Отговори на тема  [ 18 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2
RC Snubber изчисляване 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: RC Snubber изчисляване
дам, трябва да си призная, че чак сега прочетох по-задълбочено какво сте писали.
Тези шумове, които описваш около превключването 300ns може да са точно от самовъзбъждане. С каква честота са можеш ли да кажеш. Колкото повече транзистори са в паралел, толкова повече това прилича на шум. Що не постнеш някоя осцилограмка, ще е интересно да я видим.

Пон Юни 18, 2012 4:24 pm
Профил
Аватар

Индуктивност не знам някой да ползва. Имаше смисъл индуктивност в базата когато ключовете
бяха биполярни; номерът беше токът да почне да нараства бавно, демек да се изцеди
базата тихомълком от каквото може да се изцеди преди да почне излизането от насищане
и после - вече с нараснал до максимум ток през индуктивността - да се доизцеди останалото.
Всичко това се развива в няколко (2-3, понякога малко повече) микросекунди, битка с т.нар.
storage time на телевизора (който е транзистор ама аз нали на всчко викам телевизор, поне
жената така казва :D ).

Изцеждане на гейта по подобен начин от подобни/еквивалентни подбуди може и да не е немислимо ама
не съм виждал някой да го практикува.

А и цялата идея на това е да се _остръмни_ запушването, т.е. да трябва повече snubber.

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Пон Юни 18, 2012 7:49 pm
Профил WWW

¶ написа:

Проблема при нас идва от диода в долното рамо ( вграден в транзистора ), този диод му трябва време да премине от отпушено в запушено състояния, именно в този момент се проявява паразитния капацитет Coss, който пречи на диода да се запуши бързо, вследствие на което се получава отскок на средната точка между двата транзистора.

точно за този проблем вече споменах, при бавни диоди - индуктувност на общия сорс или + захранване, тази индуктивност се подбира така че да захранва устройсвтото т.е. за нормална работа да има ниско съпротивление, а за кратки пикове от по наносекунди да има високо съпротивление, така, диода му се дава малко време за запушване, а RCD снубер на тази индуктивност позволява резки преходи само към диода и да няма отскоци в +, решава проблема напълно, тествано е, съжалявам че не разбрах по рано че това ти е проблема, ограничава вредните импулсни токове които за тези наносекунди многократно надвишават работния ток, така схемата заработва много по стабилно

едит: за да съм сигурен че ще ме разбереш правилно ще ти дам пример:
комбинираш следните 2 схеми:
фигура 4 на страница 12 от тук:
http://www.nxp.com/documents/applicatio ... PPCHP3.pdf

паралелно на индуктивността слагаш горния снубер на първата схема от тук:
http://www.daycounter.com/Calculators/S ... ator.phtml

като това е само принципно решение, практично за тези токове ще трябва повече внимание, но това е в общи линии решението на проблема с диодите

Вто Юни 19, 2012 1:51 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 18 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2