, а и са съвсем безполезни ... 50Хз лента ... иначе такива селективни имаше навремето по пощите, то и още сигурно ги има, ама като параметри са съвсем различни.
|
| Нед Май 26, 2013 7:25 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
някакви симулатори, които да ползвате, споменавал ли е даскала? ако не е, качи си някой относително прост (примерно LTspice) и почвай да ръчкаш/симулираш/мериш. но тези данни на заданието предполагат изкусна схемотехника, с тази схемичка няма как да стане. и за да не ти обясняваме защо не става, най-добре наистина да и направиш симулация и да видиш колко е далеч.
|
| Нед Май 26, 2013 7:26 pm |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5678 Местоположение: София
|
katetof, колегите изредиха достатъчно доводи, че твоят даскал е идиот-некадърник. Провери дали някой от горните курсове не е предавал същия проект и ако да, копи-пейст. Ако не - карай по методата на Дедодо и дано убедиш идиота, че дивелопера е почти, но не Господ.
|
| Пон Май 27, 2013 8:33 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Абе аз съм виждал такива курсови проекти и от читав даскал, оказа се подготвяни от асистента ... както и да е задачата в никакъв случай не ми се струва за студент, по скоро за някой с доста опит .... единственото което липсва е консумация 1 uA ... а що не 100 нА ... и ще трябва да вдигаме хора от гроба щото за други не се сещам.
|
| Пон Май 27, 2013 9:47 pm |
|
|