Отговори на тема  [ 10 мнения ] 
Проблем с Atmega328P dip28 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ

Мнение Проблем с Atmega328P dip28
Здравейте
Преди няколко дни ми пристигна един кит за сглобяване с който се мерят много полупроводници и се използва графичен дисплей 12864 .
Всичко перфектно изглеждащо + програмиран чип + енкодер и опции генератор и честотомер приблизително 20$
Преди да го ползвам си говорих сам :) да отида при един техник който има програматор че да запишем файловете . Ама се отказах и започнах да го проверявам .
След няколко минути работа - надписите на дисплея изчезнаха но остана да свети подсветката . Единственият начин да спра уреда е да извадя клемата на 9в батерия - ама я окъсих за кратко без да искам .
След няколко пъти повторение на този проблем - надписите вече не се показваха - и се чудих защо .
Отидох при човека - ама само FFFF FFF се виждаха и нищо друго .
Дори след мокра баня в химически чист Изопропилов спирт - леко четкане на зъбките :) и престой няколко часа - пак нищо на дисплея .
Днес при опит да включа уреда - под малък ъгъл надписите на дисплея едвам се виждат - влязох в менюто и промених контраста - и сега се вижда - ама на моменти пак се скриват.
Другото което видях е че при измерване на елемент - а такъв елемент не съм сложил в ZIP Socket - на дисплея се изписва :
No, unknown, or
ty!aged empty!p ?

а трябва да изпише :
No, unknown, or
damaged part ?

Сегааа :)
след този роман - който изписах - има ли опция да се прочете по-някакъв начин информацията от чипа - защото незаписани лесно се намират - ама записани или с конкретна програма - трудно .

Предполагам проблема идва от самият дисплей ? и трябва да намеря същият .

Благодаря предварително и дано се намери някой който да съдейства и да ми помогне .

Пет Ное 27, 2015 3:04 pm
Профил ICQ
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Проблем с Atmega328P dip28
Провери дали стабилизатора не се е преселил във вечните силиконови полета...

Пет Ное 27, 2015 4:19 pm
Профил

в схемата има два стабилизатора 7550 и 431
Но и на двата има необходимите напрежения .
Но ми е чудно защо си е променил надписа когато няма сложен елемент за тест .
Който описах по-горе .
Нямам друг такъв дисплей - за да разбера дали проблема идва от дисплея или от платката .
В смисъл имам но е 16х2 със синя подсветка но контролера който командва дисплея е различен от този който сега ми прави въртели .

Пет Ное 27, 2015 4:32 pm
Профил ICQ
Аватар

Според мен, ако дадеш схема на тоя джадж, има по-голяма вероятност да получиш адекватен съвет...

Пет Ное 27, 2015 4:50 pm
Профил
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член

Лоши спойки?

Пет Ное 27, 2015 5:02 pm
Профил

https://www.copy.com/s/t%3AwBdnTSsdB3DB ... 3Boid%3A34

За мен не си заслужава поръчка на платкаджийница и купуване на всички елементи ако иска някой да си я направи сам - понеже и компонентите са вътре , а платката е много добре направена и написана .
Закачих дисплея на така нареченият Breadboard .
Започнах да прекъсвам последователно всеки pin , и видях че при разкачане на RST дисплея отказва да пише надписи - и наподобява проблема .
Минах наново всички спойки на чипа , дисплея и ще следя дали проблема ще остане .

А относно прочитане на заключени чипове на Atmega328P има ли начин да се запише кода ?

добавям само допълнение - не знам на какво се дължи това :)
Явно след известно време ползване - контраста на дисплея се променя сама към минимум
Идеята на тестера е такава - при натискане на енкодера - влиза в режим на проверка .
При продължително натискане - влиза в меню - и с въртене на енкодера избирам опция контраст - нагласям на 40 . Максимум 63 . След известно време контраста е на 0 . Едвам се вижда . Явно е някакъв проблем в програмата .

Пет Ное 27, 2015 5:07 pm
Профил ICQ

itso.t написа:
Провери дали стабилизатора не се е преселил във вечните силиконови полета...

Ето отдаде ми се възможност да проследя и това :)
От тия 9 волта - стабилизатора 7550 - който в изхода трябва да има Vcc= 5V
Всъщност са 4,94 - така показва на дисплея уреда , имам и един ниско-ценови мултиметър - той показва 4,95 . а трябва да са 5волта . В описанието виждам че трябва да са близо 4.98 волта ( прочетох че Atmega328p - работи с напрежение до 5.5 V . )
Ще обиколя магазините да купя въпросният стабилизатор и да го сменя .

Съб Ное 28, 2015 12:33 am
Профил ICQ

Внимавай като го сменяш да не ти пробутат такъв, който дава в изхода 5.01 волта :).

Това в кръга на шегата де, напълно си е в нормата напрежението. Виж в datasheet-а какво пише за възможни долни/горни граници, а също вземи предвид и каква е точността на уредите с които мериш.

Съб Ное 28, 2015 2:38 am
Профил

За да се вижда добре дисплеят му трябва отрицателно напрежение на съответен пин - не захранващият. Прави се с помпи- вкл сме ползвали Мах232. Ако можеш дай модела на дисплея или го виж сам къде трябва да отива. Процесорът ако е заключен с фузовете да не може да се чете- ще ти връща Ф-фове. На графичен дисплей си му е сложна програмата за управление- не е дето го имаш 16х2. Последният си е много удобен и разпространен и предимно него ползваме. Както казаха, така най-вероятно изглеждат 1-2 пина лош контакт да има по шините. Иначе 328Р издържа надолу до 1.8В.

Пон Ное 30, 2015 12:36 pm
Профил WWW

Здравейте - ето и какво имам като краен резултат .
Имах излишни парички и си купих цял нов комплект - 20.4 $
Пристигна и първото което направих е да сложа новият дисплей на проблемната платка .
Ефекта си остана същият .
Сглобих наново по-същият начин - резистори , кондензатори , и следващите компоненти .
След проверка на напрежение - ОК . Монтирах всичко и схемата заработи .
До тук ОК .

След това взех дисплея от проблемният кит и го сложих на новият - ОК

След като минах всичко - взех чипа от проблемната платка - сложих го на работещата - проблема си остана - Оказа се проблем в чипа .

На старият тестер - измих всичко с четка за зъби и нитролин П .
Новият тестер не съм го мил от флюса и си работи .

някъде бях намерил линк с програми за този тестер според - чип и дисплей .
Ще програмирам и тествам .

Пет Яну 08, 2016 11:23 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 10 мнения ]