Отговори на тема  [ 38 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3
Проблем с GSM/GPRS модем 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Проблем с GSM/GPRS модем
Lupus написа:

Опитваш да спориш за нещо, което не съм твърдял.
Проследи темата и прочети още веднъж на какво съм отговорил. Ключови думи: "прокурорско нареждане".

Пет Яну 27, 2012 2:23 pm
Профил
Аватар

741 написа:
Lupus написа:

Опитваш да спориш за нещо, което не съм твърдял.
Проследи темата и прочети още веднъж на какво съм отговорил. Ключови думи: "прокурорско нареждане".

Наистина не схванах връзката между услугата, предлагана от Виваком с прокурорско нареждане. Защото, ако трябва да разбера къде е детето ми ми трябва "прокурорско нареждане", "да ти пикам на услугата", както казва един колега!

Пет Яну 27, 2012 2:41 pm
Профил WWW
Аватар

Не бъркайте тази услуга с прокурора! Бипър работи със специална за тази цел СИМ карта. За да я получите подписвате съответен договор. Без да съм го чел, предполагам, че в него е вписано, че се съгласявате детето ви да бъде проследявано. Де юре, проследявания в случая е този, който подписва договора. Детето е непълнолетно. Ако е пълнолетно, не знам дали услугата ще бъде предоставена, без неговото писмено съгласие.

В нашия случай, да искам локацията на някое от пилетата от оператора е все едно да искам локацията на жена ми. Трябва и нейното съгласие.

Що се касае за точността - има вече разочаровани от услугата.

Пет Яну 27, 2012 4:30 pm
Профил
Ранг: Ориентиран

А да споделя още едно впечатление - малко имах ядове с UART комуникацията на модема - понякога, без причина, връщаше грешка на някои команди. Като им гледах ехото, видях, че някои от символите се приети грешно. До сега ползвах автоматично разпознаване на скоростта с модема, но рекох да му фиксирам скоростта с команда. Тези проблеми изчезнаха.

Вие срещали ли сте модем, при които автоматичното разпознаване на скоростта да работи без грешка и да ползвате само него? :)

Чет Фев 16, 2012 7:07 pm
Профил
Аватар

marcuka68 написа:
А да споделя още едно впечатление - малко имах ядове с UART комуникацията на модема - понякога, без причина, връщаше грешка на някои команди. Като им гледах ехото, видях, че някои от символите се приети грешно. До сега ползвах автоматично разпознаване на скоростта с модема, но рекох да му фиксирам скоростта с команда. Тези проблеми изчезнаха.

Вие срещали ли сте модем, при които автоматичното разпознаване на скоростта да работи без грешка и да ползвате само него? :)

За всеки случай фиксирам баудрейта. Нямам време за експерименти.

Чет Фев 16, 2012 9:36 pm
Профил

Е трябвало е и аз да я фиксирам скоростта в началото, ама казва ли ти някой. Много време изгубих в лутане с този модем. Като преправях проекта от предходния модем, там ползват ауто баудинг и няма проблеми, ама модемът е на Сименс, може и това да е от значение.

Като фиксирах скоростта още установих, че изчакването от около 100ms преди да изпращам някои команди вече е безсмислено, работи си и без изчакване.

Пет Фев 17, 2012 11:39 am
Профил
Аватар

marcuka68 написа:
Е трябвало е и аз да я фиксирам скоростта в началото, ама казва ли ти някой. Много време изгубих в лутане с този модем. Като преправях проекта от предходния модем, там ползват ауто баудинг и няма проблеми, ама модемът е на Сименс, може и това да е от значение.

Като фиксирах скоростта още установих, че изчакването от около 100ms преди да изпращам някои команди вече е безсмислено, работи си и без изчакване.

Аз използвам модул на Телит. АТ-интерфейса винаги ми е изведен навън. Подавам АТ-команди от компа без да фиксирам баудрейта и проблеми нямам.

Всеки GSM-модем поддържа аутобаудинг. Иначе нама как да му фиксираш баудрейта с АТ-команда. Отделен въпрос е при натоварване какво става...

Пет Фев 17, 2012 8:55 pm
Профил
Аватар

Ето го и ВТ-28. Не ме критикувайте (много) за платката. Има какво да се желае от нея, но трябваше да е и малко тип "Пенкилер". Не са запоени компонентите на повишаващия конвертор и някои други "екстри". GPS не е показан. Той е на отделна платка над професора. GPS не е нищо особено - Sirf STAR III с вградена антена.
Заряден ток от слънчевия панел до 5mA при ярко слънце. Консумация в "sleep" около 13uA. От тях около 5uA отива за RAM-a на GPS. Останалото се яде от професора и едно LDO. Моят техник е правил доста небрежно спойките. Хиляда пъти му казах, че поим с оловен припой и трябва да го пести заради теглото...

Прикачени файлове:
Коментар на файл: Готово за полет
EBT_28_big.png
EBT_28_big.png [ 71.71 KiB | Прегледано 1233 пъти ]
Коментар на файл: Източникът на енергия...
Jpg_20120305180745.jpg
Jpg_20120305180745.jpg [ 231.25 KiB | Прегледано 1233 пъти ]
Коментар на файл: Акумулаторът...
Jpg_20120305180712.jpg
Jpg_20120305180712.jpg [ 244.89 KiB | Прегледано 1233 пъти ]
Коментар на файл: Платката отгоре...
Jpg_20120305180458.jpg
Jpg_20120305180458.jpg [ 267.25 KiB | Прегледано 1233 пъти ]
Коментар на файл: Платката отдолу...
Jpg_20120305180254.jpg
Jpg_20120305180254.jpg [ 273.3 KiB | Прегледано 1233 пъти ]
Нед Юни 17, 2012 7:39 pm