|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Авг 21, 2026 10:19 pm
| Автор |
Съобщение |
|
bongo_x2
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Пак ли аз подходих най-тъпашки?!
Нали отдавна се каня да ставам пикоборец (все време няма, м*ка му) преди време си взех от супера 4 китайски будилника на цената на 6 бири. Оставих ги да работят няколко седмици и резултатът бе: 1-н за боклука, 1-н доста точен а другите 2-а се ядват.
И въобще няма да вадя кварца щото прекъсване 1-н път в секунда си е идеално. Пък те обикнвено имат и краче за тест...
|
| Пон Авг 23, 2010 8:58 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Разбрах де, той Cekins нали ме поправи.
Навикът за свястно коментиране на асемблер се изгражда само ако никога не пишеш ред без
коментар. Ако можеш да ги пишеш на английски - макар с грешки и акцент, да не ти пука - би те
улеснило (не само клавиатурата, и главата няма да превключваш всеки ред). Ако ти коства
по-малко от седмица мъка докато престанеш да забелязваш, че коментираш на английски,
си струва. Може и цял месец да си струва.
Погледнах сега, имам останали 3 тримера 0.8 до 15 pF, ако минаваш през Кокаляне обади се
и ще ти дам единия, залежавали са 15 години... Сигурно и един свестен кварц ще намеря.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Пон Авг 23, 2010 11:09 pm |
|
 |
|
xor
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Пет Ное 11, 2005 9:30 am Мнения: 142 Местоположение: София
|
Така и не разбрах с какъв процесор работиш но подразбирам че е 18 серия.
Ето какво пишат от Микрочип:
.
bit 7 RD16: 16-bit Read/Write Mode Enable bit
1 = Enables register read/write of TImer1 in one 16-bit operation
0 = Enables register read/write of Timer1 in two 8-bit operations
.
Ето какво пишеш ти:
.
желателно е да се настрои за писане поотделно в двата регистъра.
направено е:
.
С тази команда правиш точно обратното.
Относно капацитета на кондензаторите от микрочип съветват да са 22pF.
Никога не съм имал проблеми с точноста като съм поставял препоръваните от микрочип стойности, въпреки че казват че са ориентировъчни.
|
| Вто Авг 24, 2010 12:50 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9123 Местоположение: Разград
|
@xor, може би не ме е разбрал правилно, но да и аз сега обърнах внимание на това. И може точно от там да му идва проблема. Реално TMR1H за да влезе в брояча трябва да се запише и TMR1L. Даже ми е интересно защо не мери на две секунди
За кондензаторите вече го казах няколко пъти, че 12пФ са малко за този осцилатор с този кварц.
|
| Вто Авг 24, 2010 4:26 pm |
|
 |
|
741
|
Не е команда, а коментар.
За автора на темата - опитай с филтрови кондензатори 100nF и 10uF плътно до захранващите изводи на контролера.
Освен това направи връзките между пика, кварца и 12pF кондензаторите възможно най-къси. Масите на тия двата кондензатора също ги вържи към масата на контролера с отделна писта с минимална дължина, към която да няма закачено друго.
Ако си с готова платка с дълги писти, налепи ги тия неща на висящ монтаж за проба.
Последна промяна 741 на Вто Авг 24, 2010 5:22 pm, променена общо 1 път
|
| Вто Авг 24, 2010 5:18 pm |
|
 |
|
xor
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Пет Ное 11, 2005 9:30 am Мнения: 142 Местоположение: София
|
Вярно не обърнах внимание че е коментар. Все пак малко странен начин за изписване (поне за мен).
|
| Вто Авг 24, 2010 7:14 pm |
|
 |
|
MegatroniC
Ранг: Минаващ
Регистриран на: Сря Яну 04, 2006 6:23 pm Мнения: 43 Местоположение: Earth
|
Ако може би ли обяснил по-подробно за това?
|
| Пет Сеп 10, 2010 11:40 am |
|
 |
|
npelov
Ранг: Почетен член
|
до пик-а съм сложил само 100nF керамичен - с около 3-4 мм крачета. Електролитен има по-далече - при буксата на захранването.
кварца и кондензаторите са до пик-а. Само че кондензаторите са от евтините. сигурно са 20% и може да имат малко съпротивление м/у електродите ... не знам точно къв е диелектрика. Бих пробвал да сложа смд, но в момента на пика има друга програма и тествам друга част от схемата.
П.П.
Относно сетването на T1CON - обикновено когато тествам първо изчиствам с clrf и след това с bsf сетвам всеки нужен бит по отделно, като коментирам ако не ми трябва за момента. така се вижда много по-ясно и не трябва да се допитвам до спецификацията всеки път. когато ще минава към продукция и е ясно какво ще се пиша там пиша директно целия байт.
|
| Съб Сеп 11, 2010 4:21 pm |
|
|