Отговори на тема  [ 169 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5 ... 12  Следваща
Embedded Linux Systems 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Embedded Linux Systems
Поради ред причини накрая "яйцето опря до задника" и се реших да "нагазя" в дълбоката вода "Линукс".
Причините са, че искам да започна по-сериозно да реюзвам написан от мен код, а и да "облекча" развоя на устройствата, които правя и мисля да правя в бъдеще.
Цената на "силикона" напоследък наистина доста спадна и за под 20USD може да се сглоби достатъчно мощна система, която да съчетава в себе си микроконтролерна периферия + мощно ядро и памет, което да е в състояние да "търкаля" Линукс.

По този начин може би по-лесно ще мога да мигрирам на нов (и непрекъснато поевтиняващ и ставащ все по мощен) хардуер без да се налага да пренаписвам всичко от начало ...

Темата е напълно нова за мен и вероятно въпросите ми ще са много (и част от тях може би тъпи).

Въпросите ми са към хора минали по този път.

Като за начало от къде да започна?

1. Какви книги и какво инфо (и от къде да го намеря) трябва да започна?

2.Какъв софтуер и развойна среда трябва да си набавя?

3. Възможно ли е приложния софтуер (или част от него) "живеещ" под Линукс в ембедед системата да бъде разработван и дебъгван на PC? Какви са вариантите?

Нед Юли 10, 2011 12:18 pm
Профил

Мнение 
Мога да ти кажа как да НЕ започваш - не започвай сам ;-)
Намери си жокер "помощ от приятел" иначе пак може да си търсиш книги и да ровиш в нета, но често (особено в началото) ще имаш такива проблеми, че ако няма някой, който да те светне е голям зор...

Е аз вчера реших да пробвам Wireshark, щото под линукс прихваща и USB и всички много го хвалят. Намерих как се инсталира, всичко ОК, обаче като го пусна не само USB ами никакви интерфейси не ми излизат. Викам нещо не съм го инсталирал... по стар windows-ки навик деинсталирам, инсталирам наново, пак същото... Четох, четох, ама никъде не споменават такъв проблем.
Днес питам един приятел и той ми се изсмя, че няма как да прехване интерфейси ако го пускам като обикновен юзер. Толкоз елементарно, че ми идеше да се ударя по тъпата тиква, ама нали съм с навици от бозата не се сетих...

Иначе софтуера и средата ясни - GNU. За дебъгването зависи от приложенията ти... Ако не ползваш нещо от ембедед системата може и на РС да го дебъгваш, но в повечето случаи дебъгваш директно. Ти се научи първо да бачкаш с GDB пък после сам ще си решиш кое как да дебъгваш.

Нед Юли 10, 2011 4:45 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Щом задаваш тия три въпроса - забрави засега и си джиткай както си знаеш :D . Наскоро го коментирахме тоя въпрос в друга тема. Отделно с 20$ хардуер забрави да търкаляш Линукс на него - ще са някакви неистови мъки. Забрави и на средно РС да сложиш нормален Линукс, с който да правиш развоя :) .

Нед Юли 10, 2011 4:48 pm
Профил

Мнение Re: Embedded Linux Systems
emilvtc написа:
Поради ред причини накрая "яйцето опря до задника" и се реших да "нагазя" в дълбоката вода "Линукс".

Водата е доста по дълбока от колкото си мислиш. Има една поговорка "всяка жаба да си знае гьола"!
Микроконтролера е микроконтролер и "не е компютър" започни от този извод и си задай въпроса, заслужава ли си главоблъсканицата и какво ще се получи.
Най добре си систематизирай нещата, направиси модули и си слагаш тези модули от който имаш нужда в даден проект.
Не е нужно за мигалка да слагаш компютър на който и 1% няма да му използваш, един вид все едно да убиеш муха със гаубица . Още повече че така система ако е натруфена със всякакви излишни неща става много нестабилна и ще имаш куп повече главоболия да дириш проблеми, от колкото да изчистиш от проблеми един модул дето може да се събере на няколко страници писане!

Както казва димитър по добре не се занимвай!

"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !

Нед Юли 10, 2011 5:03 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Понеже ти е непозната средата, нито тук има някой дето да я знае особено, огледай се
за нещо дето има повече от една среда за него. Едва ли цената за влизане в която и да
е среда ще е съпоставима с цената на времето, което ще ти трябва за да влезеш; а веднъж
влязъл в погрешната среда над която нямаш контрол ....

Разните freescale power неща (аз ползвам 5200B в момента) са все с някакви линукси
към тях, но не съм ги и разглеждал, аз ползвам само силиция. За 5200 май имаше някакъв
линукс но по описанията и парчетата сорс дето съм гледал е съвсем гърбава работа,
не ползва и половината от възможностите на чипа (примерно ATA интерфейсът е
само в PIO режим, за Ethernet-а не знаеха много и тия дето са му правили микрокода
и т.н.).
А това се води стабилна и изчистена платформа, та имай едно на ум, че след година-две
учене на нечии упражнения може да откриеш, че просто си си загубил година-две. Доста
вероятен сценарий е.

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Нед Юли 10, 2011 5:48 pm
Профил WWW

Мнение 
Миро, не ми се започва сам, но в момента нямам друг вариант. За това разчитам на всички вас...

Dimitar, омръзна ми с всеки нов процесор да уча нова среда и РТОС и да не мога лесно да реюзвам софтуера който съм писал преди. Т.е. енергията, времето и труда ми да се разпилява в подобни неефективни дейности...

Относно платформа за 20 долара - АРМ9 на 250MHz + 64мб РАМ и 4МБ сериал Флаш не е никак мижава за целите ми, а и предполагам, че "орязан" линукс ще се "търкаля" що годе нормално.(без графика разбира се). Ако имате друго виждане споделете го.

Относно развойното PC - мисля да използвам лаптопа ми със Селерон 1.7GHz с 1GB RAM. Това според теб ще свърши ли работа?

plameniv, човек се учи докъто е жив, та в тази връзка мисля да прескоча от "единия гьол в по-дълбокия съседен". Не веднъж съм си задавал въпроса заслужава ли си главоблъсканицата и все стигам до извода, че си заслужава ... И колкото повече го отлагам - по-зле ...

tgi, и аз мисля като теб и от всички варианти за които съм чувал - Линукс ми се вижда най-добър. Т.е. очаквам, че над опен сорс система контола ми би бил значително по-голям спрямо затворени обектни РТОС-и и развойни средства. Друг е въпроса, че човек и да има сорсовете- примерно 1 милион реда - пак няма никак да е лесна работата, но поне ще има някакъв шанс да се оправи. Докъто при обектно "затворените" решения си хванат за топките и си "женен" за авторите им и зависиш от тях.

Дали избора ми е правилния и дали няма да си загубя времето - това си Заслужава да го обсъдим...

Гледам, че за всички новоизлизащи микроконтролери (с перформънс от АРМ9 нагоре) има разни порт-ове за линукс. Нещо повече - почти с всеки развоен кит има "някакъв" линукс ...

Та си мисля (може и да греша), че май Линукс е ОС-а ...

Какво е оптимист-а ? Това е човек, на който му липсва информация ... :-)
Та за сега съм оптимист :-)

От друга страна ако може развоя на апликейшън частта да се направи на PC, а не на ембедед платформата с разни JTAG-ове, дебъгери и др. подобни - това ще си е сериозно облекчение на развойната дейност.

Нед Юли 10, 2011 7:18 pm
Профил
Ранг: Професионалист
Ранг: Професионалист
Аватар

Мнение Re: Embedded Linux Systems
emilvtc написа:
...

Абе защо си губиш времето да питаш?
Направи анализ на това, което си питал последната една година и някой ти е отговорил, като хората, т.е. отговора става за нещо?
Миро ти го е казал чудесно. Действай, но ако има някой, който да те напътства е най-добре.

Айде успех и дерзай. В крайна сметка нали този форум е да си помагаме, а не да се сучат пичи масали само ... но май като гледам
това ни е силата.

Нед Юли 10, 2011 7:20 pm
Профил

Мнение 
Че 32 битовите микроконтролери с линукс за мигане на светодиодче са бъдещето, това всеки го знае. Въпроса е кога ще дойде това бъдеще и дали вече не е дошло?
Цитат:
Относно платформа за 20 долара - АРМ9 на 250MHz + 64мб РАМ и 4МБ сериал Флаш не е никак мижава за целите ми

За тези пари можеш да си вземеш ардуино 8 бита на 16MHz, 32 KB Flash и 2 KB RAM. Кажи къде ги продават тези АРМ китове за 20$?

Нед Юли 10, 2011 7:33 pm
Профил

Мнение 
Човекът не говори за китове на тия пари, говори за цена на компонентите. При подходящи условия (бройки) може да слезе до подобни пари. Иначе от 40+ долара има готови китове.
Емил, бъди сигурен, че времето, което си инвестирал в линукса, ще ти се отплати достойно. Дали с текущият проект (едва ли), дали в бъдеще.
Не е толкова важно че нещо можеш да го направиш с микроконтролер - има много приложения, където е по-важно нещото да е готово за утре, отколкото хардуера накрая да е 15 вместо 30 долара.
Дори и да не продължиш с Линукс, цялата му концепция е твърде добре измислена и изчистена, за да не "открадне" от нея човек, под формата на ноу-хау.
Почвай смело, ако имаш съмнения вземи готовата развойна платка - там има кого да попиташ, ако закъсаш. Хората си имат име и няма да те оставят да се мъчиш. Отделно информация в интернета има колкото поискаш, но, разбира се, това иска време да се чете. Ако не те плаши четенето, няма от какво да се притесняваш. В края на краищата всичко, до което ще се опреш, е отворен C код.
АРМ9 на 250МХз за headless система си е много прилична мощ (при това с DDR). Само те съветвам да смениш SPI паметта с по-голяма, да има място като за развой. После за крайно изделие можеш винаги да я оптимизираш.

Нед Юли 10, 2011 8:34 pm
Профил

Мнение 
ike,
gicho ти обясни как се получават тези 20 USD.

За инфо виж цената на процесорите:
https://avnetexpress.avnet.com/store/em/EMController/Processors/Cavium-Networks/CNS2132-250FP128-AEFF-G/_/R-8659853/A-8659853/An-0?action=part&catalogId=500201&langId=-1&storeId=500201&listIndex=-1

РАМ-а е около 4-5 долара, Флаш-а и той там някъде ...

В съседния раздел самия ти си дал линк към платка с този процесор (благодаря ти за което).

Нед Юли 10, 2011 9:14 pm
Профил

Мнение 
emilvtc написа:
Миро, не ми се започва сам, но в момента нямам друг вариант. За това разчитам на всички вас...

На мен за същинския лайнукс не можеш да разчиташ кой знае колко... Но надявам се тук има и колеги с много повече опит с линукс, а пък аз мога да помагам с GNU-то.

Цитат:
омръзна ми с всеки нов процесор да уча нова среда и РТОС и да не мога лесно да реюзвам софтуера който съм писал преди.

Е тоя проблем можеше да си го решил досега... От кога ви разправям не се занимавайте с измислени продукти, ама вие не та не :D :D

Цитат:
Относно развойното PC - мисля да използвам лаптопа ми със Селерон 1.7GHz с 1GB RAM. Това според теб ще свърши ли работа?

Това определено не е подходяща машина. Проблемът е, че ти си свикнал да работиш с мишка и графика предполагам и няма да ти удобно да минеш на vi. То бачкането с vi и работа в конзола няма да ти се размине, но много от "мъките" може да си ги спестиш в началото. Ще ти е много по-добре да си сложиш едно Ubuntu примерно, което и по външен вид и по всичко много прилича на Windows 7.
Просто с графичния интерфейс може да отложиш разучаването на много неща. Сваляш и инсталираш, конфигурираш и т.н. Всичко е направено като за windows luser и няма начин да не се справиш.
А след време постепенно ще разбереш как работи всичко и ще се научиш да ползваш и цениш конзолата ;-)

Цитат:
Дали избора ми е правилния и дали няма да си загубя времето - това си Заслужава да го обсъдим...

Въпросът не е в самия линукс а в концепцията. Винаги е имало много дистрибуции, а днес практически всички като почнеш от Apple, минеш през новите Win7 & Win8, да не споменавам Андроиди и всякакви тем подобни. Може да загубиш много време с някоя имплементация и нищо да не излезе. Но по-важното е дали ще разбереш концепцията, която ги обединява. Защото тая концепция е набор от идеи, по-стари и от Линус Торвалдс. Тия идеи отдавна са се доказали през годините и съм убеден, че няма да ти е излишно да ги научиш. Аз поне досега не съм срещна човек, който владее GNU или линукс и да смята това за "загубено време"... Ако има такъв човек - дайте го насам ще ми е интересно да се запозная ;-)

Цитат:
От друга страна ако може развоя на апликейшън частта да се направи на PC, а не на ембедед платформата с разни JTAG-ове, дебъгери и др. подобни - това ще си е сериозно облекчение на развойната дейност.

Ако е само приложение може всякак да го дебъгваш. GDB може и през серийна конзола да го пуснеш, а пък ако има нет ще е направо супер.
Но по принцип да ти кажа че един добър емулатор никак няма да ти е излишен ;-) Ама никак ;-)

Нед Юли 10, 2011 10:05 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Емиле, аз почнах преди 3 месеца (и в момента съм все още до никъде) с лаптоп, дето даже е по-мощен от тоя, дето ти смяташ да ползваш и след 2 седмици мъки и пробване на 7-8 различни линукс дистрибуции се ръснах 1300$ за i7 десктоп. Това дето си чувал, че линукса е лек и върви като пушка са само легенди и е вярно само за линукс без графична среда. Като накачиш всичко, дето ти трябва за развоя и ще разбереш за какво ти говоря. Отделно аз бачкам с една платка с 650mhz процесор и не е много бърза да ти кажа. Ако ще стоиш на процесори до 250mhz и без графична среда на ембедед линукса, то не ти трябва линукс, а някоя малка линукс подобна rtos за контролери.

Нед Юли 10, 2011 10:11 pm
Профил

Мнение 
Dimitar написа:
Ако ще стоиш на процесори до 250mhz и без графична среда на ембедед линукса, то не ти трябва линукс, а някоя малка линукс подобна rtos за контролери.

Какво имаш в предвид под "линукс подобна rtos"? Сорс код на приложение писано за нея след прекомпилация ще може ли да върви върху друга линукс подобна rtos за друг процесор?
Ако няма да може - не виждам смисъл от нея. щото пак ще трябва нещо да се пипа и портва в сорса, а аз точно това се опитвам да избегна.

Относно PC-то ми - ще пробвам с него и ако линукса върви бавно - ще мисля за нов компютър. Благодаря ти за инфото.

Нед Юли 10, 2011 11:08 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Няма какво да пробваш - аз направо ти казвам, че ще е много бавно :D . Повярвай ми, както ти казах пробвах 7-8 дистрибуции :) . Даже ти първо си поиграй малко с линукса за РС да видиш за какво става въпрос, напиши няколко приложения за него и после чак минавай на ембедед платката. Иначе аз имах предвид rtos нещо като http://www.uclinux.org . Предполагам, че за каквито процесори я има портната приложенията би трябвало да вървят без проблем с никаква или съвсем минимална намеса. Иначе аз по принцип не виждам въобще какъв ти е проблема на теб - в сегашно време човек без никакви грижи може да си избере 2-3 платформи/фамилии контролери и да бачка само с тях без никакви грижи. Пък и човек обикновено се специализира в нещо, а не се занимава съв стотици коренно различни проекти, че да има чак такова значение изучаването на нови среди и контролери. Бърз ARM и ембедед линукс със сигурност няма да могат да покрият оптимално и малка част от приложенията ако наистина са ти толкова разнообразни проектите.

Нед Юли 10, 2011 11:29 pm
Профил
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член

Мнение 
ike написа:
Че 32 битовите микроконтролери с линукс за мигане на светодиодче са бъдещето, това всеки го знае. Въпроса е кога ще дойде това бъдеще и дали вече не е дошло?
Цитат:
Относно платформа за 20 долара - АРМ9 на 250MHz + 64мб РАМ и 4МБ сериал Флаш не е никак мижава за целите ми

За тези пари можеш да си вземеш ардуино 8 бита на 16MHz, 32 KB Flash и 2 KB RAM. Кажи къде ги продават тези АРМ китове за 20$?

Ето от тия пичове съм купувал ето това: http://www.techor.com/prod-39.html. За самплите е към $50 обаче като стигне 1к бройки пада на $21.

Сега на въпроса. Аз съм си играл малко е ембедед линукс... И мисля да не го правя повече, поне в обозримото бъдеще :D Или годинките са ми множко за такава борба или има нещо нередно в цялата концепция, обаче е пълна боза за подкарване. Затова без каквито и да е ангажименти от тебе към моето мнение бих те посъветвал или както казва Миро си намери "учител", или плащай на някой дето вече ги знае тия неща да ти подкара линукс имиджа, или си спретни твой ОС дето си го знаеш и можеш лесно да го прехвърляш от система на система. Предполагам че това третото ще ти е по-малко време и средства от научаването на линукса.

Пон Юли 11, 2011 3:41 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 169 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5 ... 12  Следваща