Отговори на тема  [ 6 мнения ] 
свързване на терморезистор 
Автор Съобщение
Ранг: Новодошъл

Мнение свързване на терморезистор
Имам терморезистор, който при 75 градуса е около 1670 ома.
При 87 градуса е около 1735 ома.
Искам да вкарам сигнала в аналогов вход на някой пик и да измервам температурата с точност не по-голяма от 1 градус в рамките от около 60-90 градуса.
Терморезистора е от бензинова печка за кола (на приятел), на която е повреден контролният блок и трябва да направя управление.
Как с най малко елементи да го свържа (може би с някой ОУ) за да измервам напрежение / градуси?
Трябва ми входно напрежение не по-голямо от 5 волта за Пика. Стъпката на измерване е 5mV.

Пон Мар 07, 2011 7:09 pm
Профил
Ранг: Форумен бог

Мнение 
ако не ти трябва показанието на текущата температура, можеш вместо да го мериш да направиш делител и да го пуснеш на входа на компаратора, на другия вход пускаш пвм през резистор и кондензатор на маса и пак през резистор към делител от +5в и маса - това ти е заданието, така компаратора ще показва кога трябва да се включи и кога трябва да се изключи за да се постигне температурата

ако искаш да го мериш тогава с операционен усилвател ще трябва да приведеш изменението на съпротивлението в обхвата на ацп-то
мисля си за нещо хитро но прекалено малко е изменението за да минеш без операционен

Пон Мар 07, 2011 7:51 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Ами при всички положения най-добрия вариант е с пускане на малък ток (обикновенно 1ма) през резистора и се мери пада. От там се манипулира според нуждите. Недостатъка на измерване тип "делител" е, че обикновенно тече повече ток през съпротивлението което съответно води до самозагряване. После идва момента, че с делител и това съпротивление няма как да се постигне директно някаква висока резолюция.

Пон Мар 07, 2011 8:13 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Пък на мен ми прилича на Pt1000 макар и леко встрани. Тези датчици са строго стандартизирани се поддържат от грамада от готови модули за управление на техника (най-много хладилна): с цифрова индикация, изход с реленца, аларма и лесно задаване на параметри. Струват 10-20 евра, ако трябва утре ще пусна по-подробни данни. Може да се наложи подмяна на датчика но не вярвам това да е трудното.

Пон Мар 07, 2011 10:02 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Ако ще да е pt1000 щеше да му дава към 1200 - 1300 ома в този обхват

Вто Мар 08, 2011 2:33 pm
Профил ICQ

Мнение 
Не знам какъв е терморезистора, но то няма и особенно значение, защото ще се изгражда ново управление.
Грубо измерих стария и то с духалката за горещ въздух :-) . Сметнах грубо ако пусна ток и следя пада, но в рамките на 60-70 ома изменението на напрежението ще е около 40 mw. При стъпка на измерване на процесора 5 mv ми се струва, че няма да имам добра точност. Мисля да изпробвам с ОУ - възможно най проста схема.
Референтно напрежение на "+" входа. На "-" входа свързвам терморезистора към маса. Един резистор за обратна връзка и еднополярно захранване.

Вто Мар 08, 2011 5:47 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 6 мнения ]