Отговори на тема  [ 9 мнения ] 
Морска среда 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ
Аватар

Мнение Морска среда
Има ли някой опит с изработка на шкафове и електроника за солена среда? Сложихме топлообменника за охлаждане във водата и мидите го задръстиха. Отделно някои от компонентите кородираха.

Чет Мар 03, 2011 10:35 am
Профил
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Морска среда
Radoslav70 написа:
Сложихме топлообменника за охлаждане във водата и мидите го задръстиха.

Плащаш на някого редовно да го чисти :D
Ако не можете да го отделите от разните морски обитатели посредством достатъчно финна и здрава мрежа само чистене му е майката май ...
Колкото до корозирането можеш ли да уточниш кои компоненти корозираха? И няма ли техен вариант за "тежки" условия? Редно е ако апаратурата се предвижда да бъде потапяна в солена вода, тя да е устойчива. Не можеш да цопнеш нещо предвидено за изкуствен басейн със сладка вода в морето, резултата го виждаш :)

Чет Мар 03, 2011 12:56 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение Re: Морска среда
Radoslav70 написа:
Има ли някой опит с изработка на шкафове и електроника за солена среда? Сложихме топлообменника за охлаждане във водата и мидите го задръстиха. Отделно някои от компонентите кородираха.

Това никак не е просто!!!
Вземат се куп мерки още на етап проектиране. Една консултация в завод "Черно море" - Варна ще ти помогне много.
http://www.bdia-bg.com/bulgarian/tchernoMore.html

Чет Мар 03, 2011 1:05 pm
Профил WWW
Аватар

Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
Мнение 
Ами трябва да избягваш алуминия :)
Всичко що е кабел с алуминии в близост до морска среда след време(по < 2 години) става почти на прах.
мдам
трябват покрития , става скъпо

Чет Мар 03, 2011 5:36 pm
Профил

Мнение 
Закъсал си го, аз съм правил навремето RОV, от корозия спасение няма, особенно ако търсиш якост, иначе бронз върши работа но якостта му е ниска. Аз с животни проблмеи съм нямал, но мисля имаше някакви бои които драматично намаляват количеството миди и друга паплач които могат да ти се лепнат. При мен проблема беше с корозията вътре, и уплътнението на цялото нещо, особенно след 50-100 м дълбочина става много зле, всъчки съединения трябва да са много прецизно направени, а и конструкцията сметната, иначе се пълни с вода за минути. Какво точно правиш.

Чет Мар 03, 2011 7:52 pm
Профил
Аватар

Мнение 
От металите бронз и Inox (дето не лепи магнит). Медните връзки също кородират а както бе казано алуминият е лудост. Утре ще питам колегата за подробности.

Чет Мар 03, 2011 9:54 pm
Профил
Аватар

Мнение Thanks
Благодаря за отговорите, като се има в предвид, че нищо не знам по темата са ми доста полезни. Това което го имаме не съм го правил аз, но предстои да правим друг шкаф за средно напрежение, който ще работи в плитки води в море или океан. Шкафа е над водата, но охлаждането му е водно и топлината от него се отделя в топлообменник под водата. Затворен е херметично и е за напрежение 6 киловолта, по-скоро ме интересува, колко е агресивен морския въздух като среда, защото с водното охлаждане се занимава една друга фирма ние сме с електрониката. Какви точно изисквания трябва да се съблюдават при изработката на печатните платки, куплунзи, връзки, как трябва да се отдели галванично високото от ниското напрежение, някакви изисквания за измерването и т.н.
Това с мидите го знам от фирмата която експлоатира цялата система, понеже мидите обичат местата където било по-топло веднага се накачурват там. За нас остава проблема с повишаването на темперетурата в шкафа и влошеното охлаждане. Благодаря предварително за всяка информация по темата, ние с проектирането на новия шкаф не сме започнали, но каквото събера до тогава ще ми е от полза, като се има в предвид, че нямам никакъв опит с такава среда до сега.

Пет Мар 04, 2011 11:14 am
Профил

Мнение 
Това с мидите мрежа няма да го реши, ли поне не мрежа директно около топлообменника, дори ще влоши нещата, тъй каот ще се накичат по нея и водата ще спре изобщо да минава. По скоро може да с епровери за различни методи на защита с поди подобни на тази която споменах, или не знам ако се подаде някакво напрежение дали няма да ги гони.
За въздуха нещата не са добре, влажноста е голяма. Първо защита IP65 на всички, след това ти препоръчвам ако е възможно отделен шкаф вътре във шкафа, а платките е добре да бъдат заляти, с какво избор има голям, има хубави силикони на GE вършат супер работа. Конектори и вс. останало също трябва да е със съответният клас на защита, много внимателно трябва да си избереш щуцерите ако ще имаш щуцери. Ако имаш излишна мощност, а ти сигурно имаш, не лошо решение е да имаш свръхналягане вътре, примерно 0.1-0.2 бар над атмосферното, ако шкафа е добре направен няма да имаш голям разход на въздух, съоптветно компресорчето ще издържи дълго, това разбира се ако нещата са супер зле, иначе добре уплътнен и изработен шкаф, с добре защитени платки би трябвлао да нямаш проблем.
Тия 6 kV .... много бре, тва да не е някоя вълнова ел.станция?

Пет Мар 04, 2011 11:40 am
Профил
Аватар

Мнение 
Ако шкафът е вътре положението не е много трагично пък и водата в Ч. море е по-безсолна. И все пак морският въздух е солен - за две години машините по капанчетата край морето стават като 10 годишни в нормалните заведения (казвам го щото това ми е всекидневието).

Оказа се, че алуминият ако е с добро покритие/боя се ползва по корабите. Пък и аз си спомням, че щуцерите бяха от руските завиващи се (има ги още, китайците ги ползват): контактите посребрени но корпусът от дуралуминий и боядисан само отвън. Лошото идва ако се одраска или ако се завинтва директно в него - почва белият прах.

Шкафът може да си го поръчате от Inox където правят ресторантско оборудване и ще бъде вечен. Вратата - стъклена и с добро уплътнение. Но после една дупка да пробиете в Inox-а ще ви е проблем.
Ако ще иска дообработка: стъклопласт с оглед на киловолтите и алуминий с оглед на топлообмена. Защото въздухообмена с навън трябва да се сведе до минимум а ако е неизбежен да минава през филтри. Добър тарикатлък е след праховия да се сложи с активен въглен за кухненски абсорбатор че е евтин.

На електрониката гледам, че и е достатъчно дебело лакиране, куплунзите никелирани. Киловолтите са друга бира, там няма да мине без заливка че и отделна кутия.

За да не мидясва радиаторът си има специални отровни корабни бои. И не забравяйте аноден протектор - няма да е излишен.

Това съм видял, колегите да помагат с подробности.

Пет Мар 04, 2011 1:24 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 9 мнения ]