Отговори на тема  [ 39 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща
Митница и компилатори 
Автор Съобщение
Ранг: Новодошъл

Мнение Митница и компилатори
Здравейте, купиха ми компилатор от Микроелектроника от Сърбия, ама заседна на митницата. Колегите обясняват, че онези не знаели по каква тарифа да го обмитят, дали бил промишлен софтуер, за компютри или нещо друго. Трябвало и да мине през някакво разузнаване. Понеже съвсем нищо не разбирам от обмитяване, ще бъда благодарен за всякакви сламки, та да го измъкнем оттам.

Чет Юли 19, 2007 9:40 am
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Българската бюрокрация просто кърти мивки. 8O 8O 8O
Очаквайте скоро създаването на Централно Разузнавателно Компилаторно Управление.

Чет Юли 19, 2007 12:07 pm
Профил
Аватар

Мнение 
нещата са дебели... и вероятно са неразрешими.

проблема е, че ти вероятно не купуваш софтуер, а някакъв вид license. което на български трябва да звучи като "право на ползване", но митницата се хваща за думата "лиценз". според мен EULA (End User License Agreement) е неправилно да се превежда като "лиценз". виж все пак какво точно купуваш

Рек, днес гледах етемката по талавизора... тоя център ще е космически -> КЦРКУ

Чет Юли 19, 2007 1:06 pm
Профил
Аватар

Мнение 
така е като хората които са по митниците нямат понятие какво правят

Чет Юли 19, 2007 1:33 pm
Профил

Мнение 
Колегите, дето се занимават с митницата ме псуват, че това купуване не трябвало да мине през секретарките а през тях. Та да го вземат от Гърция да е мирна главата на всички. Ще ми виси дълго на ухото тази обеца. Това за лиценза не го схванах особено. Ама няма да казвам на колегите, че за софтуер само псуват, а за лиценз може и бой да ям :)

Чет Юли 19, 2007 1:42 pm
Профил
Аватар

Мнение 
по принцип софтуера не е вещ. т.е. вещното право не е приложимо директно.
обикновено обект на продажбата е някакво (ограничено) право върху софтуера - право на собственост, право на препродажба, право на ползване.
когато си купуваш М$-win например, ти не си купуваш вещта win, а правото за ползване, при това с доста ограничения - на един компютър, на един процесор, на една клавитура, или за една блондинка :P
обикновено не можеш и да го препродаваш.
това донякъде прави софтуера нерелевантен към понятието стока или услуга. от там идва и объркването в митница/данъчни.

най-добре е да върнете пратката и да си го купите наново от гърция :roll:

Чет Юли 19, 2007 2:58 pm
Профил
Аватар

Мнение 
в случая кретените от митницата могат да разсъждават и в тази насока (спомням си поне един такъв случай когато ми късаха нервите за нещо подобно) - пристигнал е ДИСК със софтуер който струва ХХХ обмитява се като диск със стойност ХХХ
въпреки че диска като носител може да струва 20 ст а софтуера 2000 лв

Чет Юли 19, 2007 4:26 pm
Профил
Аватар

Мнение 
ами да, така е....
затова във фактурата трябва да има 2 реда - единия е софтуера, като мнооооого внимателно се описва какво точно е, а на втория ред е цената на носителя.
примерно :
- ограничено право на ползване на софтуера ХХХ - $2000
- носител с информация $2

думата "лиценз" не трябва да се ползва, защото се настъпва мотиката на ЗКПО и се дължи 15% данък при източника (казано по-просто, трябва да се плати авансово и от купувача данъка печалба на продавача).

не ме питайте за що е така... това даже и румъния не е така. затова всички големи фирми имат представителсва в румъния, а не в българия.

Чет Юли 19, 2007 4:53 pm
Профил

Мнение 
Никак няма да се учудя ако искат двойна употреба .. изобщо . как ти хрумна туй нещо, да беше отипъл до сръбско, ей го дей, за час и половина си у Белград .. ама сега им аи друго дърво .. да им го върнеш обратно пак не е много лесно, мен едни мостри ми седят на митница вече година, аз им казах че не ми трябвт, те че щели да ме глобят, аз им казах че им ги харизвам, те че не можело то точно така, аз им казах да си ..... и те казаха убу, и тъй ... трябва да са останали в полза на държавата, ама заради някаква дървения нямаше как да стане и това :)

Чет Юли 19, 2007 8:02 pm
Профил

Мнение 
ToHu написа:
да беше отипъл до сръбско, ей го дей

Че и до Скопие, щото е по-близо. Да беше за мен си веднага, ама нали пусто е за бачкането. Бюрокрацията не е като по държавните служби, ама все пак я има. Явно ние българите я засукваме от пеленачета. Само за сведение доставката от Белград до София е 112 евро. Явно някой сърбин е носил товара на гръб :D

Пет Юли 20, 2007 8:32 am
Профил

Мнение 
P.S. Ха ходи купувай софтуер. Досега си карах повече по кривия път, рекох да вляза сериозно в правия, ей я каква стана :twisted:

Пет Юли 20, 2007 8:45 am
Профил
Аватар

Мнение 
123 написа:
ToHu написа:
Само за сведение доставката от Белград до София е 112 евро. Явно някой сърбин е носил товара на гръб :D

Е ти ме уби. Стига бе това са адски много пари за такава доставка. Кой е тоя куриер? За толкоз пари трябваше не да ти го прекарат през митницата, ами и да ти направят свирка като си го взимаш, бати кожодерите.

Пет Юли 20, 2007 8:52 am
Профил ICQ

Мнение 
Тукашните моми споменаха за федекс. Май са докарали стоката с аероплан :) Може да има и други такси, за банков превод със сигурност. Във фактурата пише Sipping and handling. А майната му. Яд ме е дебъгера, иначе един юнак украинец им хамна целия софтуер на тия от микроелектроника :D
Леле, тук един колега каза, че за някакви тъпи бутони от Китай ШЕСТ дни са го мотали. А за ТРИ дни да си освободиш стоката си било експресно обсужване :cry:

Пет Юли 20, 2007 9:21 am
Профил
Аватар

Мнение 
ако е Федекс нищо чудно и да е летяло до франция като междинна спирка щото там им е хъб-а за европа

Пет Юли 20, 2007 10:39 am
Профил
Аватар

Мнение 
Защо не опитате чрез някое от частните митнически бюра? Те знаят как и на кого да бутнат... :)

Пет Юли 20, 2007 10:58 am
Профил WWW
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 39 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща