|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 9:11 am
|
Страница 1 от 1
|
[ 10 мнения ] |
|
Програмиране на PIC18F458 + JDM
| Автор |
Съобщение |
|
charlim
Ранг: Минаващ
|
 Програмиране на PIC18F458 + JDM
Зрдвейте. За повечето от вас темата ще им се строи идиотска, затова моля да не си губите времето, ако считате, че не ви допада. Имам проблем със флашването на PIC18F458 чрез JDM програматор. Тук трябва да спомена, че PIC е от адаптер за диагностика OP-COM. Използвам PICPgm Programmer, който открива пик-а и програматора. Мога да чета ПИК-а, но не мога да го трия и презаписвам, т.е. изписва ми, че всичко е заличено, но при прочитане кодът си стои. Много ме съмнява самият JDM и напреженията, които генерира при работа: 1. PIC-a не е свързан към JDM-a + MCLR-ON Vdd - 5v ICSP(JDM) MCLR - 12,4v ICSP(JDM) 2.PIC-a e свързан към JDM-a / захранването го реализирам директно през USB-B порта, т.е. захранвам и цялата периферия около процесора Vdd - 3,5v ICSP(JDM) Vdd - 3,3V (PIN7-PIC) 3.PIC-a e свързан към JDM-a + MCLR-ON Vdd - 2,8v ICSP(JDM) Vdd - 2,6V (PIN7-PIC) MCLR - 10,4v 4. В процес на програмиране Vdd - 1,8v ICSP(JDM) Vdd - 1,6V (PIN7-PIC) MCLR - 9,5v Това е схемата:  Производителят е ясен  Да не го споменавам, че да не правя добра реклама. Та питането ми е има ли оправия? Ако ли не, да вземам един PICKIT2/3. За едното програмиране не си заслужава, затова реших да пробвам с JDM-a. Пък като за начало, мисля, не е лош старт  Разглеждайки схемата на OP-COM-а установих, че през USB-B-то захранвам само FT-то, същинското захранване е през куплунга на четеца. Интересно, въпреки всичко отнякъде се промъква напреженийце, което успява да съживи процесора. И по схема това не би трябвало да се случва  Засега питането ми остава в застой. 
Последна промяна charlim на Чет Авг 23, 2012 11:18 pm, променена общо 2 пъти
|
| Вто Авг 21, 2012 10:50 pm |
|
 |
|
Gogo
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Фев 24, 2005 11:41 pm Мнения: 1049 Местоположение: Pz
|
 Re: Програмиране на PIC18F458 + JDM
При тези напрежения, тоя пик ще се запише, когато тати ми купи колело! Не върши работа, ама не е лош старт. А кое е лош старт? Щом е само "за едното програмиране", помоли някой с истински програматор да ти го запише и си готов.
|
| Вто Авг 21, 2012 11:45 pm |
|
 |
|
rumen65
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Чет Окт 06, 2005 2:06 pm Мнения: 194 Местоположение: Sofia
|
Толкова ли е трудно да се прочете спецификацията на процесора: http://ww1.microchip.com/downloads/en/DeviceDoc/39576c.pdfНа 34 страница: MCLR/VPP - 9.00 13.25 V VDD 2.00 5.50 V Normal programming 4.50 5.50 V Bulk erase operations Учудващо е че го четеш при 1.8V при условие че иска 2.0 но явно работи и извън спецификацията. А за да се изтрие си иска 4.5V - не можеш да го презапишеш без да го изтриеш. Можеш да пробваш да подадеш външно захранване на програматора от батерийка и стабилизатор, но само ако имаш излишно време за губене. А иначе от къде се храни процесора - през изходите на FT-то, и защитните диоди на портовете на процесора.
|
| Сря Авг 22, 2012 9:37 am |
|
 |
|
charlim
|
Gogo, иска ми се сам да опитам да го препрограмирам. Затова не съм прибягнал до чужда помощ. Свързах допълнителното захранване от стабилизатор 12V към пин 16 на ODB-то. При наличие на такова напрежение всичко умира: PICPgm вече не открива PIC-a. Не мога да манипулирам софтуерно MCLR. Щом откача +12V всичко се ОК. Установих, че пик-а се захранва както от USB-B така и от ODB-то. Но за да работи JDM-a ПИК-ът трябва да е захранен от JDM-a. Сега оставам в безизходица.... Моля за помощ.
|
| Чет Авг 23, 2012 4:10 pm |
|
 |
|
rumen65
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Чет Окт 06, 2005 2:06 pm Мнения: 194 Местоположение: Sofia
|
Е аз писах с батерия а не токоизправител, нарочно. Проблема на JDM-a е че масата на процесора е повдигната от масата на компютъра, която пък има връзка с нулата на мрежата. Но освен с нивата JDM-a има проблеми и с таймингите, на един компютър се програмира даден процесор, на друг не, а пък с друг процесор е обратно. Така че може да продължаваш с експериментите, ако ти се губи време.
|
| Чет Авг 23, 2012 4:42 pm |
|
 |
|
charlim
|
Стабилизираният изправител е галванично разделен от мрежовото захранване. Въпреки това пробвах и с батерийка. Все тая. Иска си захранването да е от JDM-a, което си остава доста по-малко от препоръчаното 4.50 5.50 V Bulk erase operations.
|
| Чет Авг 23, 2012 5:47 pm |
|
 |
|
CarBeta
|
Имай предвид, че JDM работи на магия когато му е кеф и не с всеки компютър. Когато програматора ти подава захранване на пика, покрай него се захранват и други простотии по платката. Тоя програматор не може да стабилизира напрежението и кляка всичко. Вдигни от платката захранващите крачета на процесора и само на тях подай захранване! Същото може да важи и за MCLR в зависимост от това къде какво е свързано с тоя извод.
p.s. много ми е интересно какво омаза в тая тема та се чете и пише два метра в дясно
|
| Чет Авг 23, 2012 10:06 pm |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
Линка към тази картинка: 
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Чет Авг 23, 2012 10:26 pm |
|
 |
|
charlim
|
Така с повдигане на крачета и от лакатъшкането на кабелчето веднъж се откърши едно краче и се наложи смяна. Имам случай, при който вдигам краче, върша каквото върша, тръгвам да го връщам на мястото си и оп - здравей България. Затова не прибягвам повече до такива манипулации. Свързах се с познат, който се е занимава с програмиране, даже е и препрограмирал OP-COM, но вече е в чужбина. По негови спомени каза, че директно е закачал към процесора ПИККИТ2. Пак по негово мнение, проблемите идват единствено и само от JDM-a.
|
| Чет Авг 23, 2012 11:12 pm |
|
 |
|
CarBeta
|
Е добър ден... Като не искаш да вдигаш крачета смени програматора. Сто човека ти написаха къде е проблема а и тая тема е дъвкана с тия JDM'и та ако беше разровил щеше да четеш поне месец. Както и да е. Като не вярваш на хората тука поне послушай твоя приятел и хвани го махни тоя JDM, ама го изхвърли където куче не минава, да не го намери някой случайно и пак да пита тука глупости.
|
| Чет Авг 23, 2012 11:34 pm |
|
|
|
Страница 1 от 1
|
[ 10 мнения ] |
|