Отговори на тема  [ 176 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5 ... 12  Следваща
Препоръка към коя архитектура да се насоча? 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ

Мнение Препоръка към коя архитектура да се насоча?
Здравейте.
Като цяло почти никога не съм навлизал надълбоко в програмирането на микроконтролери и като цяло имам общи повърхностни знания за тях но май е време това да се промени :roll: и да навляза в дебрите на програмирането защото се е видяло ще съвременна електроника без процесор не може вече.

Та питанката ми е към коя микропроцесорна архитектура да се насоча просто казано? В последните дни разглеждах различните видове съвременни микропроцесорни архитектури и съм в голямо лутане към кое да се насоча. Като цяло интересите ми са свързани със силовата електроника и може би търся да се насоча към дадена архитектура в тази насока.
Гледах в сайта на Микрочип и там има доста литература отнсно DC/DC преобразуватели които използват dsPIC за пълен цифров контрол и в тази сфера имам доста интереси та това е едната възможна платформа гледам също така от 8 битовата гама на Микрочип също има доста интересни микроконтролери със специални PWM генератори дето са с висока резолюция и мисля че пак са подходящи за приложения в силовата електроника като например PIC16F785.
От сериите на Атмел чиповете не видях да има такива микроконтролери които да са специализирани в тази насока за силови приложения като цяло сред 8 битовите.
Като цяло тези dsPIC използват мисля DSP ядро и се чудя дали са подходящи, а какво мислите за 32 битовата платформа на Атмел които като цяло пак са с DSP ядра.
Като гледам вече в последните години все по масово навлизат АРМ базираните контролери и май в тях е бъдещето и се чудя дали и те не са подходящи алтернатива за изучаване например спрямо DSP базираните микроконтролери от Атем и Микрочип при приложения в силовата електроника. Видях че M4 Кортекс съдържат в архитектурата си точно и също DSP което добавя още една функционалност и възможности спрямо М3 и е най-доброто от двата свята на АРМ и DSP.
По принцип следващия месец почвам един безплатен встъпителен онлайн курс за работа точно с тази архитектура с процесор от линията на Ti и като цяло първото ми запознаване ще е с тях но ми се ще и 8 битовите MCU в последсвие на понауча за по-прости приложения. Знам че скачам направо в дълбоките води но и 8 битовите ще им дойде времето и за там някак си по ме влече AVR поради популярността на арудиното покрай тях и поради възможността за изполването на бол готови библиотеки за различни периферни устройства както и наличието на доста безплатни инструменти за тях и програматори спрямо Микрочип макар че в своята гама от микроконтролери те имат някои уникални устройства с точно определено предназначение.
Искам да попитам като цяло Cortex микроконтролерите от различните производители различават ли се особено един от друг при тяхното програмиране. Например ако искам да прескоча от един производител на такива чипове към друг дали това ще е безполезнено с най-малки усилия или ще трябва да се пренаучава цялата платформа например ако все едно скачаш от AVR към PIC.
Като цяло попаднах и на една много екзотична платформа от Cypress-PowerPSOC. Това са строго специализирани микроконтролери за силови приложения с прости FPGA вградени възможостти както и вградени специализиране PWM генератори за DC/DC приложения както и с вградени MOSFET драйвери базирани на някаква си 8 битова платформа M8C. Предимството им е че при тях е всичко в едно така да се каже и освен това имат доста добра IDE развойна среда позволяваща и създаването обектно програмиране с използването на логически блокове.

Освен това искам да попитам от гледна точка на батерийно захранване коя архитектура е най-подходяща. Знам повечето веднага ще отхвърлят АРМ поради по-голямата консумация но наскоро някъде бях попаднал на едно много интересно изследване точно за измерването на консумацията на 8 битовите микроконтролери и Кортех като ряботят повечето в спящ режим и точно като средна консумация Кортех повеждат тъй като например при кратковременно събуждане на процесора е необходимо много по-малко време за обработка на информацията например сравнено с 8 битов контролер.

Извинявам се за дългия пост и достата питанки но както гледам от доста време тук има хора дето са минали през доста платформи и им знаят предимствата и недостатъците като цяло и може най-експертно да насочат новак като мен по кой път да поема в света на микропроцесорите :oops:

Пон Дек 30, 2013 12:31 pm
Профил
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Препоръка към коя архитектура да се насоча?
Общо взето е все тази с коя архитектура ще започнеш - всички си имат предимствата и недостатъците. По важното е да можеш да се оправиш с каква да е архитектура - да успееш да компилираш асемблер и Ц, да го качиш в микроконтролера, да го дебъгнеш - къде с някой jtag дебъгер, къде като клатиш някой пин и го гледаш с осцолисоп/лог. анализатор. От там нататък всичко е практика, след няколко години ще си натрупал достатъчно опит и нищо няма да те плаши ... иначе за момента като че ли АРМ е най перспективна за учене т.е. инвестиране на време.
Това с обектно ориентираното програмиране може да го отложиш за известно време - научи първи на ниско ниво нещата, после се хвърляй в обектите, че да не стане каша.
За ULP (ultra low power) при нас архтектурата е двупроцесорна - един малък PIC който може да изкара 10-на години на батерия събуждайки се веднъж в секунда колкото да провери нещо и един ARM7TDMI който да върши тежката работа като има нужда - и двата процесора са избрани защото производителите им гарантират, че ще ги има след 10 години.

Пон Дек 30, 2013 1:05 pm
Профил

Има два типа архитектури - такива дето познаваш и такива дето не познаваш ;-)

Това е най-важното, защото и най-хубавата архитектура е безполезна ако не можеш да я подкараш като хората... или пък ако трябват години да я разучаваш.

Иначе ако те интересува дереджето в тоя сегмент, според мен то се определя от финансови и други не толкова технически фактори. АРМ са на път да закопаят конкуренцията, но не защото блестят технически кой знае колко, просто бизнес моделът им обедени много фирми. Не че самото ядро е лошо, напротив. Проблемът е че организацията е доста пръсната, един прави ядро, друг прави компилатор, трети дялка чепове... и често не си говорят помежду си.
Резултатът от цялата работа е, че може да вземеш едно от най-добрите ядра в тоя сегмент, едни от най-добрите компилатори, чеповете също са издялани с най-фините фафли... и така уж всичко най-най-супер, обаче като ги събереш на едно място и може да си скубеш косите...
От друга страна Микрочеп и тем подобни не блястят особено нито с архитектура, нито компилатори, нито пък ползват нанометри или гигахерци в чеповете си, обаче всичко е тяхно и сравнително добре напаснато. Другите играчи, особено тия със специализираните неща според мен са и ще си останат екзотики. Нищо лошо, ако нещо екзотично ти върши работа и ти пести 5 лева - ОК, но според мен нямат абсолютно никакъв шанс. В момента новите куртексчета на Атмел примерно си имат и лукъп тейбъли за gpio-та и могат да правят елементарна логика хардуерно, имат си и аналоговщини, компараторчета, операционни усилватели и т.н. и всичко това е стандартно и струва 2-3$. А ако не ти стига Xilinx правят Zync, Altera също имат два кура в един корпус с яко фпга и като казвам яко, имам предвид мноооого яко. Така че от най-простото до най-супер-дупер ниво има стандартни решения, на ниска цена и не виждам как разните Cypres-чета ще си запазят някаква ниша.
Относно консумацията - има супер ниско консумиращи 8-бит "часовничета", но те са си точно часовничета... За по-сериозни сметки си трябва и по-сериозна сметачка. Тогава всичко опира до две неща - технология и имплементация. Технологията е изключително важна, защото едно е 20nm друго e 180nm. Разликата е огромна, но и имплементацията е важна, защото примерно много АРМ-чета се дялкат с добра технология, ама са омазани яко и харчат. Така че не всеки АРМ става за батерии.

Пон Дек 30, 2013 2:19 pm
Профил
Аватар

Ще научиш песока, ще направиш два-три проекта и в момента в който ти се наложи да пипнеш нещо по различно ще се почустваш като натурален американец в европейски автомобил насред Истанбул.

Другото което е куцо на тоя песок за учене е, че няма кой да ти удари едно рамо като закъсаш, няма много свободен код и т.н.

Относно ниската консумация - има ниска консумация има и НИСКА консумация. Тия статии на армаджиите, дето видиш ли коровете им харчели малко, щото предимно спели, а събуждането им било много за кратко... са мижи да те лажем. Първо, че и спящия им режим не е чак толкова спящ, второ забравили са да уточнят как точно се будят и какво коства това като енергия.

За ултраниски консумации, дето се цепи микроампера и се гонят 10ки години от батерия паричка си има MSP430. Другото не става.

Пон Дек 30, 2013 3:38 pm
Профил ICQ

Цецо написа:
Тия статии на армаджиите, дето видиш ли коровете им харчели малко, щото предимно спели, а събуждането им било много за кратко... са мижи да те лажем. Първо, че и спящия им режим не е чак толкова спящ, второ забравили са да уточнят как точно се будят и какво коства това като енергия.

Абе друга е уловката... тия статии са обикновено за М0 дето е едно дърво недодялано...
Иначе има сериозни куртексчета с ниска консумация и от Енергимикро и от Атмел. Просто Луминари и ST не стават (или поне масовите им серии).

Проблемът обикновено е RTC режима, където трябва да падне под 1uA. Мисля че май само NXP имаха такива арм-чета, но не мога да кажа повече за тях.
Като цяло АРМ не е добре в часовникарския бизнес... но ниската консумация не е само за часовникарите. Ние сме правили разни терминалчета и там също си трябва ниска консумация, обаче трябва и да работи, да клати графични дисплеи, да смята едно-друго... В тоя клас мисля че АРМ няма много конкуренция, да не казвам почти никаква. Разбира се пак уточнявам че не всеки АРМ става за целта. Е примерно атемлите при 1мА консумация си бачкат съвсем прилично, а и могат и да спят, т.е. още да падне. Ех, не падат под 1uA обаче в тоя клас и батериите не са часовникарски де ;-)

Пон Дек 30, 2013 4:17 pm
Профил
Аватар

Гледам, че не си споменал един от основните играчи на пазара - Freescale. Те подобно на Майкрочип имат от пиле мляко и покриват почти всеки сегмент на пазара. Няколко техни предимства - супер прости програматори/дебъгери които можеш да си сглобиш и сам за 20-на долара (провери опън сорс USBDM и хардуерите с които работи). Отделно Freescale предоставя и безплатни развойни среди и компилатори (Code Warrior и Processor Expert) с ограничение по код (32, 64 и 128к байта генериран код), което в 90% от приложенията е напълно достатъчно. Мрежата е пълна с примери за контролерите на тая фирма и има десетки хиляди хора, които можеш да питаш ако нещо се закучи. Отделно Freescale дялкат и ARM/Cortex. Та не е зле да ги погледнеш и тях, защото покриват целия спектър от контролери/процесори.

Пон Дек 30, 2013 4:45 pm
Профил

Благодаря на всички за полезните съвети насоки. Еми така или иначе ще почвам онлайн курса с TI launchpad дето е с М4 и това ще ми послужи като една добра основа за начало и както се казва ми се щеше да чуя мнения от експертите като вас. Мда за ниска консумация може и да си поиграя някой ден с MSP430, така или иначе ми седи от година неговия Launchpad в шкафа от доста време пък в последствие може да поразгледам и 8 битовата архитектура на Атмел и евентуално Ti. Като цяло не боря години работа ами например някаква собствена консумация максимум до 10-20mA подплътена с някаква средна изчислителна мощ.
Искам да попитам само един прост въпрос тъй като съм заинтересуван от възможността за пълен цифров контрол на импулсен преобразувател от изброените PIC, AVR 8 битови и MSP430 и тъй като никъде в Интернет не намерих еднозначен отговор то възможно ли е с тези микроконтролери да се постигне например PWM управляващ сигнал с честота от 100kHz-200kHz и нагоре и например някаква стъпка от 1% възможност за регулиране. Това го давам само за груби насоки без да се търси максимална прецизност на контрол. В някои от пиковете видях че има такива специализирани High Resolution PWM с коrто предполагам може да се постигнат такива честоти, на например за Атмелските чипове не знам докъде може да им достигнат възможностите.
Интереса ми е породен от този проект на който бях попаднал преди известно време в който има честоти до 240kHz.
http://www.libstock.com/projects/view/2 ... -mplab-c18
И както се вижда в него се използва 16 битов микроконтролер и не знам дали е възможна реализацията на същия проект например с 8 битов микроконтролер например на Атмел.
П.С.
Митко благодаря за съвета. Еми просто по не са ми се набивали в очите те тъй като в Open Hardware средите по-полулярни са Атмелите и Ti. Пък и дето следя повечето сайтове за електроника по-рядко съм мяркал нещо правено с Freescale.
Ако някой го интересува онлайн курса за АРМ-тата може да постна допълнително инфо. Така или иначе е безплатен и общодостъпен.

Пон Дек 30, 2013 4:57 pm
Профил

icpart написа:
...Искам да попитам само един прост въпрос тъй като съм заинтересуван от възможността за пълен цифров контрол на импулсен преобразувател от изброените PIC, AVR 8 битови и MSP430 и тъй като никъде в Интернет не намерих еднозначен отговор то възможно ли е с тези микроконтролери да се постигне например PWM управляващ сигнал с честота от 100kHz-200kHz и нагоре и например някаква стъпка от 1% възможност за регулиране...

Правих някакви проучвания за нещо подобно (трябва ми pwm за инвертор с разни допълнителни простотии :) ) и все повече клоня към cpld или fpga - в каквото се събере + какъв да е контролер за комуникация с външния свят. Като гледам последните години как процесорите ги правят като десктоп приложенията и чак се плаша :)

Пон Дек 30, 2013 6:22 pm
Профил

Почни с ардуино и като ти отеснее, скочи на Cortex Mx.

Пон Дек 30, 2013 6:41 pm
Профил

syscop написа:
Правих някакви проучвания за нещо подобно (трябва ми pwm за инвертор с разни допълнителни простотии :) ) и все повече клоня към cpld или fpga - в каквото се събере + какъв да е контролер за комуникация с външния свят. Като гледам последните години как процесорите ги правят като десктоп приложенията и чак се плаша :)

Виж за програмеруеми логики за използване за такава цел не се бях сетил. Там поне на ниско хардуерно ниво си правиш какъвто си искаш PWM контролрер.
Иначе намерих нещо което може да ти е интересно по въпроса http://www.omicsgroup.org/journals/fpga ... 000102.pdf

Пон Дек 30, 2013 9:40 pm
Профил

както обича да казва дедоБоре тук, има много начини да се навие един винт....

Естествено може да се направи дс/дс конвертор с фпга, с проц и с какво ли не. Въпросът е защо? Каква е идеята?
Има си специализирани чипове, на цени от 50 цента до няколко долара и които бачкат добре. Едно фпга почва от 4-5-6$ , външно АЦП, драйвери, референси, захранване на цялата щуротия и цената стана космическа.
Като качество на регулиране не мисля че има някаква полза от фпга или процесорни системи. При процесорите липсва скорост. При фпга пък липсва акъл, или поне заминават страшно много ресурси дори за най-елементарни филтрации и обработки. Единствено, ако заданието е нестандартно, примерно генериране на шантаво изходно напрежение/ток, сложни синхронизации, следене на температури, положението на Луната и т.н.
Но дори и в такива случаи нещата ми изглеждат като за DSP, или за някое от ония многокурови XMOS и тем подобни. Поне според мен един конвертор трябва да бачка да кажем 1Mhz, демек всяка микросекунда да мери и да преизчислява. PWM-а на изхода не е проблем и повечето микроконтролери имат, освен ако от любов към спорта не се избере проц без PWM :-)
Проблемът е че подобен род задачи - всяка микросекунда мерене и сметки са зор, осбено ако сметките са с по-сериозна математика. Всъщност по-висок клас 32-бит 100+ MHz контролер би се справил. Но пак зависи от подробностите...

Вто Дек 31, 2013 2:19 pm
Профил

В момента само си чешете езиците тук! Нека авторът да провери какви контролери + програматор + софтуер може да си набави. Айде за софтуера все ще измислим нещо. След това ще се мисли как с наличните елементи може да се реши проблема и как да се подходи!
Поздрави!

Вто Дек 31, 2013 5:46 pm
Профил

miro_atc написа:
както обича да казва дедоБоре тук, има много начини да се навие един винт....

Естествено може да се направи дс/дс конвертор с фпга, с проц и с какво ли не. Въпросът е защо? Каква е идеята?
Има си специализирани чипове, на цени от 50 цента до няколко долара и които бачкат добре. Едно фпга почва от 4-5-6$ , външно АЦП, драйвери, референси, захранване на цялата щуротия и цената стана космическа.
Като качество на регулиране не мисля че има някаква полза от фпга или процесорни системи. При процесорите липсва скорост. При фпга пък липсва акъл, или поне заминават страшно много ресурси дори за най-елементарни филтрации и обработки. Единствено, ако заданието е нестандартно, примерно генериране на шантаво изходно напрежение/ток, сложни синхронизации, следене на температури, положението на Луната и т.н.
Но дори и в такива случаи нещата ми изглеждат като за DSP, или за някое от ония многокурови XMOS и тем подобни. Поне според мен един конвертор трябва да бачка да кажем 1Mhz, демек всяка микросекунда да мери и да преизчислява. PWM-а на изхода не е проблем и повечето микроконтролери имат, освен ако от любов към спорта не се избере проц без PWM :-)
Проблемът е че подобен род задачи - всяка микросекунда мерене и сметки са зор, осбено ако сметките са с по-сериозна математика. Всъщност по-висок клас 32-бит 100+ MHz контролер би се справил. Но пак зависи от подробностите...

Точно нещо такова си мислих и аз. Ми като цяло идеята е да има мултифункционалност и гъвкавост да кажем на цялата система да изпълнява няколко задачи едновременно. И да нещо си прав за DSP-то.
Гледах разни AN из сайта на PIC и Freescale както и TI и наистина повечето подобни системи които са дадени там като пример са изградени с помощта на DSP-та точно. И тук ми идва питанката колко са съпоставими например чист DSP микроконтролер срещу АРМ процесорите или например АРМ М4 които поддържат и някакво DSP ядро.

Вто Дек 31, 2013 7:48 pm
Профил

Имам чувството, че нямаш представа от сложността на задачата, която си си поставил. Няма лошо човек да има големи цели, но .... Първо м/у изграждането на обикновени uС системи и силовата електроника има бездна... Едно е да се научиш да работиш с микроконтролери и съвсем друго да изграждаш DC/DC системи. Ако си мислиш, че като направата на подобно устройство се свежда до избора на правилен контролер, ще трябва да те разочаровам. Всеки един контролер, който е на пазара има своите плюсове и минуси. Познаването на повече модели(архитектури) ще те направи просто по-гъвкав. Лично аз бих ти препоръчал, да си набавиш някой по-евтин контролер и да си направиш проста схема на DC/DC преобразувател. И от там нататък ще придобиеш представа какво точно ти трябва, какво да подобриш и т. нат.
Поздрави!

Вто Дек 31, 2013 9:14 pm
Профил

А аз бих те посъветвал - направи си DC-DC - то с подходящ класически дуракоустойчив чип и му мини обратните връзки през MCU. Една PIC32-ка че и PIC24/dsPIC30/33 има предостатъчно производителнст за това. В момента точно това правя - телоподаващо с PIC32. :) Има си и USB и CAN, и каквото ти душа иска в него.

Вто Дек 31, 2013 10:20 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 176 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5 ... 12  Следваща