| Автор |
Съобщение |
|
Nenko
Ранг: Минаващ
Регистриран на: Съб Дек 10, 2011 7:53 pm Мнения: 32 Местоположение: Варна
|
 много бутони на един вход ?
здравейте отново, зароди ми се идеята да ползвам нещо такова за моя проект:  обаче не откривам никъде програма за да видя как точно се чете такава клавиатура. а и пик12 има малко изводи за моята цел. в момента подкарах пик16ф84а със 7 бутона и 6 релета, но за в бъдеще ми се иска да реализирам проект с 10 бутона и 10 релета (примерно), и като гледам тази схема ще се облекча доста ако бутоните са ми на 1 или 2 извода. въпросът ми е - може ли такава клавиатура да се реализира на 16ф628а? нужно ли е за самата клавиатура да ползвам отделен пик който да комуникира със самия контролер при положение че клавиатурата ще е на 3 метра кабел разстояние? някой може ли да даде насока къде и как да потърся програма или реализация на нещо подобно? п.п. идеята с отделен контролер ми допада от гледна точка на това че ще мога и да сложа светлинна индикация във педалборда за управление на усилвателя, за ориентиране в какво положение се намира ( на сцена усилвателя стои зад музиканта и 99% няма визуален контакт )
|
| Нед Дек 18, 2011 11:02 pm |
|
 |
|
Cekins
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
 Re: много бутони на един вход ?
Краткия отговор е : с тези чипове дето цитираш - не.
Дългия отговор - принципно може да се реализира подобна система с АЦП, ама е малко несериозна работа - ако се натиснат два бутона при които съпротивлението е равно (или близко) до някой друг - нали се сещаш кой ще бъде отчетен. Та 10 бутона могат да се направят читаво с най-малко 7 входа - матрична клавиатура.
|
| Нед Дек 18, 2011 11:39 pm |
|
 |
|
Nenko
Регистриран на: Съб Дек 10, 2011 7:53 pm Мнения: 32 Местоположение: Варна
|
ясно, е то така и така ако има друг контролер при бутоните ще има достатъчно изводи за бутони и за комуникация...
|
| Нед Дек 18, 2011 11:53 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
Този вариант на схема е без да се използва ADC. Разреждаш кондензатора като превключваш пина на контролера на изход и в LOW докато се разреди кондензатора. После превключваш пина на вход и засичаш за колко време ще се превключи в единица. На готов код не разчитай. Това е алгоритъма трябва да се оправиш сам с кода. За 3 метра не е добра идея да ползваш този метод. Сложи си процесор отделно.
|
| Пон Дек 19, 2011 12:03 am |
|
 |
|
Cekins
|
Сега като каза се сетих че и аз съм го срещал този метод но никога не съм го прилагал. И то на практика пак става АЦП  Ама въпроса с два натиснати бутона остава 
|
| Пон Дек 19, 2011 11:42 am |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
Няма проблем. Същото е като имаш 2 прекъсвания едновременно. Това с по-голям прериоритет печели. С бутоните най-долния печели, потребителя да не го е натискал.
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Пон Дек 19, 2011 11:54 am |
|
 |
|
plameniv
|
Ако има компаратор пак става. Може да му сменя VREF докато превключи , нещо като бавно АДЦ, макар че повечето дето имат компаратор имат и АДЦ. Ако се натиснат 2 бутона ще смята какво толкова, с някакви странни стойности и да натисне 2 никога да не съвпада с на единичен бутон резистор. Така са направени повечето управления на радиа в колите от кормилото. 
_________________ Избийте баламите и тарикатите сами ще умрат!
Няма невъзможни работи - има много трудни работи!
----------------------------------------------------------------------------------
"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !
|
| Пон Дек 19, 2011 1:05 pm |
|
 |
|
tolstolob
Ранг: Ориентиран
|
@Nenko, За това, което мислиш да правиш, по-добре вземи пик в DIP-40, пинове - бол, и всички ще са доволни.
|
| Пон Дек 19, 2011 2:37 pm |
|
 |
|
plameniv
|
а защо не и със 128 пина за по лесно  Човека има много добра идея, дай смислено мнение ?
_________________ Избийте баламите и тарикатите сами ще умрат!
Няма невъзможни работи - има много трудни работи!
----------------------------------------------------------------------------------
"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !
|
| Пон Дек 19, 2011 3:14 pm |
|
 |
|
tolstolob
Ранг: Ориентиран
|
Пламене, нещото дето човека иска да го прави съм го правил преди години. (9 входа и 9 буферирани изхода). Тогава и аз мислих подобни изгъзици, но накрая се оказа, че по-оптимално решение от директно вързани бутони на входовете няма. Един пик (DIP-28), ULN-ката (също ДИП), линеен стабилизатор и още дребен чарколяк се събра на платче 30х40мм. Сега, ако идеята е как всичко да стане по-извратено и с максимум опроводяване, явно моето решение е кофти 
|
| Пон Дек 19, 2011 3:29 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
Подобно решение има смисъл основно за учебни цели. Малко вероятно е да е обосновано икономически. Пик със 6 I/O пина и такъв със 16, със сходна периферия са на почти еднаква цена...
|
| Пон Дек 19, 2011 3:41 pm |
|
 |
|
aquilax
|
Вероятно има и икономическа обосновка.Пример:на моята кола бутоните за управление на стъклата са точно по този начин, като всеки бутон има по 4 положения=16 бутона.Някой може би е сметнал за по изгодно да сложи 16 резистора вместо 16 метра кабел.
|
| Пон Дек 19, 2011 10:41 pm |
|
 |
|
sthx
|
По разни калкулатори и други масовки бутоните се правят точно с тази организация - последователно навързани резистори. Даже и резистори няма - самата пътечка между бутоните е от съпротивителен материал.
_________________ Две плюс две е приблизително равно на четири. Факт!
|
| Пон Дек 19, 2011 11:02 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
Въпрос на конкретно решение е. На моята пък бутоните са до контролера (локалния). Той пее по кан дали и какво си натиснал. Пак по кан му се казва ако той трябва да врътне някоя моторетка или да свърши някоя друга задачка. И не се използва 16 метра кабел...
|
| Пон Дек 19, 2011 11:19 pm |
|
 |
|
Cekins
|
И за това колата има минимум 20 компютъра  За всяко копче - компютър.
|
| Вто Дек 20, 2011 9:47 am |
|
|