Отговори на тема  [ 14 мнения ] 
C компилатор за AVR 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение C компилатор за AVR
Преборих се с асемблера на АТмегите напправих си десеттина програмки и вече е време да се позанимая с C за тях. Въпроса ми е с какъв компилатор е наи удачно да се работи? Гледам колекцията ми не е много богата ,ИАР и CODEVISION.AVR.

Пет Фев 11, 2005 3:21 am
Профил
Ранг: Минаващ
Аватар

Мнение 
Съветвам те да избереш WinAVR (AVR GCC) - http://sourceforge.net/projects/winavr/
IAR-а също не е лош компилатор, но в интернет могат да се намерят стотици проекти със сорс-код, писани на WinAVR което не е за пренебрегване при избора на компилатор. Освен това WinAVR добре оптимизира кода по размер и бие в това отношение другите компилатори.

Пет Фев 11, 2005 10:03 am
Профил
Аватар

Мнение 
Да, аз също бих препоръчал gcc. :) Практически над 90% от полезния код, който може да се намери в нета е предназначен за библиотеките около avr-gcc. Все пак, за да бъдем обективни, трябва да кажем, че 100% от кода за avr-gcc се портва с минимални усилия за IAR и другите.

Пет Фев 11, 2005 11:04 am
Профил

Мнение 
ImageCraft имат читав компилатор, но до сега не съм срещал кракнато копие. Иначе софтуера е защитен с донгъл и преди години в едно старо бачкане като си го купихме сума ти време ни мотаха с лиценза. Иначе компилатора е добър :)
http://www.imagecraft.com/software/

Пет Фев 11, 2005 11:07 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Днес изрових CrossWorks for AVR. Това е с интерфеис като Mikrosoft Visual Studio. От тая гледна точка равен нямма. Работи си с Jtag в режим на дебъгване. В общи линии на пръв поглед супер. Някой ползвал ли е това чудо?

Пет Фев 11, 2005 11:58 am
Профил
Ранг: Почетен член

Мнение 
Реконструктор написа:
Да, аз също бих препоръчал gcc. :) Практически над 90% от полезния код, който може да се намери в нета е предназначен за библиотеките около avr-gcc. Все пак, за да бъдем обективни, трябва да кажем, че 100% от кода за avr-gcc се портва с минимални усилия за IAR и другите.

а що не качиш някоя версия в Библиотеката

Пет Фев 11, 2005 11:58 am
Профил

Мнение 
Аз използвам Raisonance IDE и го имам кракнат. Според мен работи добре. Има си собствен дебъгер и пр.

Освен това имам и ImageCraft и си имам и крак за него. Не съм го ползвал много, но мисля че кракът работи.

За съжаление и двата компилатора са доста обемисти.

Пет Фев 11, 2005 6:50 pm
Профил
Аватар

Мнение 
След 3 дни ровене,пробвах вече всичко и по мои наблюдения най добрия компилатор се явява IAR а наи добрия дебъгер с подръжка на JTAG e този на AVR Studio.
CrossWorks изглежда много добре но много бъгаво работи и документацията за него е недостатъчна за сериозна работа а дебъгера му работи изключително нестабилно с JTAG. Възможно е проблема да е в крака но има само един за него. Пробвах го и на 3те си компютъра и на трите резултата е нестабилна работа.

Съб Фев 12, 2005 12:04 pm
Профил

Мнение 
Според мен IAR-а трябва да е по добър от gcc-то ... вадяс и заключение от компилатори за други процесори, 51 ядро специално. А изпозлването на сорсове от интернет в никакъв случай не трябва да е критерий при избор на компилатор, с copy/paste се правят само грешки, нищо друго, аз готов сорс не ползвам, може да взаимствам идея но не и да го сложа целия в програма, винаги го пренаписвам, нямам излишно врее да се боря с чужди грешки, затова и до сега не съм се пробвал с RTOS от тея в нета ....

Нед Фев 13, 2005 12:56 am
Профил
Аватар

Мнение 
С IAR има и едно друго предимство. Има за всички по известни процесори. Интерфеиса и и други специфични особенности са идентични за всички процесори. Ако работиш с различни процесори и ползваш компилатори на различни фирми много вероятно е в паметта ти да се получи една каша ....... Май е добра идея да се мине изцяло на IAR. Поне за AVR варианта вече спретнах 2 доста изчанчени програмки на него,специално да го тествам, останах много доволен от генерирания код.

Пон Фев 14, 2005 1:09 am
Профил
Аватар

Мнение 
Ако някои се е разочаровал от нестабилната работа на IARот по старите версии /3.10/ с JTAG може да си сложи 3.20. В новата версия поддръжката на JTAG-a e оправена. Тази вечер я качих и останах доволен че наистина си струваше играчката.
JTAG-a mi e от Oimex а работя под XP. Задължително трябва да се пуска с администраторски права иначе се дъни чат пат.

Чет Фев 17, 2005 2:15 am
Профил

Мнение 
Понеже стана дума за gcc-avr... има ли някой представа откъде да си изтегля компилатор (и дебъгер и т.н.) за ЛИНУКС? не WinAVR варианта, който вече съм ползвал на windows. Навсякъде из нет-а има указания - "ето кликнете на този линк отдолу и ще си го изтеглите" и навсякъде води до задънена улица. Успях да си намеря само някакъв пач за AVR за gcc версия 2.95.2 ама много старо бе... а и не тръгна на мандрейка... нещо пача не можа да пачне всичко успешно.

Вто Юни 14, 2005 3:30 pm
Профил
Аватар

Мнение 
breeze написа:
Понеже стана дума за gcc-avr... има ли някой представа откъде да си изтегля компилатор (и дебъгер и т.н.) за ЛИНУКС? не WinAVR варианта, който вече съм ползвал на windows. Навсякъде из нет-а има указания - "ето кликнете на този линк отдолу и ще си го изтеглите" и навсякъде води до задънена улица. Успях да си намеря само някакъв пач за AVR за gcc версия 2.95.2 ама много старо бе... а и не тръгна на мандрейка... нещо пача не можа да пачне всичко успешно.

Аз си го компилирах от сорс - binutils-2.15, gcc-4.0.0, avr-libc-1.2.3. Може да видиш http://cdk4avr.sourceforge.net/ за по-подробни указания и за готови пакети.

Вто Юни 14, 2005 10:05 pm
Профил
Аватар

Мнение 
CodeVisionAVR

www.hpinfotech.com

Добре оптимизира , лесен за ползване , Hardware Wizzard, функции за работа със стандартни device ( i2c ,lcd , spi,uart,.....)

много добър за начинаещ за разлика от IAR и GCC

P.S

( Относно библиотеките то портването към други компилатори не е толкова трудно )

Пон Сеп 05, 2005 2:01 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 14 мнения ]