Отговори на тема  [ 15 мнения ] 
Питанка за захранване на светодиоди 
Автор Съобщение
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение Питанка за захранване на светодиоди
Имам 300 светодиода 2 В,30 мА.Трябва ми да ги светна всичките заедно.Най-лесно е да ги навържа на групи по 6 или 12 и да ги захраня съответно с 12/24 в.Гледам и разни драйвери,но не виждам как ще стане лесно и евтино с тях?Въпросът е нужен ли ми е драйвер или не?

Съб Фев 26, 2011 1:02 pm
Профил
Ранг: Форумен бог

Мнение 
щом имаш 12 или 24 волта и щом искаш лесно и евтино за кво ти е драйвер
ако захранването е фиксирано и не плава много разделяш на групи с резистор на всяка група и си готов

Съб Фев 26, 2011 1:11 pm
Профил

Мнение 
Ето един калкулатор за бързо смятане :

http://ledcalc.com/#calc

Съб Фев 26, 2011 2:18 pm
Профил

Мнение 
Прави са колегите отгоре. Щом имаш достатъчно напрежение ги разделяш на групи от по 6 (за да хванеш и 12-те волта). А на мястото на резисторите по-добре сложи по едно от тези: http://www.onsemi.com/PowerSolutions/product.do?id=NSI45030A, тогава яркостта им няма да зависи и от входното напрежение

Нед Фев 27, 2011 5:34 am
Профил
Аватар

Мнение 
Благодаря Ви.kiiid това за което си дал линк е каквото ми трябва,но излиза доста солено...

Нед Фев 27, 2011 12:18 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Не пречи да ги навържеш и на 220в. Слагаш 1 грец, и задължително изравнителен резистор в редичката. Така, ако забележиш разлика в светенето, може да варираш с резистора. Недостатък: високото, напрежение, което си е опасно, а и като изгори 1 светодиод, спира цялата редичка. Предимства: доста евтино изпълнение. Впрочем, май така правят повечето светлинни табла, дето ги слагат по магазинчета и кафенета.

Нед Фев 27, 2011 12:26 pm
Профил

Мнение Re: Питанка за захранване на светодиоди
nobodyshadow написа:
Имам 300 светодиода 2 В,30 мА.Трябва ми да ги светна всичките заедно.Най-лесно е да ги навържа на групи по 6 или 12 и да ги захраня съответно с 12/24 в.Гледам и разни драйвери,но не виждам как ще стане лесно и евтино с тях?Въпросът е нужен ли ми е драйвер или не?

Номера е да им следиш само тока, какво е напрежението не те бърка.
Има Step-UP конвертори може и сам да си го направиш, но е добре да е близко входното напрежението че да не го качваш много, навързваш поне 10 последователно, слагаш един резистор и следиш тока върху него да е 30ма, за всяка група си трябва отделна схема.
Защо не помислиш да е около 60Волта на група, така хем няма да е много високо хем е и безопасно и по лесно може да се направи с по малко схеми за управление?
Даже и на 300V с 2 групи може да минеш, ама си е много високо напрежението и ако имаш Step-UP конвертор с малка грешка заминават всички че и ток може да те тръска по не внимание :)

"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !

Нед Фев 27, 2011 12:56 pm
Профил

Мнение 
Zeus написа:
Не пречи да ги навържеш и на 220в. Слагаш 1 грец, и задължително изравнителен резистор в редичката. Така, ако забележиш разлика в светенето, може да варираш с резистора. Недостатък: високото, напрежение, което си е опасно, а и като изгори 1 светодиод, спира цялата редичка. Предимства: доста евтино изпълнение. Впрочем, май така правят повечето светлинни табла, дето ги слагат по магазинчета и кафенета.

Само с грец и резистор няма да стане. Напрежението в зависимост от сезона и часа може да варира от 200 до 240 волта. Светодиодите ще светват само в най-горната част на синусуидата и ще мигат с честота 100 херца и това ще се забелязва.
Най-добре е да си избере 12 или 24 волта(24 е за предпочитане) и нека да експериментира с 5(6) или 11(12) диода и малък баластен резистор.

Нед Фев 27, 2011 1:18 pm
Профил

Мнение 
А солено? На мен са ми по няколко цента парчето... Може да направиш и друг номер обаче. Генератор на ток със 78L05 например. С резостор 150 ома между изход и маса (без връзка с реалната маса) по мои груби сметки ще получиш около 33ма генератор на ток

Нед Фев 27, 2011 1:51 pm
Профил
Аватар

Мнение 
kiiid написа:
... по мои груби сметки ще получиш около 33ма генератор на ток

Около 37mA. Пропускаш тока през "земния" проводник - около 4mA. 8)

Нед Фев 27, 2011 3:35 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
kiiid написа:
А солено?

65 стотинки на брой за над 25 броя от Фарнел.
В крайна сметка ще направя постановката "на групички с баластен резистор" и ще видя как ще работи.

Нед Фев 27, 2011 4:04 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Ами аз и друг път съм го споменавал тук - но все пак : ситуацията - часовник; брой светодиоди - около 600 ; с ULN2003 за драйвер на всяка група (сегмент); всички светодиоди в сегмента - паралелно. Един DC/DC състоящ се от компаратор, мосфет драйвер, мосфет транзистор, бобина и т.н. С процесора дето управлява и самия часовник (16F628) му подавам Vref (от 1,5 до 2,5 волта) от реф модула на компаратора му. За баласт служат улн-ките. Та това работи убиец и си има софтуерна промяна на яркостта. Е през конвертора вървят едни яки тоци ама засега само на един му беше изгоряла пистата от транзистора до бобината. Иначе постига идеална равномерност на интензитета независимо от това колко светят в момента. Освен това ако някой светодиод изгори останалите продължават да си светят. Просто през изгорелия или почва да тече повече ток или не тече въобще - зависи как е изгорял.

После и монтажа е значително по-лесен - аз като ги зглобявах, правих 4 часовника и трябваше да наредя около 2500 светодиода - два дена гърч. Ако трябваше и да ги броя и запоявам в групички последователно щеше да стане малък ужас. А и бройката в сегмент ако не пасва да се разделят по групички, какво правим?

Нед Фев 27, 2011 5:42 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Ми те братята китайци откога си ги включват паралелно :-$
Напоследък явно се подобри технологията и откъм еднаквост, пък извинявай дето ще забележиш 10-20% разлика в тока.
Последно си накупих суперевтини фенерчета щото да купя отделно светодиодите ми излиза по-скъпо. Мии: 12 или 24 наистина ярки бели в паралел без баластен резистор - внимателно ги гледах (със слаби батерии) и не видях разлика. За пробата ги ръгнах на супер яки алкални батерии: ледовете малко позагряха но не можах да ги стопя :)

Нед Фев 27, 2011 7:02 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Едва ли има такава голяма разлика в тока. Просто си светят удивително еднакво, дори и при напрежение близко до това на отпушване на диода. Само дето единия диод струва 14 ст. за бройки над 500.

Нед Фев 27, 2011 8:44 pm
Профил ICQ

Мнение 
nobodyshadow написа:
kiiid написа:
А солено?

65 стотинки на брой за над 25 броя от Фарнел.
В крайна сметка ще направя постановката "на групички с баластен резистор" и ще видя как ще работи.

Купувай директно от ON. Естествено че Фарнел ще те натоварят. Даже се учудвам, тоя път са били скромни - само 6-7 пъти в цената удрят :D

Пон Фев 28, 2011 1:39 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 15 мнения ]