Отговори на тема  [ 21 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2
евтин ЦАП на SPI ... 
Автор Съобщение
Ранг: Почетен член

Мнение 
Код:
Място за всякакви ексцентрични и ненормални идеи, чието практическо реализиране е силно съмнително.

Първо, не съм виновен че ми омърсиха темата с PWM.
Второ - на пук на всичко, докато чакам цаповете да пристигнат реших все пак да пробвам - TMR0 подава семпълите с 5MHz/128 = 39.0625kHz -> resample-нах няколко песни на тази честота на семплиране, 8 бита. Пуснах PWM-то в 8 битов режим, 78.12 kHz. С изключение на загубата на високите честоти и лекото пукане, звука е не по-лош от този на всеки радио-часовник.
След като бях направил четенето от СД картата - останалото ми отне не повече от 7-8 часа.
Както и да е - докато чакам ЦАП-вете ще си играя с PWM. Може би най-големия проблем е че не стига времето за да се прочете от картата. Може би все пак трябва да го пусна с 20 кХз. или да направя асинхронно четене с прекъсване.

За информация - ползвах резистор 10к (всъщност 11 защото пробвах разни и останаха вързани 10+1), 100нФ керамичен кондензатор. От кондензатора отива в един ЛМ358 в повторител, още един кондензатор -> колконка с усилвател.

Сря Юли 20, 2011 4:08 am
Профил WWW
Аватар

Мнение 
LTC1664CGN#PBF,DAC 10BIT QUAD MICRPWR SSOP16
Преди повече от 2-3 месеца ги показаха футурелци. На цена са мисля без конкуренция. Ще си купувам от тях, но няма да е сега. Набавих си едни на TI 14 и 16 битови, но на пари са 8O Ще ги ползвам за управление на компаратори и RS тригери за бърза 400 000 kHz ШИМ и създаване на широк спектър честота на синусоидален сигнал , и регулиране на ток.

Сря Юли 20, 2011 2:01 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
npelov написа:
...

Мии, като прочете поста ми както дявола евангелие :axe:
"Пукането" е от ниска честота на дискретизация на неорязан предварително сигнал а загубите на високите е от 11К и 100нФ: на 145Хц правят затихване -3дБ и оттам нататък около -6дБ на октава. Щом не ти е настръхнала косата значи спокойно можеш да пуснеш оригинала през 5кХц Low Pass Filter ползвайки GNU програмката Audacity например (първо го направи моно) и да го нормализираш след това. А кондензатора го намали поне 10-20 пъти.

Сря Юли 20, 2011 10:04 pm
Профил

Мнение 
Както казах - само си играя ... Е, получи се по-добре отколкото очаквах и може да ползвам PWM звук за други цели ... Но все още не съм се отказал от ЦАП-а. А и онази вечер не исках да изкарам супер качество, а да го чуя да пее. Ами запя :). Сега следват оптимизации, макар че като пристигнат ЦАПовете ще оставя ШИМ-а за друг път.
И ... ниска честота? как така ниска? 78 кХз ШИМ и 39 кХз честота на семплиране ... Колко повече от това може да развие един 8 битов контролер - 18-ките могат 2 пъти повече, някой и още малко повече. Аз пък си мисля че пукането идва от паузата между четенията - пика не смогва да прочете 39к байта за сек. Като изключих ЛСД-то пукането стана по-леко -> на прав път съм.

Колкото до кондензатора и резистора - сложих ги на слуки. Ще ги подбирам по-нататък. Имаше на микрочип един Application Note за ЦАП с ШИМ и си имаше формули за смятане на хармоници и т.н.

Чет Юли 21, 2011 1:59 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
:oops: Не бе, добре ти е честотата и може да я намалиш още след орязване на оригинала.
Аз писах снощи докато се ядосвах на едно китайско чудо и четях статия за съвсем други звуци и в резултат в главата ми е останал доста странен спомен за творението ти...
Ама карай си на ШИМ-а, ЦАП-овете ги сложи на нещо по-сериозно.

Чет Юли 21, 2011 6:03 pm
Профил
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен

Мнение 
Пробвай сален-кей филтър , дори два последователно?

Чет Юли 21, 2011 9:09 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 21 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2