| Автор |
Съобщение |
|
gicho
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
 Segger J-Link debug probe for STM32
|
| Сря Апр 27, 2016 9:41 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
 Re: Segger J-Link debug probe for STM32
Ми не, ама ако го намериш, кажи 
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Сря Апр 27, 2016 9:43 am |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
Към горния линк сочи следната реклама от ST: Демек на сайта на сегер трябва да има някакъв безплатен фърмуер, но дали ще се търкаля на китайските джейлинкове ба ли мамата...
|
| Сря Апр 27, 2016 9:53 am |
|
 |
|
gicho
|
Не, това (ще) е фирмуер за ст-линк адаптера. Имат такива за kinetis (opensda). Засега обаче го няма, доста хора са получили новината и го търсят. Може и това да е била целта - да проверят колко интерес има. А китайските "ст-линк"-ове дано да сработят.
|
| Сря Апр 27, 2016 11:15 am |
|
 |
|
Цецо
|
Интерсно е под каква форма ще го разпространят тоя фирмуер. Щото едва ли ще е BIN, тогава производството на J-link ще стане детска игра. А като ъпдейт на ST-link... пък ми се види малко странно.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Сря Апр 27, 2016 12:49 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Може ли линк към това нещо. Защо ST ще имат нещо, дето е за чиповете на Фрискейл?
|
| Сря Апр 27, 2016 2:04 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Не той имаше предвид, че за кинетиса има подобна коцепция вече.
|
| Сря Апр 27, 2016 4:28 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Аз не знам някой да поддържа Open SDA-то за Кинетисите. Всичко е оставено на доизживяване. Това което се поддържа са програматорите/дебъгерите на PE Micro и има един фен, дето поддържа опън сорс USBDM проекта, който аз ползвам ама там е такава боза и тоя толкова го мързи, че просто няма на къде. Та има възможност да се ползват програматори/дебъгери дето излизат по $10-15 да си ги направи човек ползвайки тоя USBDM, които работят горе-долу добре със старите кинетиси и на Уиндоус 7, обаче с новите и на Уиндоус 10 бозата е тотална. Явно или го мързи много или пък не може да смогне вече да поддържа безплатно всички тия нови чипове, дето излизат нонстоп. Или пък даваш една торба пари (около $500-800) и ползваш бозите на PE Micro, които са много подобни на USBDM-а, ама поне има на кой да се обадиш и да го напсуваш като нещо не работи както трябва. Аз направо не мога да повярвам, че АРМ и големите производители на чипове още не са си седнали на задниците и да направят едно добро работещо опън сорс решение. Явно не е толкова трудно и невъзможно след като тоя малоумник с USBDM-а може почти да го направи сам.
|
| Сря Апр 27, 2016 5:12 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
ми аз спецификация на OpenSDA не съм виждал? нищо 'open' няма в нея (и не само). от подобна секретност фирми като сегер, ПЕ, лаутербах и особено грийнхилс правят хилс-оф-гийн
чудя се BDM дали е по-отворено и до колко използва всичко възможности на дебъг клетката?
|
| Сря Апр 27, 2016 5:48 pm |
|
 |
|
Dimitar
|
Дедо, ако ти се занимава разгледай тук: https://sourceforge.net/projects/usbdm/
|
| Сря Апр 27, 2016 6:44 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
Има, ама то касае само хост страната. Там нещата са ясни - казват ти ресетни таргата, пък как ще го ресетваш си е твой проблем. Казват ти пиши по флаша, ама как се пише по флаша само ти си знаеш... Но пак е по-добре де, защото поне е стандартизирано и е просто. Докато примерно GDB remote протокола знаеш - нито е толкоз прозт нито толкова стандартен, новите версии се държат по-различно от старите... И пак GDB поне е опън сорс, при другите дебъгери даже и името на протокола не ти казват  BDM-a не съм го ползвал по предназначение, по принцип е по-изчистен и се прави по-лесно отколкото jtag/swd... но то проблемът не е толкова в интерфейса. Нали пак от едната страна имаш дебъгер с който трябва да се разбереш някак си, а от другата чеп дето не е ясно какви кусури има.
|
| Сря Апр 27, 2016 6:53 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Митко, причината е, че такова "безплатно" решение си има вече от доста години. Викат му J-link  Ово е стандарт... ползваш и фърляш, толкова е евтино  Кой да седне да твори опен сорс, като всичките му потенциални ползватели вече ползват J-link?
|
| Сря Апр 27, 2016 7:34 pm |
|
 |
|
gicho
|
Че е убав жей-линка няма спор, но ако се навиеш да го ползваш официално става малко по-тежко. В смисъл трябва да дадеш няколко стотин евро на човек вместо примерно 25-50 за разни дреболии, поддържани от openocd. Като умножиш по 20-30 калпака и почват да те гледат строго. Едно е да караш на 20 доларови клонинги, после си викаш - айде, 50 евра ще се отпусна за EDU, ама то също е нелегитимно за комерсиално. И така по стълбичката до 300-500 евра. Най-тънкото за кортекси (предполагам и за кинетис ще мине) е st-link през openocd. Говорим за 3-4 доларово SWD адаптерче - по-евтино от това здраве му кажи. Точно с кинетис не съм пробвал но примерно с nrf51 си пее, а по веригата няма кой да го ограничи че да не се нахвърли на freescale. Сега с тая новина същия 3-4 доларов адаптер би трябвало да се обади като ж-линк - може би точно като ограничено подобие на j-link ob или другите дето ги ремаркетират по развойни платки. Ако не е много ограничено ще е ценна алтернатива - пишат го че ще може и JTAG освен SWD, но това май по-скоро е copy-paste от сегер и може да го не може.
|
| Сря Апр 27, 2016 9:30 pm |
|
 |
|
Dimitar
|
Цецо, китайския jlink е мъка  .
|
| Чет Апр 28, 2016 12:17 am |
|
 |
|
gicho
|
Наличен е вече, но е лимитиран само за ST - поне така казват  : Едит: не поиска да влезе на китайски ст-линк, казва че хардуера бил несъвместим. Трябва да се излъже да се представя като on-board на дискавъри. Май нейде имаше HEX-а.
Последна промяна gicho на Чет Апр 28, 2016 9:05 am, променена общо 1 път
|
| Чет Апр 28, 2016 8:56 am |
|
|