Отговори на тема  [ 7 мнения ] 
Използване на капацитивни TOUCH бутони в PIC32 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ

Мнение Използване на капацитивни TOUCH бутони в PIC32
От скоро ми се наложи да работя с PIC. По скапана и непълна документация от тази на Microchip няма на света. До сега работих с една серия на SiLabs и Keil. Рай е това ... това което правех за половин час .... тук не мога да се справя един за един ден. Взех си една платка на Oimex с PIC32MX220 .. и ми трябва ... да си направя капацитивна клавиятура .... нямам шанс ... има някакви библиотеки ужасно тежки ... и отвратителни ... със 100 хиляди условия и настройки ама се компилират за PIC24 за това гърмят от всякъде. Реших да си напиша нещата сам ... те са пет регистъра .... Нещата са токова лошо обяснени, че .... нищо не разбирамам ... всички документи се занимават да ти обяснят принципа ... на работа .... който всеки го знае .. и след пространното обяснение следват изредени 10 регистъра с по 30 конфигурационни бита на всеки ..... и с по една дум този бит за това онзи за онова .... иди разбери с тези две думи какво се има предвид пример:
ето и документацията която дават от mircrochip
http://store.comet.bg/Catalogue/Product/28231/
ето в документацията
bit 31
EDG1MOD:
Edge1 Edge Sampling Select bit
1= Input is edge-sensitive
0= Input is level-sensitive
----
ок входа е аналогов .... за какъв фронт говорим изобщо ? сигурно е просто но няма обяснение.
на края ще се принуда да сложа някякъв втори малък pic на малкит 18-та и 16-та серия нещата са по-ясно написани и таам мога да го пусна
И все пак някой пускал ли е капацититвни тъч бутони на PIC32 и да може да ми даде един прост пример със закачен един бутон ...... и да работи ... за да мога да си направя клавиятурата
:))))

Пон Юни 02, 2014 11:34 am
Профил

Мнение Re: Използване на капацитивни TOUCH бутони в PIC32
извинете за грешката про копирането
документацията, която цитирах е :
http://ww1.microchip.com/downloads/en/D ... 61167B.pdf

Пон Юни 02, 2014 11:38 am
Профил
Ранг: Почетен член
Аватар

Хич недей и се подхваща ... капацитивните бутони са си цяла наука ... зависи от доста неща на външния фактор ... то може и с тъпо АДЦ да го направиш но няма да работи както ти се иска ... до скоро си блъсках главата с подобни казуси ... и накрая си сложих външен чип и всичко си заспа .
Ето този ползвам http://www.atmel.com/images/doc9634.pdf .. има си всичко от капацитивни до проксимити и се управлява и конфигурира по и2ц с 5 регистъра на кръст.

Пон Юни 02, 2014 12:37 pm
Профил ICQ

Благодаря за отговора Vailo, сигуро така ще направя ама ще си сложа друг микроконтролер с по-добро описание, за което ме е яд защото9 този има вградено но тъпанарите Microchip са го описали като с гъза си. Аз съм ползвал на c8051F930 touch входовете и се справих за по-малко от един следобяд ... но там четеш документацията и всичко ти е ясно тук не става. И забелязвам, че от това страда цялата документация за новите неща на Microchip явно купуват от тук от тамо готови решения и ги бухат в процесорите си без да са им ясни и на самите тях. Например .... за PIC32mx220 ползвам SPI и ми беше много важно да знам има ли FIFO или не. В документацията, която е за цялата серия, ... има Note ... има ли FIFO и колко байта е прочети в документите за съответния чип. ...... Е познай ..... не можах да намеря място където да пише има ли няма ли .... и си написах програма да го проверя ... Програмата я написах за около 15 мин .... след като се рових в техните документи 3 часа абселютно безрезултатно

Пон Юни 02, 2014 1:03 pm
Профил
Аватар

Е недей с лошо ... по принцип документациите на микрочип се водят едни от добрите .Ако не си карал пикльо до сега не знам защо си лапнал най големия ... Пробвай с някоя 18 ка а после вдигай до 32 -ка .. освен ако не ти трябват 32 бита сметки.

Пон Юни 02, 2014 1:13 pm
Профил ICQ

Ми не знам Valio но съм работил с пик преди 100 години когато прохождаха .... още бяха с епром и отп-та после минах на интели. Сега живея в чужбина .... африка по-точно ... тук нищо такова няма а си имам доста задчки за управление. Бях за 3 дни в България и изкупих от комет всичките им наличности от такива платки с които бързо мога да направя управление на нещо. За съжаления имаха само тия с пик-32 на сносна цена и купх всичките 15 които имаха и един pickkit3. На мен не ми пречи процесора какъв е все ми е едно колко битов .... но тази серия е много слабо документирана ..... и не знам с коя документация се хвали че е добра .... но им купих IQRF разни платки на майкрочип ......... имам предвид за какво да ги ползвам ..... Е там да видиш документация .......... пълна нула ...... толкова зле .... че се чудя да метна ли всичко в боклука и да си взема да поръчам да ми изпратят x-bee на Digi .... или да чета глупостите на майкрочип една седмица и после пак така да постъпя.. Не знам за старите им работи наистина пише ... и се намира всичко .... новите им неща мисля, че и те не знаят как работят.

Това което видях .... е пъро сарата среда MPLAB не работи с последните процесори ... всъшност само последната версия работи за това качих MPLAB X ... наблюдавам адски бавно работеща среда .... много неудобна защото много бавно работи ... като се дебугва .. като брейкне чакам половин час и ми иницияли зира сед този 1/2 час прозорците с променливите така, че да скролвам всичките да стигна до това което ме интересува. Самият дебугер е бъгав ... някои променливи до които има достъп .... ми кава че няма достъп ... и трябва насилствено да им намеря адреса и да ги потърся за да им видя стойността. От компилатороа на KEIL, които ползвах ... за 8051 серията аз като разгледам асемблерският код се възхищавам и си казвам ... това ако го бях на саемблер нямаше да е толкова оптимално .... тук като видях какъв код генерира се хванах за главата ... неефективно .... тъпо прехвърля в регистри разни неща които ги има ..... ама отврат код .. Аз разгледах кода като компилирах за 8битов пик ... защото си спомням асемблера .... но погледнах кода за 32 битовият .... не познавам асеблера но бозата изглежда даже още по-трагична от 8 битовият. Да не говорим, че оптимизатора му бърка .. и ми се налага да слагам Volatile на променливи които очвидно се ползват в тялото и не е необходимо да го слагам при дефиницията ..... но тъпият оптимизатор ... нещо не му разбира и ми игнорира погрешно някои сравнения ...
Абеее много е зле .... е ако си работил все с това и не знаеш хубавото .... може да ти хареса ... но според мен е много зле ама за съжаленив нямам време да изхвърля тия боклуци. На PIC32 не му работи добре и Reset системата... Захранвах с платката с един адапрор ... и искреше в контакта .... и много лесно заби процесора .... а на Silabs C8051 серията никога ама никога няма да забие .... без да сработи логиката на reset-а тук явно трябва да сложа WD .... щото е калпав процесора и може да се ошашка по захранване. А платката си е оригинална развойна платка да кажеш че не са им сложени на правилните места кондензаторите по захранване не вярвам ...... :)

Пон Юни 02, 2014 1:57 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Ранг: Форумен бог
Аватар

Е чак толкова яко оплюване за първи път виждам... Айде за докуметацията - разбираемо - е и 32-ките IQRF са им все нови неща... Ама пък за 8-битов документация си е направо песен. Аз понеже не ползвам тъчовете им а слагам разни други stand alone тъч контролери и сякаш атмелските са що годе добре ама тяхната документация - дори и за дребните неща - мога да кажа че е много по-зле от микрочипската. Ми писали сложи кондензатор ама къф, колко - няма; същото и за резистор - гадай си там кво трябва да е.

За мплаб-а - като не ти харесва - купуваш си някой супер дупер компилатор и джариш - за без пари - толкова.

Асемблера им е крив на малките - все пак не е Фон Нойман а е Харвард - това за 8 и 16 битовите. 32-ката пък е MIPS - не знам какво си очаквал да видиш - код като на x86?

А тия неща за резет-а пък съвсем ме закопаха. Досега не съм случвал за къвто и да е пик дето резета му е калпав. Ама ти явно си попаднал на дефектни чипове...

Пон Юни 02, 2014 4:27 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 7 мнения ]