|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 10:09 am
| Автор |
Съобщение |
|
kamiel
Ранг: Минаващ
|
 PIC18F25K50 проблем
Здравейте. Имам следният проблем: реших да си направя програматор за NAND Flash памети (Janus Programmer) на базата на PIC18F25K50. Никога не съм си имал работа с PIC18FxxKxx. От сайта на авторите изтеглих firmware, обявен за free, но когато го заредих в програматора( ползвам PicKit 2 пълна версия, а не клон), ми изписа Warning: Hex File Loaded is Larger that Device. Свързах се с авторите на проекта, които най-учтиво ми обясниха, че при използване на PicKit програматор не знайно защо се получавала тази грешка, но това не пречело на самото програмиране. Освен това при зареждането на HEX-а ми светна Code Protection. Е, записах PIC-а, но при верификацията ми изписа, че не може да извърши действието. Предположих, че това е вследствие на защитения файл, защото при четене част от софтуера излиза като нули. Поставих PIC-а в новия програматор, но нищо не се получи, все едно , че процесора е мъртъв. Програмирах още два PIC-а от други партиди за да изключа евентуално менте, но ефекта беше същия-никакъв признак на дейност. Въпросът е,че сега не мога да изтрия записите, за да мога да използвам чиповете другаде. Опитах и на 3,3V, и на 5V, не става. Намерих в нета тема с проблем като моя, в която се споменава, че е решен със смяна на някакви знаци в Hex-а, с което падала защитата. Писах на автора на поста, но не получих отговор(поста беше от преди две години). Та сега питането ми е има ли начин да изтрия процесорите?
|
| Чет Май 07, 2020 2:15 pm |
|
 |
|
Н'бабане Гт'муан'га
Ранг: Форумен бог
|
 Re: PIC18F25K50 проблем
Точно тоя модел е доста стабилен и ако твоя хардуер е ок не би трябвало да ти създава проблеми. Дори и да му налееш грешен фърмуер, не имало никакъв проблем да го изтриеш и да налееш нещо друго пак. Може би е най-добре да се започне от твоята схема, евентуално ако има някакъв проблем там, после софтуера. Най-добре първо да му пуснеш едно Hello World" да видиш че работи както ти искаш. Пусни схемата тук ако не ти е секретна, може някой да забележи нещо необичайно.
_________________ 'просто' е технически синоним на 'красиво'
|
| Чет Май 07, 2020 3:27 pm |
|
 |
|
kamiel
|
 Това е схемата. https://dox.abv.bg/download?id=6130ea036c# - Линк за сваляне Тук е цялата информация Никога не съм работил с Hello World. Слабо съм запознат с програмирането, просто използвам няколко програматора в работата си-телевизионен техник съм.
|
| Чет Май 07, 2020 7:37 pm |
|
 |
|
stoyanoff
|
Първо да те успокоя - няма вариант да не се трият! Това, че не минава валидацията не е проблем. Обаче това, че не работи крайното у-во е! Предполагам, че наливаш hex-a през апп-а, а не през MPlab. Изтегли си MPLab. И си напиши проста програма за блинк тест. Ако не можеш кажи да помагаме. Ако проектът е читав предполагам, че нещо си объркал при изпълнение на платката. В този ред на мисли, ми прави впечатление, че на схемата, което си дал няма дадени какви са транзисторите! Откриваш ли платката като ново USB у-во? Да не си завъртял пиновете на USB-то? Друго, което ми прави впечатление, е че няма кварц! Без кварц аз лично не харесвам вариантите за подкарване на USB! Каква е стойността на C8! Драйвер някакъв качвал ли си на компа? За сега толкова се сещам...
_________________www.elkran.com
|
| Чет Май 07, 2020 9:25 pm |
|
 |
|
slav4o.com
Регистриран на: Нед Яну 01, 2012 8:04 pm Мнения: 2663 Местоположение: София / Велико Търново
|
Валидацията минава и при Code Protect докато трае програмирането. Имаше опция Verify on write, но и без нея мисля, че се проверяваше успешно със Code Protect. Пък и като заредиш хекса, винаги може да махнеш отметката за Code Protect преди да запишеш чипа. п.с. в другият форум видях, че си го оправил с Vpp first. 
|
| Пет Май 08, 2020 2:02 am |
|
 |
|
kamiel
|
Проверявал съм платката няколко пъти. Всички N-ch транзистори са 2N7000, а P-ch са TP0606N3-G. Не откривам платката като ново USB у-во. Пиновете на USB-то са според схемата. Да, наистина е без кварц.Стойността на C8, според описанието към проекта, е 100nF, въпреки, че в други проекти съм го срещал 470nF. Драйвер не съм качвал, но пак според проекта, след инсталирането на програмата за управление на програматора, в случая ChipStar 3.0, и опознаването на устройството, драйвера ще се инсталира чрез съветника по инсталацията. Между другото, проблемът с изтриването на чипа се оказа, че е в настрйката на Vpp на PikKit 2: трябва да е над 3,5V, а не 3,3V, както го поставя самия програматор при поставянето и опознаването му. Мерих напрежението и с Fluke- то, въпреки,че програматора ми вади точни стойности.
|
| Пет Май 08, 2020 6:33 am |
|
 |
|
RM
Ранг: Почетен член
|
Има стари всеизвестни проблеми с PICKIT2 и проблеми с CONFIG masks. https://www.microchip.com/forums/download.axd?file=0;749972пробвай с този файл. Може коректно да ти запише конфигурацията и вътрешния клок да тръгне. Не знаеш откъде ще излезе проблема. Да добавя ... Точно за този контролер има разлика между v1.63.146 и v1.63.148 .dat файла А това е ако използваш PICKit2Plus Pоне аз използвам PICKit3Plus с последната версия на .dat файла
_________________ Вниманиене съмвишист....ИЙ.
|
| Пет Май 08, 2020 1:02 pm |
|
 |
|
kamiel
|
Как мога да видя коя версия е .dat файл? Моят също е теглен от някакъв чужд сайт, вече не помня кой. А междувременно програматора тръгна, оказа се, че кондензатора C8 по схемата, трябва да е 470nF, а не 100nF. Оставам с впечатлението, че чиповете са от не особено читава партида. Сега ще поръчам от Farnell, да видим какво ще стане.
|
| Пет Май 08, 2020 1:53 pm |
|
 |
|
TheWizard
|
имаше подобен проблем преди 2,3 години - и от тогава свалям от 3.3 с една стъпка надолу
_________________ main[-1u]={1};
|
| Пет Май 08, 2020 1:58 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Е такова чудо за първи път чувам - кофти партида... точно К сериите съм наслагал стотици и досега не съм имал случай на чип брак още като нов. По принцип пиккит 2 и 3 имат един проблем - гори им един транзистор в резет схемата - или беше Q5 или Q6. И на двата програматора е един и същ десигнатора и транзистора е един и същ - някакво MMBT беше - купил съм си 20-30 да имам резерва. На 2-ката съм го сменял два пъти, на тройката 1 път. 2-ката ми е правена и с нея по принцип пиша серийното производство с 18FxxKxx. 3-ката я ползвам основно за дебъг или с IPE-то за чипове дето 2 не поддържа.
|
| Пет Май 08, 2020 2:15 pm |
|
 |
|
stoyanoff
|
Сложи 2,2 до 10uF. Аз слагам 2,2 обикновено или 4,7uF. 100nF e малко!
|
| Пет Май 08, 2020 3:32 pm |
|
 |
|
RM
Ранг: Почетен член
|
Тук описват подобен проблем. https://www.microchip.com/forums/m749887.aspxПоследния ми допир беше с Pic18F87J50.
_________________ Вниманиене съмвишист....ИЙ.
|
| Пет Май 08, 2020 4:01 pm |
|
 |
|
kamiel
|
Моята 2-ка също е правена и съм използвал транзистори BC547 и BC557(монтажът ми е нормален, а не smd) и досега не съм имал проблеми. Сложих WIMA 2,2μF Точно от тук дръпнах, както писах по-горе, .dat файла и сега забелязах, че е версия v1.63.148. За сега всичко е ОК, програматора работи идеално, сега се пробвам с NAND Flash, не съм си имал работа с тях до сега. При евентуални проблеми, ще пиша. Благодаря на всички за препоръките!!!
|
| Съб Май 09, 2020 9:01 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
Ами ако проблема е с записа на пика на мен ми се е случвало да не мога д го запиша с пиккит 3, не съм сигурен какъв беше проблема, опитвах няколко пъти и накрая стана, мен ме съмняваше тогава че беше софтуерно защото най накрая преинсталирах и стана но на 16-ка. Обаче точно на 18-ка колегите често се оплакват че не могат да записват с пиккит3, но никога не съм разбрал защо, това не са колегите които качват фърмуера те не се оплакват, а сервизни техници. Винаги съм го отдавал на това че нещо бъркат те, но оо-странно е, че когато работеха с icd3 не се оплакваха.
|
| Съб Май 09, 2020 9:14 am |
|
 |
|
stoyanoff
|
Pickit прави доста парчета! То по принцип самите Микрочеп не препоръчват да се използва за серийно производство. Може примерно да има едновременно инсталиран апп-а и MPLab, a тогава PIckit се превключва ръчно от едното на другото. И ако забравиш... Отделно идват напреженията, после може да е клонинг, после версията на MPLab и т. н.... Свиква се при нужда... Това е положението!
|
| Съб Май 09, 2020 9:31 am |
|
|