|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 5:34 pm
|
Страница 1 от 1
|
[ 15 мнения ] |
|
| Автор |
Съобщение |
|
miro_atc
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
 CRC32
Има различни алгоритми за смятането... Има различни полиноми, зависи дали се смята LSB или MSB данни, зависи от размера на данните и т.н. В зависимост от размера може да е: - побитово - на тедради - на байтове - на думи Разликата е както в скоростта на смятане, така и в размера на функцията и евентуално размера на таблицата. Въпросът е че понякога си трябва скорост, а понякога е важно мястото, щото в един буутстрап е грехота да шибнеш 1к CRC таблица... Проблемът е, че в нета поне аз не намирам всички варианти на едно място, а не ми се губи време да ги разписвам... Всъщност в Boots има Ц++ шаблони, ама да се вади от тях е кошмар. Та дайте да съберем на едно място, говоря за стандартно CRC 32 (polinom 0x04C11DB7 / 0xEDB88320) и LSB данни... Побитово е така (взаимствано от лайнукс): Вариант за побайтово има тук. Някъде имаше и вариант със смятане на таблицата в RAM... Нещо обаче не намирам варианта с тедради, в ST форумите май имаше, ама с ревърс (MSB) но не ми се свапват битове...
|
| Пет Дек 20, 2013 1:42 pm |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
 Re: CRC32
Ето и мнението на TI CRC Implementation with MSP430 http://www.ti.com/mcu/docs/litabsmultip ... ilyId=1615Тествано е работи със софтуерен битбанг ethernet. За да не цапам повече темата допълвам тук. miro_atc във архива има няколко имплементации на асемблер и на С. С таблици и без таблици. Ако ти трябва имплементация за msp430 е просто копи/паста. Ако ти трябва за друг контролер С кода сигурно, ще може да се портне за 15 минути.
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
Последна промяна ike на Пет Дек 20, 2013 4:49 pm, променена общо 1 път
|
| Пет Дек 20, 2013 2:21 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
идеята беше да съберем на едно място работещ код.... Имам предвид сорс код, а не pdf-и за четене, нито пък асемблери за портване  Въпросът е да не се губи време за нещо толкова елементарно като CRC, даже аз се изненадах колко време изгубих да се ровя 
|
| Пет Дек 20, 2013 2:38 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
Това е една руска библиотека дето съм я бутнал малко и аз.
|
| Пет Дек 20, 2013 2:42 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
мерси, ама в нея виждам само побитовия и побайтовия вариант... за тях вече дадох код по-горе  търси се на нибъли  ето тук има вариации на big/little endian и смятане на байт и на дума, плюс опция за ънролване до 32 байта...
|
| Пет Дек 20, 2013 2:53 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
Тук има и табличния вариант за смятане. Затова я постнах
|
| Пет Дек 20, 2013 2:56 pm |
|
 |
|
gicho
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
|
| Пет Дек 20, 2013 3:49 pm |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4582 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
Това с нибълите не е проблем. Връзката между побитовия и побайтовия вариант е много проста - побайтовата таблица е сметната като побитово за всички 256 числа - 0 .. FF. Може да си сметнеш само за нибъли като повтаряш 4 пъти (за 4 бита) побитово CRC за всички числа от 0 до F. Разбира си има значение и в каква посока ще въртиш битовете - но като цяло е проста работа.
_________________ Мразя да мразя ...
|
| Пет Дек 20, 2013 4:43 pm |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4582 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
И нещо което е полезно да се знае - CRC е линейна функция - т.е: в случая оператора е "^" а не "+" или "*" защото този оператор се ползва в самия CRC полином.
_________________ Мразя да мразя ...
|
| Пет Дек 20, 2013 4:55 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Абе теорията е ясна... ама просто ми трябваше да сравня вариантите и да видя как излизат като код и после да реша кое да ползвам. Че тъпанарите от ST пак са си оставили ръцете, сложили хардуерно црц ама биг ендиан (идиоти  ) така че да не става да се ползва ДМА, сложили го и да бачка само на думи, да се чудиш как да довършваш... Иначе ето кода за нибъли дето съчиних:  |  |  |  | Код: #define CRCPOLY_LE 0xedb88320 #define g(x) (CRCPOLY_LE >> x) const unsigned long g_crc4table[16] = { 0, g(3), g(2), g(2)^g(3), g(1), g(1)^g(3), g(1)^g(2), g(1)^g(2)^g(3), g(0) , g(0)^ g(3), g(0)^ g(2), g(0) ^g(2)^g(3), g(0)^g(1), g(0)^g(1)^g(3), g(0)^g(1)^g(2), g(0)^g(1)^g(2)^g(3) };
unsigned int CRC32WideFast2(const unsigned char* buf, unsigned int len) { unsigned long crc = INIT_REFLECTED;
while (len--) {
crc = crc ^ *buf++;
crc = (crc >> 4) ^ g_crc4table[(crc<<28) >> 28]; crc = (crc >> 4) ^ g_crc4table[crc & 0xF]; }
return (crc ^= XOROT); }
|  |  |  |  |
|
| Пет Дек 20, 2013 5:02 pm |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
Ами супер. Значе ще можеш да си битбангваш ethernet и да ползваш това хардуерното црц.
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Пет Дек 20, 2013 5:57 pm |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
Miro, аз избягвам типа "int" по обясними причини: ползвам и 8, и 16, и 32 битови ядра. Вместо него добре пасват char, short, long
|
| Пет Дек 20, 2013 11:55 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
bate, не гледай типовете... копирал съм квото ми падне  Иначе аз нямам проблем с int, просто не ползвам 8-бит отдавна... Относно црц-тата общо взето стигнах до следните заключения: - Побайтовия вариант дето масово циркулира из нета е тъпо решение за контролери. Не само че яде 1к за таблица, ами е и доста бавничък - при АРМ излиза някъде 10-на клока на сметнат байт. Задължително трябва да се добави оптимизация за смятане на думи, тогава пада под 6 клока/байт. - Вариантът с нибъли/тетради ползва само 64 байта таблица и ако се добави ънролването на думи е 9.5 клока/байт, демек е по-бързо от стандартното решение и заема къде къде по-малко място. - Побитовия вариант е поне 20 клока и не подлежи на оптимизация, така че не става. Всъшност 20 е оптимизираната версия с ънролнат цикъл на битовете, абе не става и тва е... - Вариантът с хардуерната сметалка на ST се оказа по-добър отколкото очаквах, ако се разгъне цикъла да смята на по 32 байта, въпреки ревърсването на битове сметките отиват под 1 клок/байт... или поне се надявам, понеже ST нищо не споменават за waitstates... Според производителите значи за АРМ-чета може да се обобщи така: - При Луминари голямата таблица я има на РОМ така че решението побайтовия вариант + оптимизация на думи. - При ST за големи обеми и ако няма нужда от мултитаскинг най-добре е хардуерната сметачка, оптимизирана на 32 байта плюс падване на тетради - При Атмел някои имат сметачка и доколкото си спомням тя е ОК, а където няма избора е между тетради и побайтово, според това дали има място за голямата таблица... Естествено и в двата случая си трябва оптимизацията за сметки на думи... И те така 
|
| Съб Дек 21, 2013 2:02 am |
|
 |
|
MYXATA
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4906 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Съб Дек 21, 2013 4:30 am |
|
 |
|
miro_atc
|
@MYXATA, тва си е стандартното црц... само че както казах в тоя си вид не е особено подходящо (яде над 1к флаш и смята един байт за ~10 клока). Поне тая преработка трябва да се направи: По-горе мисля дадох линк с вариант с цялата функция, т.е. първо смята на цели думи докато дължината е >=4 и после байт по байт в случай че не е кратно на 4. С тая преработка кодът се увеличава съвсем малко - около 30-40 байта, което е нищо на фона от 1К. Обаче бързодействието се вдига с 40% 
|
| Съб Дек 21, 2013 10:42 am |
|
|
|
Страница 1 от 1
|
[ 15 мнения ] |
|